Şefii serviciilor de informaţii ale statelor UE avertizează asupra violenţelor inevitabile ce vor urma Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Ofiţeri superiori de informaţii ai UE se tem că vor exista violenţe pe străzile din Marea Britanie, considerând că statul va fi „instabil” timp de zeci de ani din cauza Brexitului.

Într-un raport secret, oficiali ai UE ar fi avertizat că tulburările sociale şi revoltele sunt aproape inevitabile, indiferent de rezultatul impasului politic actual, scrie mirror.co.uk.

Analiza a fost pregătită pentru înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi va fi disponibilă pentru comitetele UE şi Guvernul britanic.

Raportul prezice referendumuri de independenţă în Scoţia şi Irlanda de Nord, în 18 luni de la Brexit.

O sursă a UE a declarat: „Analiza privind nivelurile de ameninţare din Marea Britanie este dezvăluită liderilor UE, în timp ce ne elaborăm politicile pentru anii care vin. Evaluarea arată că violenţa este aproape inevitabilă. [...] Această analiză este ţinută sub tăcere din motive evidente.”

Raportul, bazat pe informaţii culese de serviciile secrete din statele membre UE, a catalogat Marea Britanie drept „instabilă” şi cu potenţial de a rămâne aşa pentru mulţi ani. Surse britanice din domeniul securităţii au spus că agenţia de contrainformaţii şi securitate internă MI5 nu a fost implicată în analiză.

Raportul a fost trimis şefilor de state UE, inclusiv Theresei May.

O sursă guvernamentală a precizat: „Asistăm la nesupunere civică în întreaga Europă şi creşterea puterii extremei-drepte.

Orice lucru care schimbă starea de fapt, precum Brexitul, le oferă acelor oameni ocazia de a instiga la divizare. Vom vedea proteste şi infracţiuni legate de încălcarea ordinii publice.” 

Secretarul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie are opţiunea legii marţiale, pentru a potoli tulburările de natură civilă care ar putea să urmeze Brexitului.

El a declarat pentru BBC: „(n.r. Această opţiune) rămâne valabilă în legislaţie, dar nu reprezintă obiectul atenţiei noastre.”

Peste 40 la sută dintre britanici consideră că Brexitul le-a afectat sănătatea mintală în ultimii doi ani şi 62 la sută spun că procesul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană îi face nefericiţi, potrivit unui sondaj YouGov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite