Christine Lagarde, validată de PE pentru şefia Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde, validată de PE pentru şefia Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene

Parlamentul European (PE) a validat-o marţi în funcţia de preşedintă a Băncii Centrale Europene (BCE) pe franceza Christine Lagarde, care devine astfel prima femeie care deţine acest post, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentarii au validat-o în funcţie cu 394 de voturi la 206 şi 49 de abţineri, într-o sesiune plenară, la Strasbourg, în Franţa.
 
“Christine Lagarde este o alegere excelentă şi are susţinerea mea deplină”, a declarat un parlamentar ceh, Ludek Niedermayer (centru-dreapta) într-o dezbatere, înainte de vot.
 
Lagarde nu a fost prezentă în sală, în pfida faptului că a fost invitată.
 
“Christine Lagarde este bine poziţionată să sublinieze importanţa altor politici (economice), nu doar a celei monetare”, a apreciat Niedermayer.
 
O negociatoare abilă, care a condus Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar care are puţină experinţă în politica monetară, Lagarde a fost desemnată în iulie de către liderii europeni să-l înlocuiască pe Mario Draghi, de la 1 noiembrie, la conducerea celei mai puternice instituţii financiare europene.
 
O fostă avocată specializată în lupta împotriva monolopului, divorţată şi cu doi copii, ministru al Finanţelor în 2007, ea a preluat conducerea FMI în urma unui scandal sexual în care predecesorul său, francezul Dominique Strauss-Kahn, a fost nevoit să demisioneze.
 
Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au desemnat-o în acest mandat de opt ani într-un summit ordinar.
 
PE l-a validat de asemenea pe luxemburghezul Yves Mersch în postul de vicepreşedinte însăcrinat cu instanţa de supraveghere a BCE, cu 379 de voturi la 230 şi 69 de abţineri.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările