ANALIZĂ Expert din Bruxelles: Decizia pe Schengen e în mâinile Consiliului/ Frica de imigranţi face climatul nefavorabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii politici din Bruxelles consideră că votul Parlamentului European de astăzi (8 iunie) din plenul de la Strasbourg poate fi cu ușurință ignorat de Consiliu, în cadrul căruia se va lua decizia finală pentru cele două țări.

În ciuda celor 487 de voturi "pentru" ale europarlamentarilor care, printr-o majoritate, au reușit să determine un aviz pozitiv al PE pentru aderarea celor două țări, Yves Pascouau, analist politic pentru think-tank-ul European Policy Centre din Bruxelles, specializat în probleme legate de Schengen, consideră că poziția Parlamentului European nu reprezintă niciun indiciu pentru decizia finală a Consiliului și nu va influența părerea acestora.

Consiliul face ce vrea

"Decizia finală se află în mâinile Consiliului. Nu sunt sigur că statele membre reticente vor fi influenţate de un vot pozitiv al Parlamentului European. Climatul actual, în special problemele legate de migraţie este foarte nefavorabil", a declarat, Yves Pascouau, pentru Adevărul Europa.

În urma valurilor de imigranți generate de revoluțiile "primăverii arabe", state Schengen precum Danemarca și-au reintrodus controalele la graniță. Atitudinea protecționistă a fost alimentată de alte țări, precum Italia și Franța, care au cerut controale la frontierele interne ale UE, pentru a se apăra de fluxul de imigranți ilegali sosiți din nordul Africii în ultimele luni.

Raportorul PE pe dosarul Schengen, eurodeputatul Coelho crede, însă, că poziția PE va determina într-o mare măsură votul Consiliului. "Votul de astăzi este important, pentru că 82% dintre cei prezenți au votat "pentru". De aceea, Consiliul nu poate să ignore avizul Parlamentului, deși acesta este doar unul consultativ, pentru că, în cele din urmă, PE reprezintă cetățenii tuturor celor 27 state membre," a spus Coelho miercuri (8 iunie), la Strasbourg. 

Cursele europene pentru putere, ghinionul României

Franța și Germania au cerut, încă din 2010, cu insistență, amânarea intrării României și Bulgariei în spațiul fără frontiere. Conform unor surse de la Bruxelles, cele două țări și-au mai găsit trei aliați: Țările de Jos, Danemarca și Finlanda.

Norocul României și Bulgariei rămâne la ușa Consiliului European, care va avea ultimul cuvant de spus. El depinde, pe deasupra, și de circumstanțele politice naționale din cele (apararent doar) cinci țări care se opun.

"Cred că votul PE are puţină importanţă pentru poziţia Consiliului, iar statele membre mari sunt perfect dispuse să nu ţină cont de părerea deputaţilor europeni, atunci când este vorba de aspecte care au rezonanţă la ei acasă, cum ar fi migraţia", a declarat, pentru «Adevărul Europa», analistul politic Toby Vogel.

Spre exemplu, în aprilie 2011, Alain Juppé, ministrul de externe al Franței și un posibil contra-candidat al actualului președinte Nicolas Sarcozy în cursa pentru postul de la palatul Élysée a declarat că România are vocația de a intra în Schengen, dar nu este încă pregătită. Marine Le Pen, de asemenea contra-candidat al lui Sarcozy, își dorește chiar "să desființeze" spațiul Schengen. Angela Merkel, care s-a opus aderării celor două țări la Schengen, se află și ea într-o cursă pentru alegerile federale germane din 2013.

Soluția? Într-o astfel de situaţie, guvernul român ar putea începe să blocheze și el decizii politice din alte domenii, susţin experţi din Bruxelles, forţând astfel mâna unor ţări precum Franţa să o accepte în Schengen.

"România ar putea decide să adopte o poziţie de blocare în alte chestiuni care ţin de competenţa UE. Aceasta ar crea probleme Consiliului. Ar fi mai greu să lucreze cu eficienţă pe o serie largă de dosare şi ar întârzia procesul decizional", a spus Pascouau.

Atenţie la Consiliul de la Luxembourg de pe 9 iunie

"Cred că statele care s-au opus aderării vor discuta foarte precis concluziile în cadrul Consiliului din această săptămână. În opinia mea, aceste concluzii vor fi foarte relevante pentru a evalua starea procesului în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.", a mai spus Yves Pascouau.

Informațiile Consiliului cu privire la concluziile care se vor adopta această săptămână arată că situația pentru România și Bulgaria se va clarifica în urma Consiliului miniștrilor de interne și justiție din statele membre programat joi (9 mai), la Luxembourg.

Conform textului Consiliului, "(...) disponibilitatea României şi Bulgariei de a implementa în totalitate acquis-ul Schengen a fost evaluată în 2009, 2010 şi 2011.

Scopul concluziilor Consiliului este de a stabili dacă România şi Bulgaria, supuse procedurii de evaluare completă, îndeplinesc toate condiţiile pentru aplicarea practică a tuturor părţilor relevante ale acquis-ului Schengen ", explică expertul european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite