Austria. Ministrul de Interne Karl Nehammer, ales de conservatori pentru a conduce partidul şi guvernul

Austria. Ministrul de Interne Karl
Nehammer, ales de conservatori pentru a conduce partidul şi guvernul

Karl Nehammer FOTO EPA-EFE

Partidul Popular Austriac (ÖVP, conservator) l-a desemnat vineri drept preşedinte al său pe ministrul de Interne Karl Nehammer, care devine astfel şi viitorul cancelar, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Eu am fost desemnat azi, în unanimitate de către conducerea ÖVP, în funcţia de preşedinte al partidului şi, în consecinţă, drept nou candidat la postul de cancelar”, a anunţat în faţa presei, la Viena, Karl Nehammer.

„Sunt extrem de recunoscător. Este o onoare şi un privilegiu la care nu mă aşteptam”, a declarat el.

Liderul politic, în vârstă de 49 de ani, a anunţat totodată o vastă remaniere ministerială.

Ministrul austriac al Finanţelor Gernot Blümel  şi-a anunaţt demisia.

Kurz, răpus de un scandal de corupţie

Alexander Schallenberg, pe care Sebastian Kurz l-a desemnat în octombrie succesorul său la Cancelarie, după ce a demisionat în urma unui scandal de corupţie, s-a declarat joi seara pregătit să plece din post. El se întoarce la portofoliul de ministru de Externe.

Sebastian Kurz a anunţat joi că iese din viaţa politică, la două luni după ce a demisionat.

El a rămas în conducerea formaţiunii, la preşedinţia grupului parlamentar OeVP, însă a anunţat că vrea să înceapă „un nou capitol” şi s-a declarat „uzat” de recentele acuzaţii ale parchetului austriac.

În octombrie, mai multe instituţii de stat, inclusiv sediile Cancelariei şi Ministerului de Finanţe au fost percheziţionate în cadrul unei anchete cu privire la presupuse deturnări de fonduri publice în perioada 2016-2018.

Această presupusă deturnare avea ca scop finanţarea publicării unor sondaje falsificate şi unei acoperiri în presă elogioasă la adresa lui Kurz, în publicaţiile unui influent grup austriac de presă, Österreich.

Grupul de presă era recompensat, în schimbul serviciilor sale, cu o publicitate profitabilă, potrivit unor elemente ale parchetului.

Karl Nehammer urmează să devină la cincilea cancelar austriac numit în post din 2016 încoace.

Data învestirii lui Nehammer nu a fost stabilită încă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările