Ambasadorii statelor UE pregătesc noi sancţiuni pentru „atacul hibrid” al Belaruslui. Ursula von Der Leyen: „Aceasta nu este o criză a migranţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Uniunea Europeană a convenit miercuri  că acţiunea Belarusului de a încuraja migranţii din Orientul Mijlociu să pătrundă în Polonia poate fi considerată din punct de vedere legal un „atac hibrid”, deschizând calea unor sancţiuni mai ample împotriva Minskului, într-o criză care ameninţă să atragă Rusia şi NATO, conform Reuters.

Preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele SUA Joe Biden s-au întâlnit miercuri, la Casa Albă, pentru a discuta, printre altele, despre situaţia de la frontiera dintre Polonia şi Belarus, dar şi despre situaţia din Ucraina.

„Am avut o întâlnire productivă cu preşedintele Joe Biden. Am atins o serie de probleme, inclusiv situaţia de la graniţa cu Belarus. Acesta este un atac hibrid. Nu este o criză a migraţiei. La începutul săptămânii viitoare, ne vom extinde foarte rapid sancţiunile împotriva Belarusului”, a declarat Ursula von der Leyen după întâlnire.

Noua serie de măsuri ar putea viza circa 30 de persoane şi entităţi din Belarus, printre care ministrul de externe al ţării şi compania aeriană Belavia, dar un acord asupra acestei liste şi stabilirea probelor care să prevină acţiuni legale ar putea întârzia decizia, conform sursei citate. Noile sancţiuni urmează să fie discutate joi şi posibil să fie aprobat luni la reuniunea miniştrilor europeni de externe. 

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki: „Obiectivul lui Lukaşenko este destabilizarea întregii Europe”

Tot miercuri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Poloniei să „acţioneze cu rapiditate şi hotărâre” în criza migraţiei de la frontiera belaruso-poloneză, unde, spune el, are loc „un atac hibrid, brutal, violent şi josnic”, relatează agenţia EFE, preluat de Digi24.

Charles Michel a discutat cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, care la rândul său a subliniat că nu este vorba „de o criză despre migraţie, ci de o criză politică declanşată cu scopul dinadins de a destabiliza situaţia în Uniunea Europeană”.

Cei doi au fost de acord că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este vinovat pentru situaţia de la graniţă, unde se adună migranţi care încearcă să ajungă în UE şi unde au avut loc mai multe tentative violente ale acestora de a forţa intrarea în Polonia.

„Astăzi apărăm nu doar frontiera belaruso-poloneză, apărăm de asemenea frontiera estică a UE şi flancul estic al NATO. De fapt, obiectivul lui Lukaşenko este destabilizarea întregii Europe”, a concluzionat Morawiecki.

Criza de la frontiera belaruso-polonezî generează tensiuni în UE

Guvernul de la Varşovia a început să construiască un zid şi un sistem de supraveghere de-a lungul celor 420 de kilometri ai graniţei cu Belarus, proiect pentru care Polonia a alocat circa 350 de milioane de euro. Un grup de 12 state membre au cerut Comisiei Europene să finanţeze din fonduri europene proiectul, însă solicitarea a fost respinsă de Bruxelles.

Unii oficiali ai Uniunii Europene au avertizat Polonia că nu ar trebui să folosească fondurile UE pentru a ridica ziduri la graniţa cu Belarus, în timp ce alţii susţin că blocul comunitar trebuie să ajute la apărarea frontierelor sale.  Preşedintele Consiliului European a declarat miercuri că UE trebuie să ia o decizie. Conform lui Michel,  'în zilele următoare'' Consiliul European va discuta despre ''posibilităţile de finanţare'' a unei ''infrastructuri fizice care să protejeze mai bine UE''.

Rusia a trimis două bombardiere cu capacitate nucleară pentru a survola spaţiul aerian al Belarusului

Într-o demonstraţie de sprijin faţă de aliatul său Belarus, Rusia a trimis miercuri două bombardiere Tupolev Tu-22M3 să survoleze teritoriul acestei ţări. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi-a manifestat speranţa că europenii responsabili „nu se vor lăsa atraşi într-o spirală care este cu adevărat periculoasă''.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, conform Reuters, că l-a îndemnat pe Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, să îşi folosească influenţa asupra lui Lukaşenko "pentru că migranţii sunt folosiţi, au devenit, ca să spunem aşa, victimele unei politici inumane - şi trebuie făcut ceva în această privinţă". Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Merkel că UE ar trebui să vorbească direct cu Belarus.

Ucraina va dubla efectivele la frontieră în contextul crizei migranţilor la graniţa belaruso-polonă

Ucraina va dubla numărul forţelor de securitate la graniţa cu Belarus pentru a opri orice tentativă a migranţilor de a intra ilegal pe teritoriul ţării, a anunţat miercuri ministrul de interne Denis Monastirski, transmite Reuters, citată de Agerpres. Migranţi blocaţi în Belarus au avut tentative multiple de a forţa trecerea în Uniunea Europeană prin Polonia în cursul nopţii, au indicat miercuri autorităţile de la Varşovia, anunţând că au suplimentat paza la graniţă.

Polonia şi alte state comunitare acuză Belarusul că încurajează migranţi veniţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa să pătrundă ilegal în UE ca răzbunare pentru sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020. Blocul comunitar intenţionează să impună noi sancţiuni pentru a pedepsi Belarusul pentru ceea ce UE consideră a fi o criză creată artificial, acuzaţie dezminţită de Minsk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite