Mărirea şi decăderea lui Jack Ma, fondatorul Alibaba. China anchetează practicile monopoliste ale gigantului comerţului online

Mărirea şi decăderea lui Jack Ma, fondatorul Alibaba. China anchetează practicile monopoliste ale gigantului comerţului online

Jack Ma, în dizgraţia mai marilor regimului comunist chinez FOTO EPA-EFE

Este cel mai faimos om de afaceri din China, Jack Ma, 56 de ani, fondatorul companiei Alibaba, a intrat în vizorul mai marilor de la Bejing. Autorităţile chineze de reglementare în domeniu au declanşat o anchetă vizând gigantul comercial online Alibaba pentru ceea ce au descris drept presupuse practici monopoliste. Reprezentanţii unei companii afiliate Alibaba, Ant Group, au fost de asemenea convocaţi pentru o întâlnire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile chineze au anunţat că vor declanşa o anchetă anti-monopol împotriva Alibaba. Compania solicită partenerilor săi de afaceri, precum şi persoanelor care au relaţii comerciale cu ea să evite orice colaborare cu concurenţii săi, deci practic se încheie un contract de exclusivitate cu Alibaba. Conducerea companiei nu a reacţionat încă în niciun fel, însă bursele au reacţionat. Acţiunile Alibaba au pierdut mai mult de 6%.
 
Mastodontul comerţului electronic fondat de Jack Ma în 1999a devenit al doilea cel mai mare grup din Asia după rivalul şi compatriotul său Tencent. Fostul profesor de engleză, retras oficial de la conducerea Alibaba de anul trecut, a întâmpinat dificultăţi şi nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii noiembrie. În plus, IPO-ul Ant Group, prima companie de plăţi online din lume, unde acesta deţine cele mai multe acţiuni, a fost anulată. În urma acestui fiasco, Jack Ma şi-a pierdut titlul de cel mai bogat om din  China, în ciuda unei averi evaluate acum la 58 de miliarde de dolari.
 
Fondatorul Alibaba a ofensat regimul comunist criticând public autorităţile de reglementare financiară ale ţării sale cu câteva zile înainte de listarea companiei Ant Market la bursă, notează RFI. Jack Ma este membru al partidului comunist chinez (CCP). Ascensiunea lui i-a adus duşmăni la vârful regimului comunist. 
 
Preşedintele Xi Jinping pare hotărât să lupte împotriva tendinţelor monopoliste ale unor grupuri private precum Alibaba, ale căror platforme de vânzare online sunt folosite de sute de milioane de chinezi.
Vizionar
 
Jack Ma a ştiut că, în China, comerţul electronic va evolua masiv. Mass-media chineză povesteşte în permanenţă despre începuturile lui Jack: cum a scăpat de sărăcie, având un tată care se lupta să-şi întreţină familia, fără bacalaureat, luându-şi slujbe ciudate, el a ajuns să fondeze Alibaba într-un apartament din Hangzhou (est), cu 60.000 de dolari împrumutaţi de la prieteni.
 
Jack Ma (Ma Yun pe numele său chinezesc) a decis să renunţe la cariera sa de profesor la universitate după ce a descoperit internetul în timpul unei călătorii în Statele Unite şi a profitat de posibilitatea oferită companiilor de a-şi schimba bunurile online.
 
Şi-a dat seama rapid că smartphone-urile au potenţial: cu serviciul său Alipay, el a devenit pionierul plăţilor electronice mobile. Aceste intuiţii i-au adus o reputaţie de vizionar într-o ţară în care numerarul dispare în favoarea plăţilor cu telefonul.
 
În 2006, lansarea platformei de comerţ electronic a companiei Alibaba, Taobao, a forţat compania americană eBay să se retragă de pe piaţa chineză, lăsând cale liberă rivalului său.
 
Triumful vine abia în 2014 când Alibaba intră pe piaţa Wall Street, fiind cotată la 25 de miliarde de dolari, un record pentru acea vreme. Anul trecut la Hong Kong, compania a obţinut 13 miliarde de dolari pentru o vânzare de acţiuni.
 
Ma i-a promis lui Donald Trump că va crea un milion de locuri de muncă în Statele Unite în ianuarie 2017, în timp ce miliardarul american se pregătea să ocupe Casa Albă. El îşi va retrage promisiunea mai târziu, invocând războiul comercial lansat de preşedintele SUA împotriva Chinei.
 
În septembrie 2018, Jack Ma a anunţat că se va retrage un an mai târziu, la împlinirea celor 55 de ani. El intenţionează să se dedice lucrărilor de filantropie în educaţie, ca unul dintre modelele sale, fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările