Autorităţile lituaniene au anunţat că au identificat un spion rus

Autorităţile lituaniene au anunţat că au identificat un spion rus

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a refuzat să comenteze acest subiect. FOTO: timpul.md

Autorităţile de la Vilnius au anunţat luni că a identificat un spion care lucra la ambasada Rusiei din Vilnius şi încerca să colecteze, contra unor sume de bani, informaţii despre relaţiile dintre Uniunea Europeană (UE) şi fostele ţări sovietice, relatează AFP, citată de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Informaţia referitoare la identificarea spionului rus a fost dezvăluită de Serviciul Lituanian de Contraspionaj. Conform acestei agenţii, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse.

„Katula a încercat să recruteze un funcţionar lituanian cu scopul obţine informaţii secrete şi sensibile despre mandatul Lituaniei la preşedinţia Uniunii Europene”, asigurat în al doilea semestru al anului 2013, anunţă un comunicat al contraspionajului lituanian publicat luni.

„A existat o promisiune de bani în schimbul unor informaţii”, precizează comunicatul emis de Serviciul Lituanian de Contraspionaj. 

Autorităţile de la Vilnius au luat anunţat că  au luat „măsuri” împotriva lui Katula pentru „a-l împiedica să mai efectueze activităţi de spionaj"”, potrivit sursei citate anterior, fără a fi precizate în mod detaliat natura măsurilor

Pe lângă anunţul cu privere la spionul identificat, serviciul lituanian i-a acuzat pe ruşi că au interceptat apelurile telefonice a mai multor diplomaţi lituanieni, convorbirile acestora fiind înregistrate şi urcate pe YouTube.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a refuzat să comenteze acest caz.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei de la Vilnius, Aleksandr Ivanov, a precizat că nu poate comenta comunicatul serviciului lituanian, neavând competenţa şi dreptul de vorbi despre chestiune legate de politica internă a Lituaniei, potrivit Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: