Albania şi Macedonia de Nord sunt nevoite să mai aştepte pentru aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Reuniţi la Bruxelles, liderii UE nu au ajuns la un acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Vestea a fost dată joi de preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

„Există o anumită dezamăgire. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să ajungem la un consens pentru că trei state au refuzat să invite cele două ţări să deschidă negocierile“, a declarat Nauseda, citat de AFP.

Preşedintele lituanian a avertizat în privinţa unor consecinţe în regiunea balcanică.

„Toată lumea recunoaşte că Macedonia de Nord a făcut multe: a schimbat numele ţării, şi-a schimbat Constituţia şi a făcut totul pentru a fi invitată. Din acest motiv consider că absenţa unei decizii va avea consecinţe politice serioase în Macedonia de Nord“, a subliniat el.

Franţa, Olanda şi Danemarca sunt cele trei state membre UE care refuză deocamdată aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord. Nici Germania şi Spania nu se arată încântate, exprimându-şi unele rezerve în acest sens,

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi doreşte în primă fază o reformare a procesului de aderare, considerându-l ineficient în prezent.

Liderii UE nu dau curs astfel unei solicitări a şefilor UE. „ „Macedonia de Nord şi Albania au făcut ceea ce le-am cerut să facă“, au subliniat preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şeful Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, şefa desemnată pentru CE Ursula von der Leyen şi preşedintele Parlamentului European David Sassoli într-o scrisoare comună făcută publică la începutul lui octombrie.

„Uniunea Europeană se află în faţa unei alegeri strategice“, notează ei, adăugând că negocierile cu Skopje şi Tirana vor fi „un test al capacităţii Uniunii de a-şi respecta promisiunile şi de a privi spre viitor“.

UE a cerut insistent Tiranei să-şi sporească eforturile în combaterea crimei organizate şi a corupţiei. Pe de altă parte, Skopje a acceptat o nouă denumire a ţării, şi anume Republica Macedonia de Nord, în scopul reglementării diferendului cu Grecia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite