Pakistanul, serie de măsuri împotriva grupărilor militante anti-indiene: mai mulţi membri ai unei organizaţii teroriste au fost reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Pakistanul a comunicat marţi că a dat startul unor acţiuni împotriva grupurilor militante islamiste, reţinând 44 de membri ai organizaţiilor interzise, între care şi rude apropiate ale grupului responsabil de atacul cu bombă de luna trecută din Kashmirul indian. Acestea vin în contextul presiunilor internaţionale, oficialii indieni anunţând îmbunătăţiri aduse legilor contratreoriste, relatează Reuters.

Ministrul pakistanez de Interne a declarat că mutarea are scopul de a „accelera demersurile” împotriva acestor organizaţii interzise. Oficialii ţin totuşi să precizeze că măsurile sunt parte din planurile Indiei de a se opune grupurilor militante, şi nicidecum o reacţie la ceea ce New Delhi numeşte eşecul Islamabadului de a ţine în frâu grupurile militante care operează în Pakistan.

Ministrul de interne a declarat că rude apropiate, printre care şi fiul lui Masood Azhar, liderului grupării Jaish-e-Mohammed (JeM), se află în „custodie preventivă.”

   

Pakistanul a pus marţi pe lista oficială a organizaţiilor interzise 2 organizaţii caritabile asociate cu Hafiz Saeed, fondatorul unei organizaţii militante acuzate de către SUA şi India de numeroase atacuri soldate cu morţi, între care atacul din 2008 de la Mumbai în urma căruia 166 de oameni au murit.

Este vorba de Jamaat-ud-Dawa şi Falah-e-Insaniat Foundation.

Numele unora dintre cei reţinuţi fuseseră menţionate în dosarul înmânat de către India Pakistanului după atacul de bombă de luna trecută, a comunicat secretarul afacerilor interne Azam Suleman , care a adăugat că aceştia vor fi anchetaţi, iar în cazul în care se vor descoperi „mai multe dovezi” vor fi luate măsuri împotriva lor conform legii. Altminteri, ei vor fi eliberaţi.

Ministrul de externe pakistanez Shah Mehmood Qureshi a declarat pentru CNN că liderul grupării JeM se află Pakistan şi că este starea lui de sănătate e precară.

Luna trecută SUA, Marea Britanie şi Franţa au propus Consiliului de Securitate al ONU punerea acestuia pe lista neagră. Consiliul urmează să voteze în acest sens la jumătatea lui martie. Propunerile internaţionale anterioare au fost însă blocate de China, aliatul neostoit al Pakistanului..

SUA şi Marea Britanie au îndemnat Pakistanul să se ocupe de problema grupurilor militante.

O mare parte din grupările pakistaneze şi membrii săi individuali se află sub sancţiuni impuse de către ONU, între care organizaţia JeM şi Hafiz Saeed, fondatorul grupului militant Lashkar-e-Taiba (LeT) care în 2008 a lansat un atac terorist în oraşul indian Mumbai.

India nu a oferit nicio reacţie oficială în urma arestărilor din Pakistan.

Totuşi un oficial indian care a dorit să rămână anonim şi-a exprimat scepticismul, declarând că asemenea tentative au loc de câteva decenii: „De câte ori a fost arestat până acum Hafiz Saeed, ca apoi să fie eliberat? Şi ce măsuri au luat împotriva taberelor Jaish?,” a spus acesta.

Saeed, care organizează întruniri publice în Pakistan, este principalul motiv al criticilor aduse Pakistanului conform cărora nu-şi aplică legile contrateroriste.

.

Pakistanul care, prin grupurile islamiste, îşi urmăreşte propriile interese în regiune neagă acuzaţiile Indiei conform cărora sprijină activ organizaţiile ce se opun forţelor indiene în Kashmirul indian majoritar musulman, scrie Reuters.

Pakistanul a încercat în mai multe rânduri acţiuni de stopare a militanţilor, dar majoritatea facţiunilor au reuşit să supravieţuiască şi să-şi reia activităţile.

Strategia Pakistanului: închiderea medreselor

Ministrul de externe pakistanez a anunţat că va actualiza legile existente referitoare la organizaţiile teroriste aflate sub sancţiunile ONU. Executivul a anunţat că a dezvoltat o „strategie completă” şi lucrează la acoperirea „portiţelor legislative” care permit grupurilor interzise să opereze.

Doi înalţi oficiali în domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că au făcut planuri pentru

 a prelua controlul asupra medreselor, şcolile islamice  aflate în legătură cu grupurile sancţionate de ONU.

Într-o etapă ulterioară guvernul ia în considerare o eventuală recrutare a unor militaţi în forţele paramilitare sau să le găsească locuri de muncă şi să-i integreze în societate, au mai spus oficialii.

Închiderea medreselor este o chestiune intens dezbătută în Pakistan, o naţiune musulmană puternic conservatoare unde şcolile religioase sunt făcute responsabile de radicalizarea tinerilor. Aceste şcoli reprezintă unica sursă de educaţie care le este accesibilă milioanelor de copii săraci ai ţării..

Un oficial pakistanez a declarat pentru Reuters că în ultimele zile câteva astfel de şcoli religioase au fost închise, printre una administrată de organizaţia de caritate islamică Jamaat-ud-Dawa (JuD) aflată în legătură cu Saeed, precum şi un seminar din Bahawalpur condus de JeM.

Vor şi închise şi alte medrese, dar nu vor urma închideri la scară largă, a spus oficialull sub anonimat, precizând că doar o mică parte din astfel de şcoli au legături cu organizaţiile teroriste.

Potrivit estimărilor gruparea Jamaat-ud-Dawa (JuD) aflată în legătură cu Saeed ar conduce aproximativ 300 de medrese.

Pakistanul e supus presiunilor internaţionale pentru lua măsuri împotriva grupărilor care lansează atacuri teroriste în India, printre care şi organizaţia Jaish-e-Mohammed (JeM), care a revendicat atacul de pe 14 februarie în  urma căruia au fost ucişi cel puţin 40 de soldaţi din structurile paramilitare.

Incidentul a dus la cel mai grav conflict în ani de zile între cele două puteri nucleare vecine care s-au implicat în lovituri aeriene la graniţă. Situaţia s-a detensionat după ce Pakistan a eliberat pilotul indian al cărui avion fusese doborât în Kashmirul pakistanez.

Un alt semnal că tensiunile scad este anunţul făcut de ministrul de externe pakistanez care a spus că săptămâna viitoare o delegaţie va face o vizită la New Delhi  pentru a discuta un acord privind pelerinajul şiiţilor la locurile sfinte din Pakistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite