Conservatorii de la CDU/CSU au scăzut cu 8,9 % faţă de 2017, ajungând la cel mai slab rezultat înregistrat de această formaţiune la alegerile pentru Bundestag din ultimele decenii: 24,1 %. 

Verzii sunt pe locul 3 cu 14,8 % (cu 5,9 % mai mult decât la scrutinul precedent), urmaţi de liberalii de la FDP cu 11,5 % (cu 0,8 % mai mult decât în 2017). Partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania, AfD, a scăzut cu 2,3 procente faţă de scrutinul precedent, obţinând 10,3 %. 

Citiţi AICI mai multe despre rezultatele alegerilor generale din Germania şi posibilele coaliţii. 

Vedeti mai jos rezultatele finale precum si repartizarea locurilor in Bundestag


 

 


 

Drept de vot au avut aproximativ 60,4 milioane de persoane, secţiile de votare s-au închis la ora locală 18.

Uniunea Creştin-Democrată a înregistrat o scădere-record după 16 ani în care s-a aflat la guvernare sub conducerea Angelei Merkel. Repartizarea mandatelor în Bundestag se modifică de asemenea în consecinţă, o influenţă semnificativă o va avea şi rezultatul Partidului Stângii - dacă acesta va reuşi sau nu să intre în parlament. Posibile sunt diferite coaliţii, se aşteaptă negocieri lungi şi incomode de formare a noului executiv german.


O nouă mare coaliţie nu este dorită nici de SPD, nici de CDU/CSU. Este posibilă deci, în premieră, o coaliţie de guvernare formată din trei partide. 

La alegeri au participat nu mai puţin de 47 de partide.

În 299 de secţii electorale la nivelul Republicii Federale, fiecare alegător a putut opta pentru un candidat direct, cu primul vot. Al doilea vot decide în ceea ce priveşte prezenţa partidelor în Bundestag.

Participarea la urne, conform infratest dimap, ar fi de 76 de procente, aproximativ similar cu alegerile din urmă cu patru ani. De data aceasta însă, şi din cauza pandemiei de coronavirus, ar fi mult mai mare numărul voturilor prin corespondenţă.

Articol publicat de Deutsche Welle