Adevărul Live: Cum este afectată România de criza din Grecia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un raţionament elementar de securitate ar trebui să ne pună în gardă: o criză de amploarea şi de adâncimea celei din Grecia este imposibil să nu producă efecte pe termen scurt, mediu şi în perspectivă îndelungată. Are România o analiză de risc adecvată pentru a putea răspunde tuturor scenariilor imaginabile?

Ce scenariu ne este nouă, ca ţară, mai de folos, pentru care vom opta, pe care îl vom susţine duminică, atunci când Preşedintele Iohannis va participa la un Summit de criză în care se va lua, sperăm, decizia finală privind Grecia?

Ne confruntăm sau nu cu efectele crizei? Ce răspuns alegem din cele multe şi perfect contradictorii pe care ni le oferă, cum le este tristul obicei, decidenţii noştri politici? Iată căteva dintre întrebările la care, la Adevărul LIVE începând cu ora 12.00, vor fi invitaţi să răspundă Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe teme de apărare şi securitate, şi generalul Alexandru Grumaz, într-o emisiune moderată de jurnalistul Cristian Unteanu.

Principalele declaraţii

Poate afecta criza în sistem de domino ţările din Balcani şi din UE?

Iulian Fota: Până la referendum, criza era în special a Greciei. Referendumul se dovedeşte o imensă eoare. Prin rezultat, criza a devenit a întregii Europe. Sunt decizii extrem de importante de luat, pe are nici liderii zonei euro nu vor să şi le asume, de aceea au fost invitaţi toţi lideii UE. Rezultatul de la referendum este peste aşteptările celor din Grecia sau din afara ţării. E o stare de spirit care poate deveni contagioasă. A fost o greşeală că Tsipras a dus dezbaterea cu Troica în stradă. Asta riscă să contamineze şi să arunce în aer situaţia în întreaga UE. Mingea e în terenul Greciei.

Alexandru Grumaz: Da, poate provoca un efect de domino, datorită poziţiei strategice a ţării. O criză socială în Grecia ar crea o rupere a graniţei între Grecia şi Turcia pentru imigranţi. Lucrurile sunt decise în prezent în privinţa Greciei. Summitul care va avea loc la Bruxelles la sfârşitul săptămânii are ca problemă reluarea întregului pachet de legi care defineşte UE. Tot pachetul de la Lisabona va fi reluat. Noi nu putem fi afectaţi din punct de vedere economic de criza greacă. Sistemul bancar românesc e solid, economia nu e îndreptată spre Grecia, ci spre UE. Nu avem probleme de energie, gaze, petrol. Problema Rmâniei poate fi instabilitatea politică în ţară. 

Iulian Fota: Riscul e ca neîncrederea în toate economiile de genul acesta să crească, Să fim priviţi şi noi ca Grecia. Grecia şi-a distrus credibilitatea ca ţară, prin votul de la referendum. Faptul că li se mai dă un termen arată că Tsipras nu s-a dus cu nimic la Bruxelles. 

Alexandru Grumaz, despre declaraţia luiJuncker, preşedintele Comisiei Europene, conform căreia situaţia de acum afectează Bulgaria, România şi alte state: Juncker s-a referit la instabilitatea politică din Europa de Est, că guvernele au probleme cu corupţia, cu legislaţia, cu alocarea de fonduri suplimentare într-o manieră populistă.  

image

Ţările către care Grecia are datorii:

Germania: 87 miliarde

Franţa: 66 miliarde 

Italia: 58 miliarde 

Spania: 40 miliarde 

Olanda: 19 miliarde 

Belgia: 11 miliarde 

Austria: 9 miliarde

Finlanda: 6 miliarde

Slovenia 1,5 miliarde (aceşti bani reprezintă 4% din PIB)

FMI atrage atenţia cu privire la Italia. Spania are mari probleme. Există posibilitatea unui arc de cerc pe ţările sudice?

Alexandru Grumaz: Există. E o separaţie între nordul industrializat şi sudul afectat de criză. Tsipras nu avea cum să rezolve problema. El a încercat o reducere a datoriei Greciei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite