Încrederea în statele nordice, ştirbită după scandalul legat de spălarea de bani în care sunt implicate Suedia şi Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Acuzaţiile de spălare de bani care implică Suedia şi Danemarca au slăbit încrederea în cultura nordică de business, declanşând cereri pentru controale mai stricte ale băncilor responsabile, notează Reuters.

Fiind catalogate printre cele mai puţin corupte ţări de către Transparency International, Suedia şi Danemarca au fost zguduite de investigaţii ce privesc Danske Bank şi Swedbank.

Politicienii, insituţiile de reglementare financiară şi investitorii vor acum o supraveghere mai atentă şi penalităţi mai severe. „Deschiderea este esenţială în societatea noastră. Acesta este un sistem construit pe încredere şi această încredere a scăzut în mod substanţial,” a declarat ministrul suedez pentru pieţe financiare Per Bolund pentru Reuters.

„Nu este de ajuns să concediezi o persoană,” a spus Bolund despre eliberarea din funcţie a directorului executiv al Swedbank, Brigitte Bonnesen, adăugând că este necesară o revizuire generală, într-un semnal clar al acţiunii guvernamentale viitoare. „Acest lucru trebuie să se desfăşoare de la cap la coadă.”

Suedia încă nu a anunţat reforme esenţiale după ce au apărut acuzaţiile de spălare de bani împotriva Swedbank, care şi-au avut originile în Letonia şi Estonia.

Letonia, fost stat sovietic cu o minoritate semnificativă vorbitoare de rusă, s-a modelat pe sine ca pe un pod financiar pentru ruşii care mută bani prin Europa. O activitate profitabilă similară a avut loc în Estonia, dar a devenit acum un risc reputaţional.

Danske Bank a fost dată afară din Estonia, după ce a recunoscut că 200 de miliarde de euro în transferuri dubioase au trecut prin sucursala sa din ţara baltică între 2007 şi 2015. Şi, de asemenea, instituţia bancară se retrage şi din ţările baltice învecinate.

Academicianul danez Gert Svendsen, autorul „Trust”, susţine că scandalurile riscă să submineze principiile de bază ale culturii nordice.

„Oamenii devin mai fericiţi atunci când pot face lucruri bazate pe încredere. Acest lucru explică de ce suedezii şi danezii sunt destul de fericiţi,” a spus el.

Scandalurile de spălare de bani, care au crescut săptămână după săptămână, cutremură atât politica, cât şi consiliul de administraţie.

În Danemarca scandalul Danske Bank a sporit susţinerea pentru blocul de stânga din opoziţie, pe care unele sondaje îl arată ca învingător în faţa coaliţiei de dreapta, în alegerile ce vor avea loc în iunie.

Drept răspuns, guvernul danez plănuieşte să creeze ceea ce un ministru a numit „un regulator financiar mai agresiv”.

„În cazul Danske Bank, am văzut cum autorităţile au trimis scrisori încoace şi încolo timp de opt ani înainte să pună punct,” a spus ministrul danez pentru afaceri Rasmus Jarlov, anunţând schimbarea către controale apropiate de stilul SUA.

Suedia ar putea urma exemplul, premierul Stefan Lofven spunând săptămâna trecută că va „întări legislaţia” după critici că insituţiile de verificare au fost prea permisive.

Scandalurile Danske Bank şi Swedbank au ridicat şi probleme legate de relaţiile deseori apropiate între organismele de verificare şi băncile pe care le supraveghează.

Fostul preşedinte al Autorităţii de supraveghere a serviciilor financiare(FSA) a Suediei, Henrik Ramlau-Hansen, care a fost şi director financiar la Danske Bank vreme de cinci ani înainte de a se alătura FSA în 2016, s-a retras în mai, anul trecut. Danemarca interzice acum ca preşedintele şi vicepreşedintele să fi lucrat la instituţii financiare cu cel puţin cinci ani înainte de funcţia la FSA.

Şeful FSA din Suedia, Thedeen, a lucrat în trecut cu membrul consiliului de administraţie al Swedbank, Peter Norman, deşi nimic nu sugerează că vreunul dintre ei a încălcat legea. FSA a spus că Thedeen s-a retras din investigaţia Swedbank din cauza conflictului de interese şi că adjunctul său se ocupă de supravegherea spălării de bani, inclusiv de rechizitoriu.

Pentru unii, astfel de apropieri sunt inevitabile: „Suedia este o ţară destul de mică,” a spus Torbjorn Hallo, economist la Swedish Trade Union Confederation. „Cei mai mulţi oameni se cunosc unii cu ceilalţi.” Unii investitori spun că a sosit vremea pentru schimbare şi că modelul nordic stârneşte îngrijorare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite