Alegeri parlamentare în Bulgaria: Întoarcerea lui Boiko Borisov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de Boiko Borisov a fost înlăturat de la putere în februarie 2013, în urma unor ample proteste anticorupţie. Acum, partidul condus de fostul premier a câştigat alegerile legislative.

Partidul GERB condus de Boiko Borisov a câştigat 33,2% din voturile exprimate ieri de bulgari în cadrul alegerilor legislative, câştigând scrutinul potrivit sondajelor exit poll realizate de Alpha Research, transmite Novinite.

Partidul Socialist (BSP) a ieşit pe locul al doilea, câştigând 16,5% din voturile exprimate, în timp ce partidul Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi a ieşit pe al treilea loc, cu 14,1% din voturi. Blocul Reformist a obţinut 8,7%, în timp ce partidul Bulgaria fără Cenzură a atras 6,3% din voturile bulgarilor. Ultimele locuri sunt ocupate de partidul naţionalist Frontul Patriotic, cu 6%, şi ABV, condus de fostul preşedinte Georgi Parvanov, care a obţinut 4,1% din voturi.

Răul cel mai mic Boiko Borisov, în vârstă de 55 de ani, un fost pompier şi gardă de corp, i-a guvernat deja pe cei 7,4 milioane de bulgari din 2009 şi până în 2013, împreună cu partidul său de centru-dreapta GERB.

Borisov a urmat de-a lungul carierei sale profesii precum instructor de karate, pompier sau gardă de corp. Pentru un timp, Borisov a fost garda de corp a fostului lider comunist Teodor Jivkov. În august 2013, la 54 de ani, Borisov a devenit cel mai bătrân jucător profesionist de fotbal din istoria Bulgariei, evoluând pentru Vitoşa Bistriţa. Popularitatea sa, care are la bază imaginea unui om energic, s-a disipat rapid, iar fostul premier era considerat în urmă cu doar un an întruchiparea metehnelor fostului sistem socialist. 

Acum, el a revenit la putere pentru că bulgarii au votat răul cel mai mic. „În absenţa unei alternative atrăgătoare, alegătorii vor vota duminică pentru răul cel mai mic“, consideră Vasil Tonşcev, directorul Institutului Sova Harris, citat de Mediafax.

Zeci de mii de bulgari au ieşit în stradă la începutul lui 2013, aparent din cauza scumpirii neaşteptate a utilităţilor, însă mişcarea s-a transformat rapid în una antisistem. Borisov şi-a depus mandatul, însă a rămas la putere încă două luni, până la formarea unui nou guvern. Echipa „tehnocratului“ Plamen Oreşarski, instalată după căderea lui Borisov şi susţinută de către socialişti şi partidul minorităţii turce MDL, a căzut în această vară, după o criză bancară acută instrumentată de oameni de afaceri cu legături cu Moscova.

Boiko Borisov, acuzat de trafic de influenţă

În mai 2013, o serie de interceptări au arătat cum Borisov făcea trafic de influenţă chiar la el în birou. În  conversaţiile interceptate ilegal, Borisov discuta cu fostul său ministru al Agriculturii, Miroslav Naidenov,

şi şeful procuraturii din Sofia, Nikolai Kokinov, despre diferite dosare penale. Kokinov cere ajutorul lui

Borisov pentru a fi promovat ca şef al Parchetului de Apel. Cei trei discută despre orientarea sexuală a unor procurori, iar Borisov foloseşte un limbaj homofob. Nikonov s-a văzut obligat să demisioneze din funcţie.

Luna următoare a adus un nou scandal. În iunie 2013, bulgarii au ieşit din nou în stradă. De data aceasta, ei protestau faţă de numirea deputatului Delian Peevski la conducerea Agenţiei de securitate naţională. Magnat de presă, având legături cu o bancă puternică, Peevski l-a susţinut pe Borisov. Imaginea sa este controversată din cauza averii sale inexplicabile şi a influenţei în presa controlată de familia sa. În timp ce toate celelalte grupuri parlamentare au votat în unanimitate respingerea lui Peevski pentru funcţie, partidul GERB al lui Borisov a boicotat votul, ieşind din plen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite