UPDATE Britanicii votează din nou, astăzi, marcaţi de ultimele atentate teroriste şi cu gândul la BREXIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii sunt chemaţi din nou la urne, astăzi, pentru a face o alegere crucială cu privire la viitorul ţării post-BREXIT, după ce premierul Theresa May a ales să convoace alegeri anticipate într-o încercare de a elimina orice opoziţie parlamentară faţă de planul conservatorilor de a scoate „dur“ Marea Britanie din Uniunea Europeană.

UPDATE 12.19 May şi Corbyn au votat în alegerile generale

Premierul Theresa May şi principalul său rival, Jeremy Corbyn, au votat joi dimineaţă, în alegerile generale convocate anticipat în Marea Britanie, relatează The Guardian.

Theresa şi Philip May au votat la o secţie de vot din Sonning, Berkshire, în jurul orei locale 9.30 (11.30 ora României).

Ea a salutat presa veselă, înainte de intra în secţia de vot.

Pantofii purtaţi de premier, cu imprimeu de leopard, au atras atenţia presei, care i-a numit “pantofii norocoşi” ai şefei Guvernului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a votat la o şcoală din Holloway, în nordul Londrei. El le-a mulţumit susţinătorilor săi şi s-a declarat “mândru” de campania sa.

La rândul său, premierul scoţian Nicola Sturgeon, a votat la Glasgow, împreună cu soţul ei.


În Marea Britanie s-au deschis joi cele aproximativ 40.000 de secţii de vot pentru alegerile legislative anticipate, cruciale pentru Brexit.

Circa 46,9 milioane de cetăţeni britanici cu drept de vot sunt chemaţi să se exprime la acest scrutin anticipat, convocat la 18 aprilie de prim-ministrul conservator Theresa May pentru a-şi consolida mandatul în perspectiva negocierilor cu Bruxellesul pe tema Brexit-ului, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

 Secţiile de vot s-au deschis la 7.00 (9.00 ora României) şi se vor închide la ora 22.00 (00.00 ora României), iar cele mai multe sunt organizate în instituţii publice, primării sau şcoli din Marea Britanie. Sunt 650 de circumscripţii în întreaga ţara, iar conservatorii au nevoie de 326 de parlamentari pentru a-şi asigura o majoritate absolută în Camera Comunelor.

May avea o majoritate slabă de guvernare şi a convocat alegerile anticipate în speranţa că va putea să-şi întărească poziţia şi să elimine orice voce a opoziţiei înainte de începerea negocierilor pentru Brexit.

Fiecare circumscripţie este câştigată de acel candidat ce are cel mai mare număr de voturi, chiar dacă nu a primit 50% plus unu din sufragii.

Alegătorii nu-şi aleg în mod direct premierul, ci doar parlamentarii locali. Însă, guvernul este de obicei format de către formaţiunea care are majoritate parlamentă în Camera Comunelor şi liderul respectivei formaţiuni devine prim-ministrul Marii Britanii. În urma alegerilor generale, câştigătorii vor avea ocazia să negocieze ieşirea Marii Britanii din Uniuniea Europeană.

Ce promit conservatorii şi laburiştii

   O parte dintre britanici au votat deja, prin poştă. În 2015, 16,4% din electorat a ales această modalitate.

 Dacă Brexit este motivul este motivul convocării scrutinului şi o preocupare centrală a britanicilor, în mod paradoxal a fost aproape absent din diezbateri.

O necunoscută rămâne mobilizarea tinerilor. Aceştia s-au înscris masiv pe listele electorale şi sunt consideraţi ca majoritar favorabili lui Corbyn, însă de regulă nu se prezintă în număr mare la urne. 

Conservatoriiconduşi de Theresa May  au promis să scadă imigraţia, să crească scutirile de taxe şi finanţarea pentru sistemul de asistenţă medicală. Pensionarii din clasa de mijloc ar urma să îşi piardă beneficiile sociale, în timp ce ajutoare de încălzire pentru iarnă vor fi acordate numai în funcţie de situaţia materială. De asemenea, conservatorii propun ca statul să preia îngrijirea bătrânilor, cu condiţia ca locuinţele acestora să fie vândute de stat după deces. 

Familia ar urma să primească o parte din suma obţinută din vânzare. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat marţi noaptea că este pregătită să schimbe legislaţia pentru protecţia drepturilor omului, dacă aceasta va sta în calea combaterii unor suspecţi de terorism.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, promite naţionalizarea instituţiilor-cheie, ca cea energetică, transportul sau serviciile poştale, precum şi valori tradiţionale de stânga.

Laburiştii promit, printre altele, anularea taxelor de şcolarizare, creşterea drepturilor angajaţilor şi reintroducerea unei serii de ajutoare sociale.

Laburiştii că nu vor să-i transforme pe imigranţi în ţapi ispăşitori, dar vor ca aceştia din urmă să supravieţuiască fără să profite de pe urma ajutoarelor sociale din Marea Britanie. 

De asemenea, ei nu îi vor lua în considerare pe studenţi în realizarea bilanţului imigraţiei anuale. Aceste alegeri vor fi marcate şi de ultimele trei atentate teroriste, soldate cu 30 de morţi, ce au avut în ultimele trei luni în Marea Britanie.

Ce spun sondajele

Conservatorii au condus de la început în sondaje, deşi ei au pierdut un avans considerabil în ultima lună şi jumătate, căzând de la un avans de douăzeci de puncte procentuale la doar trei puncte în faţa laburiştilor lui Corbyn.

Într-un sondaj dat publicităţii miercuri de compania Opinium, Partidul Conservator aflat la guvernare era creditat cu 43% din intenţiile de vot, faţă de 36% pentru laburişti. Totuşi, alte sondaje publicate în ultimele zile indicau că distanţa dintre cele două mari partide britanice se redusese, ajungându-se practic la egalitate. 

Măsuri de securitate “foarte flexibile” sunt prevăzute la Londra, pentru a permite desfăşurarea cât mai rapidă a forţelor de poliţie, au anunţat autorităţile, la cinci zile după atacul de pe London Bridge, soldat cu opt morţi.

Impactul atentatelor asupra scrutinului este dificil de evaluate. Pe de o parte, conservatorii sunt consideraţi ca “mai puternici” în probleme de securitate, pe de alta sunt criticaţi pentru că nu au împiedicat atacurile şi pentru că au desfiinţat peste 20.000 de posturi în poliţie din 2010 încoace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite