Primul alpinist nevăzător chinez a cucerit vârful Everest: „Sunt dificultăţi şi primejdii care trebuie depăşite şi acesta este rostul căţărării”

Primul alpinist nevăzător chinez a cucerit vârful Everest: „Sunt dificultăţi şi primejdii care trebuie depăşite şi acesta este rostul căţărării”

FOTO EPA-EFE

Zhang Hong, alpinistul chinez în vârstă de 46 de ani, este primul nevăzător din Asia care a reuşit să escaladeze vârful Everest. În lume, doar trei oameni care nu văd au mai reuşit această performanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zhang Hong a escaladat cel mai înalt vârf al lumii dinspre partea nepaleză.

„Nu contează dacă ai un handicap sau eşti normal, dacă ţi-ai pierdut vederea sau dacă nu ai mâini sau picioare. Nu contează atât timp cât ai o minte puternică”, a declarat Zhang, conform Digi24.

Alpinistul a cucerit vârful de 8.849 de metri pe 24 mai. El a fost însoţit de 3 ghizi. Bărbatul este originar din oraşul Chongqing, din sud-vestul Chinei.

Zhang Hong şi-a pierdut vederea când avea 21 de ani, din cauza glaucomului. El a fost inspirat de reuşita lui Erik Weihenmayer, un alipnist american nevăzător care a escaladat Everestul în 2001 şi a început să se pregătească pentru ascensiune sub îndrumarea prietenului său ghid montan Qiang Zi.

„Am fost destul de speriat pentru că nu pot vedea pe unde calc şi din această cauză nu-mi pot găsi mereu echilibrul şi uneori mai cad”, povesteşte Zhang. „Dar am continuat să mă gândesc că, în pofida faptului că-mi este greu, trebuie să înfrunt aceste dificultăţi pentru că ele sunt parte din căţărare. Sunt dificultăţi şi primejdii care trebuie depăşite şi acesta este rostul căţărării”.

Accesul pentru alpiniştii străini pe muntele Everest a fost redeschis în luna aprilie, după ce a fost restricţionat, anul trecut, din cauza pandemiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările