CE vrea să introducă măsuri pentru un nou "baby boom"

Comisia Europeană va propune luna viitoare un program concret de măsuri pentru a combate tendinţa accentuată de declin demografic din ţările Uniunii Europene. Programul se va axa pe măsuri care

Comisia Europeană va propune luna viitoare un program concret de măsuri pentru a combate tendinţa accentuată de declin demografic din ţările Uniunii Europene. Programul se va axa pe măsuri care să încurajeze femeile să aducă pe lume copii, fără a fi nevoite însă să renunţe la carieră, a declarat comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, Vladimir Spidla. Potrivit prognozelor, declinul demografic european va reduce populaţia activă în spaţiul UE cu 20 milioane de persoane până în 2030. Bruxelles-ul şi guvernele naţionale sunt îngrijorate de consecinţele sociale şi economice ale acestei scăderi dramatice a forţei de muncă asupra sistemelor de pensii, de sănătate sau competivităţii. Întrucât experţii avertizează că imigraţia nu poate compensa declinul demografic, o soluţie complementară este încurajarea natalităţii. În prezent, niciuna dintre ţările UE nu se apropie de rata de fertilitate de 2,1 copii pentru fiecare femeie de vârstă fertilă, care ar asigura menţinerea nivelului actual al populaţiei europene. Media pe UE este de 1,5 copii, în fruntea listei plasându-se Franţa şi Irlanda, cu 1,9 copii. Cercetări sociale recente indică faptul că europenii doresc să aibă mai mulţi copii, dar sunt descurajaţi de costurile ridicate pe care le presupune creşterea şi îngrijirea acestora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările