Comisia Europeană: anul 2010 a fost un an de succes pentru relaţia UE-Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi Parlamentul European îi promit Chişinăului sprijin pentru aderarea la spaţiul de comerţ liber şi liberalizarea vizelor, însă nu pot ajuta direct în conflictul transnistrian, deoarece "nu ţine de competenţa lor să decidă".

Premierul Moldovei Vlad Filat s-a întâlnit într-o vizită politică astăzi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Filat a discutat despte aderarea la spaţiul de comerţ liber, liberalizarea vizelor şi Transnistria cu cei doi lideri europeni.

Barroso l-a felicitat pe Filat pentru realegere şi a descris anul 2010 ca fiind un an al progresului în relaţia UE - Moldova.

"Sunt sigur că Moldova va continua să construiască pe fundaţiile succesului de anul trecut," a spus Barroso. Preşedintele CE a anunţat "pregătiri şi mai intense" pentru aderarea Republicii Moldova la zona comerţului liber şi a spus că UE oferă sprijin practic acestor pregătiri prin "sisteme tehnice şi financiare care se vor diversifica în anii următori".

"Moldova ar trebui să consolideze acest avânt de reforne şi să continue progresul şi discuţiile cu UE în acelaşi ritm," a spus Barroso. În ceea ce priveşte regiunea transnistriană, Barroso a spus că UE nu poate decide soarta conflictului, dar va continua să sprijine Moldova să ajungă la un rezultat rezonabil. "Am discutat problema şi vrem, într-adevăr, să aducem o contribuţie la soluţionarea conflictului, însă tot ce putem face este să sprijinim toate părţile să poarte un dialog constructiv," a spus acesta.  

UE, nu doar o destinaţie geografică

Filat a asigurat Comisia Europeană de "angajamentul ferm al Republicii Moldova în cursul reformelor". " "Bruxelles nu este este doar o destinaţie geografică, este obiectivul nostru," a spus Filat."Am stabilit în mare şi acţiunile pe care trebuie să le îndeplinim pentru negocierea cu succes a acordului de asociere. Sperăm că pe data de 5 mai, în consiliul de cooperare a Moldovei cu UE, să venim cu etape importante finalizate în acest demers".

Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European a felicitat realizările coaliţiei pro-europene din Moldova şi a spus că aceasta "are multe de realizat de acum încolo". Buzek a încurajat Chişinăul să coopereze în continuare cu Ucraina şi Rusia. "Aş vrea ca Moldova să dea un exemplu bun celorlate ţări, iar noi aşteptăm şi urmărim succesul din ţară," a mai spus acesta.

Filat a declarat că acordul de asociere este pentru el un obiectiv foarte clar, care urmează să ofere dreptul cetăţenilor moldoveni la mişcare liberă şi la spaţiul comerţului liber "şi, cel mai important lucru, cetăţenii moldoveni vor putea să acceadă la valorile UE". "Acest spriijn pe care l-am avut până în prezent de la EP a fost resimţit de cetăţenii din Moldova," a spus Filat. Premierul a dat drept exemplu alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, când 60% din cetăţeni au sprijinit alianţa UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite