Cine este avocata care poate deveni prima femeie preşedinte din Slovacia

Cine este avocata care poate deveni prima femeie preşedinte din Slovacia

Zuzana Caputova FOTO EPA-EFE

Liberala Zuzana Caputova, o avocată şi activistă pentru protecţia mediului, a câştigat detaşat, sâmbătă, turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Slovacia şi îl va înfrunta în turul doi, la 30 martie, pe eurocomisarul Maros Sefcovic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, a obţinut 40,55% din voturi, fiind urmată de Maros Sefcovic cu 18,66% din voturi.

Potrivit institutului Focus, avocata va câştiga lejer în turul doi, fiind cotată cu 64,4% în intenţiile de vot, faţă de 35,6% pentru Sefcovic, susţinut de partidul aflat la putere.

Participarea la vot s-a ridicat la 48,73%, relatează AFP.

„Am cerut voturile tuturor alegătorilor, prin urmare le mulţumesc tuturor“, a declarat Caputova, care are şanse mari să devină prima femeie preşedinte din istoria Slovaciei.

Ea a mulţumit şi în limbile minorităţilor naţionale din Slovacia, o ţară de 5,4 milioane de locuitori membră NATO şi UE.

„Se adevereşte că vrem o ţară decentă şi justă. Zuzana Caputova este persoana care poate scoate Slovacia din criză“, a scris pe Facebook preşedintele în exerciţiu Andrej Kiska, care a sprijinit-o în campanie.

Avocata a fost văzută la manifestaţiile anticorupţie şi antiguvernamentale desfăşurate în Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, ucis în propria casă în timp ce pregătea un articol despre legături obscure între politicieni şi mafie.

Joi, cu două zile înainte de scrutin, Parchetul slovac a relansat cazul Kuciak, inculpându-l pe multimilionarul Marian Kocner, acuzat că a ordonat asasinatul. Patru persoane au fost inculpate până accum în această crimă comisă la începutul lui 2018 şi care a provocat demisia premierului de atunci Robert Fico.

„Caputova îi atrage pe toţi cei îngroziţi de corupţie şi nemulţumiţi de un guvern despre care cred că se gândeşte mai mult la el decât la interesele cetăţenilor“, a comentat pentru AFP Kevin Deegan-Krause, expert în Europa Centrală la Wayne State University din Detroit (Statele Unite).

Preşedintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaţionale şi numeşte cei mai înalţi magistraţi. El este de asemenea comandantul şef al armatei şi dispune de drept de veto.

Zuzana Caputova este născută la 21 iunie 1973. A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Comenius din Bratislava şi şi-a început activitatea profesională în calitate de consilieră la Departamentul Juridic din Pezinok, un orăşel din sud-vestul Slovaciei.

S-a specializat apoi în chestiuni de protecţia mediului şi a lucrat pentru diverse organizaţii nonguvernamentale, între care VIA IURIS. S-a făcut cunoscută mai ales prin iniţiativa cetăţenească împotriva deschiderii unui depozit de deşeuri la Pezinok, care i-a adus Premiul Goldman pentru Mediu în 2016. Este membră fondatoare a partidului Slovacia Progresivă, apărut în 2017. Are doi copii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: