Preşedinta sud-coreeană, despre închiderea complexului Kaesong: Nimeni nu va mai investi în Coreea de Nord

Preşedinta sud-coreeană, despre închiderea complexului Kaesong: Nimeni nu va mai investi în Coreea de Nord

Preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye FOTO Reuters

Afirmaţia regimului de la Phenian potrivit căreia se gândeşte să închidă permanent complexul industrial Kaesong a suscitat o reacţie fermă din partea preşedintei sud-coreene Park Geun-hye, care a declarat că nicio ţară nu va mai investi în Coreea de Nord dacă proiectul intercoreean va dispărea.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Investiţiile se bazează pe o evaluare a rezultatelor viitoare şi a gradului de încredere”, a declarat Park Geun-hye, potrivit Yonhap. Preşedinta a avertizat în cadrul unei şedinte de guvern de la Seul că nicio ţară nu va mai investi în Coreea de Nord dacă aceasta va încălcă regulile şi angajamentele internaţionale şi va stopa activitatea la Kaesong.

Reacţia preşedintei sud-coreene poate fi şi un răspuns la îngrijorările companiilor şi angajaţilor sud-coreeni din Kaesong care au spus încă de miercurea trecută, când a fost restricţionat accesul în complexul Kaesong, că vor face presiuni asupra liderului lor dacă situaţia nu se va rezolva şi Seulul nu va lua măsuri împotriva tânărului lider de la Phenian, Kim Jong-un.

Marţi, niciun angajat nord-coreean nu s-a prezentat la muncă în complexul industrial Kaesong, singurul proiect economic viabil al celor două Corei, inaugurat în 2004. Asta, după ce luni Coreea de Nord a anunţat că va retrage cei 53.000 de salariaţi nord-coreeni care muncesc în complex şi că intenţionează să-l închidă permanent.

Miercurea trecută, Coreea de Nord a împiedicat accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial intercoreean de la Kaesong, o măsură care intervine în contextul puternicelor tensiuni între Nord şi Sud. „Coreea de Nord nu şi-a dat încă acordul, aşa cum face în fiecare zi, pentru ca cei 484 de sud-coreeni să intre în Kaesong astăzi“, a declarat pentru agenţia France Presse un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările