UPDATE Şoc în Franţa. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare în dosarul ”interceptărilor”. Liderul francez va face apel

UPDATE Şoc în Franţa. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare în dosarul ”interceptărilor”. Liderul francez va face apel

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy. FOTO EPA

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat, luni, la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă în dosarul ”interceptărilor”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă. Potrivit France Presse, fostul şef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare.
 
 Un tribunal corecţional de la Paris s-a pronunţat luni în acest dosar, în care Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut ca fostul preşedine să fie condamnat la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare.
 
Este o hotărâre judecătorească istorică, la peste nouă ani de la condamnarea lui Jacques Chirac la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar cu privire la angajări fictive la Primăria Parisului.
 
Dosarul ”interceptărilor” a fost deschis în 2014.
 
Sarkozy va face apel la condamnarea sa
 
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy va face apel după condamnarea sa de luni la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă, a anunţat luni avocata sa, Jacqueline Laffont, relatează AFP, DPA şi Reuters.
 
După acest "verdict extrem de sever" şi "total nefondat şi nejustificat", Nicolas Sarkozy "este calm dar rămâne hotărât să continue să-şi demonstreze nevinovăţia", a dat asigurări Jacqueline Laffont.
 
Cu toate că a fost condamnat la un an cu executare, este foarte probabil ca fostul preşedinte să nu meargă deloc la închisoare chiar dacă apelul va fi respins, întrucât judecătorul de şedinţă a declarat că ar accepta ca Sarkozy să efectueze pedepsa în arest la domiciliu, fiind monitorizat cu o brăţară electronică.
 
 Susţinătorii săi şi-au exprimat "stupefacţia şi tristeţea", iar soţia sa, fostul model şi cântăreaţa Carla Bruni, a denunţat pe Instagram o "obstinaţie lipsită de sens".
 
Cei doi coacuzaţi ai lui Nicolas Sarkozy, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert şi fostul avocat al fostului preşedinte Thierry Herzog, au fost condamnaţi la aceeaşi pedeapsă, cu 5 ani de interdicţie profesională pentru cel din urmă, care de asemenea va face apel.
 
Această primă condamnare pentru Nicolas Sarkozy intervine în contextul în care el se va afla din nou în faţa judecătorilor pe 17 martie, pentru verdictul în procesul "Bygmalion", care se referă la cheltuielile din campania sa pentru alegerile prezidenţiale din 2012.
 
Anchetă asupra unui posibil ''trafic de influenţă'' în favoarea unor miliardari ruşi
 
    Nu este singurul dosar în care este vizat fostul preşedinte al Franţei. Parchetul naţional financiar (PNF) francez a deschis o anchetă preliminară, în ianuarie,  pentru "trafic de influenţă" vizând activităţi de consiliere în Rusia ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy,
 
PNF a confirmat pentru AFP că a deschis o anchetă pentru "trafic de influenţă" dar şi pentru "spălare de bani în scop infracţional", dar nu a precizat data deschiderii anchetei. O sursă apropiată dosarului a confirmat, de asemenea, pentru agenţia franceză de ştiri, aceste informaţii.
 
Potrivit Mediapart, justiţia anticorupţie anchetează din vara lui 2020, în urma unei sesizări a serviciului de informaţii financiar Tracfin, asupra motivelor pentru care Sarkozy este remunerat de o societate de asigurări rusă, Reso Garantia, controlată de doi miliardari ruşi, Serghei şi Nikolai Sarkisov.
 
"Justiţia încearcă să verifice dacă fostul şef de stat a acţionat numai în calitate de consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau s-a dedat la activităţi de lobby potenţial delictuale în numele oligarhilor ruşi", scrie site-ul de ştiri.
 
Contractul încheiat în 2019 este valabil pe mai mulţi ani şi este în sumă de 3 milioane de euro. Nicolas Sarkozy ar fi primit deja o plată de 500.000 de euro în baza acestui contract, la începutul lui 2020, conform Mediapart.
 
Reso Garantia, fondată în 1991, este una din principalele societăţi de asigurare din Rusia, specializată în primul rând pe asigurări auto, cu peste 34.000 de agenţi în ţară şi 11 milioane de clienţi.
 
În 2007, asiguratorul francez AXA a încheiat un acord cu acţionarii de la Reso Garantia pentru achiziţionarea unei participaţii de 36,7% în această societate, pentru circa 810 milioane de euro.
 
Potrivit Mediapart, AXA este un important client al cabinetului de avocatură Realyze, co-fondat în 1987 de Nicolas Sarkozy.
 
Contactaţi de AGP, responsabili din anturajul fostului şef al statului sau avocatul său Thierry Herzog nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările