Cum în primele două cazuri –Brexit şi Trump- s-a dovedit a fi vorba de Rusia lui Putin, mai mult ca sigur şi aici se va dovedi la fel, mai ales că anonimii care aruncă pe piaţă documente care nu dovedesc nimic din campania Macron susţin că acestea dovedesc ceea ce Russia Today şi alte canale oficiale au spus mereu: că Macron, demascat drept un om cu o viaţă secretă de homosexual, e candidatul taberei europene, sorosiste, finanţa globală, etc. Marine Le Pen e susţinută pe Internet de aceeaşi reţea de oameni care au ajutat tabăra Exit la Brexit şi pe Trump. După noaptea trecută, cînd Wikileaks a difuzat documente furate de la Macron spunînd că nu ştie dacă sunt autentice, mă întreb cîtă lume mai crede în inocenţa lui Julian Assange. Eu nu mai cred. Iar faptul că e adus în discuţie numele lui Soros şi în Franţa e echivalentul unei semnături ruseşti.

Vladimir Putin consideră probabil legitim să distrugă UE din cauza sancţiunilor contra Rusiei pe chestia ucraineană, şi există destul dovezi că sprijină activi partidele anti-UE din Occident, deşi în Rusia a interzis demult orice donaţie din exterior, şi la fundaţii, ce să mai vorbim de partide. Înaintea CEU au fost închise o şcoală de economie de la Moscova şi Universitatea Europeană de la St Petersburg, unde fundaţia Soros era printre donatori. Ambele fuseseră înfiinţate cu sprijnul primăriilor, iar ultima nu mai era sponsorizată decît de oraş- mereu în opoziţie cu Putin- dar tot li s-a retras licenţa. Printre reproşuri, faptul că nu au prelucrat corespunzător pericolele alcoolismului în rîndul studenţilor. Ambele aveau cadre didactice de reputaţie internaţională, nu ca universitatea medie din Rusia. Rectorul şcolii de economie e acum economistul şef al BERD, după ce a trecut pe la Sciences Po. De ce Putin şi Orban taie finanţările din exterior ale ONG-urilor, închid universităţi şi se înverşunează contra lui Soros? Pentru că intern au sufocat demult orice finanţare posibilă a vreunei opoziţii. Dacă Soros le-ar da bani lor, în loc să dea la grupuri pentru drepturile omului, ar fi imediat promovat la categoria de investitor occidental de treabă. Cum era Trump acum un an, care făcea afaceri cu toţi dictatorii.

Astea nu mai sunt alegeri normale, în care candidaţii sunt trataţi după program. Oricum doar unul are un program. E un război în care suntem şi noi vizaţi, contra valorilor şi normelor europene. Or fi ele uneori ipocrit aplicate în Occident, dar în afara lor nu mai există nimic, ne întoarcem la violenţa primară, şi atunci o să fim toţi egali, Asta vor Putin, ISIS şi aşa mai departe.

Alegerea pentru doamna Le Pen nu va aduce beneficii decît lui Putin, aşa cum Brexit nu e un episod închis, ci o grenadă cu detonare întîrziată cu potenţial să distrugă şi Regatul Unit, şi UE. Singurul curs favorabil de după Brexit e să se revină asupra lui.

Alegerea Marinei va aduce o destrămare dezordonată a euro şi a UE. Nu contest dreptul de a fi împotriva euro şi a UE al nimănui, dar orice fenomen de genul alegerii ei, orice ieşire altfel decît planificată şi consensuală va duce la o criză financiară globală de care nu se vor putea adăposti nici cei care au provocat-o.

În rest, Macron poate rezolva unele probleme ale Franţei, poate să le rezolve pe majoritatea sau pe niciuna. Dar tot ce se poate face raţional e în programul lui, şi oamenii din jurul lui sunt buni şi adunaţi printr-un sistem meritocratic.

Ca atare, nimeni cu drept de vot nu trebuie să stea acasă sau să se lase în voia relativismului promovat din greu de unii comunişti francezi între cele două tururi, cum ar fi că fascismul şi capitalismul sunt sinonime, deci ce mi-e Macron, ce mi-e Marine. Numai Lenin susţinea aşa ceva, şi asta e gîndirea totalitară pură, la fel la comunişti, ca şi la fascişti.

Aşa cum Brexit a lovit cel mai tare şi din prima în români şi bulgari, şi victoria Marinei ar fi catastrofică pentru noi în particular, pe lîngă efectele ei general devastatoare.

Cine are drept de vot să meargă deci la vot şi să voteze şi pentru noi! Încet-încet, date fiind timpurile pe care le trăim, o să fim chemaţi să salvăm Europa la vot şi în ţările occidentale în care trăim, nu numai acasă. Nu faceţi ca românii din America, iresponsabili care au votat cu Trump de erau să scufunde NATO. Orice rezerve aţi avea, şi cunoscîndu-l pe dl. Macron vă asigur că ca fi un preşedinte mai mult decît onorabil, votaţi pentru a da un semnal Moscovei că suntem destui să apărăm Occidentul, iar metodele lor sunt inacceptabile în lumea civilizată.

Puteţi comenta acest text pe România Curată