9.600 de euro pentru şomerii repatriaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul spaniol este gata să le plătească imigranţilor fără loc de muncă şomajul pe un an, în avans, cu o singură condiţie: aceştia să plece acasă Potrivit unui proiect de lege,

Statul spaniol este gata să le plătească imigranţilor fără loc de muncă şomajul pe un an, în avans, cu o singură condiţie: aceştia să plece acasă

Potrivit unui proiect de lege, guvernul ar putea oferi imigranţilor aflaţi în şomaj un ajutor economic pentru a-i încuraja să îşi deschidă o afacere în ţările de origine.

Unul dintre scopurile guvernului spaniol este acela de a convinge străinii rămaşi fără un loc de muncă să se întoarcă în patria mamă.

Statul spaniol are de gând să ofere, în două tranşe, tot şomajul care îi revine unei persoane, în funcţie de anii lucraţi cu contract de muncă în peninsulă.

În schimb, trebuie să renunţe, pentru o perioadă de cinci ani, la dreptul de rezidenţă şi muncă în Spania. Astfel, imigranţii ar putea încasa şomajul în două tranşe: una de 40% şi alta de 60%. Încă nu s-a stabilit care procent se acordă la plecarea din Spania şi care la sosirea în ţara natală.Toate formalităţile necesare se vor face prin intermediul Serviciului Public al Forţelor de Muncă.

Românii, interesaţi

Din momentul în care ministrul muncii, Celestino Corbacho, a anunţat realizarea acestui proiect, concetăţenii noştri au început să bată la uşile asociaţiilor de români. "Vin deja la asociaţie pentru a cere detalii", declară Angela Placsintar, preşedinta Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Est.

"Vor să plece acasă, însă sunt reticenţi la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a intra în posesia banilor. Proiectul încă n-a fost aprobat de guvern", completează Berta Negrea, secretar al Asociaţiei Românilor din Castellon, Valencia şi Alicante.

"Aş pleca acasă"

Deşi hotărârea este adresată imigranţilor în general, până acum, cei mai interesaţi sunt românii. "Muncesc în construcţii de mult timp şi nu am fost niciodată în şomaj. Am dreptul la un an şi jumătate. Banii i-aş investi acasă, într-o firmă de construcţii", spune Dorinel Hanja, din Castellon. Pentru fiecare an de muncă se acordă trei luni de şomaj. În medie, şomajul este de 600-800 de euro lunar, în funcţie de cât a cotizat angajatul la Asigurările Sociale. La un calcul simplu, un imigrant care are de încasat şomajul pe un an poate reveni în România şi cu 9.600 de euro.

Părerile spaniolilor de rând sunt însă împărţite: unii consideră că proiectul este corect faţă de cei care au muncit ani de zile, alţii acuză guvernul că vrea să scape de un milion de imigranţi pe cheltuiala populaţiei.
Alţii se tem că străinii vor lua banii, vor pleca acasă şi se vor întoarce în câteva luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite