FOTO SUA au trimis o navă de război în căutarea avionului cu 239 de persoane la bord care s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei de Sud

FOTO SUA au trimis o navă de război în căutarea avionului cu 239 de persoane la bord care s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei de Sud

Avion al Malaysia Airlines. FOTO: topnews.in

Compania aeriană Malaysia Airlines a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a pierdut legătura cu un avion al său care efectuează cursa Kuala Lumpur – Beijing. Potrivit unor surse din marina vietnameză, aeronava cu 239 de pasageri la bord s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei de Sud. O navă de război americană a fost mobilizată în căutările avionului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 20.30 Un distrugător din cadrul Flotei a 7-a americane - USS Pinckney - se află în drum spre coasta de sud a Vietnamului, pentru a ajuta la căutarea avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, a anunţat Pentagonul, potrivit AFP.

Distrugătorul, care efectua manevre în apele internationale ale Marii Chinei de Sud, ar putea să se afle în vecinătatea avionului dispărut în ultimele 24 de ore, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

USS Pinckney transportă două elicoptere ce pot fi echipate cu material de ajutor şi căutare. Totodată, avion de supraveghere P-3C Orion, echipat cu radare şi sistem de cercetare cu rază lungă, este pe cale să părăsească baza aeriană americană din Okinawa, Japonia.

UPDATE 16.20 Avioane vietnameze care caută aeronava Boeing 777 a Malaysia Airlines, dispărută sâmbătă cu 239 de persoane la bord, au reperat două urme de carburant paralele şi având câţiva kilometri, în Marea Chinei de Sud, a anunţat un oficial vietnamez de rang înalt, citat de AFP.

„Două dintre avioanele noastre a detectat două urme de carburant de o lungime de aproximativ 15 până la 20 de kilometri, paralele şi la distanţă de aproximativ 500 de metri una de cealaltă", a declarat în direct pentru televiziunea publică generalul Vo Van Tuan, adjunctul şefului Statului Major al armatei vietnameze.

„Nu suntem siguri de unde vin aceste urme de carburant, am trimis nave vietnameze" către această zonă, a adăugat el.


UPDATE 15.15 Echipele de salvare au suspendat până duminică operaţiunile aeriene de căutare ale avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines, care a dispărut sâmbătă de pe radare în timp ce survola Golful Thailandei, la sud de Vietnam, a informat compania aeriană, potrivit EFE.

Măsura a fost luată deoarece în regiune s-a lăsat deja întunericul.

„O misiune internaţională de căutare şi salvare a fost mobilizată în această dimineaţă. Până acum, echipele noastre de salvare din Malayezia, Singapore şi Vietnam nu au reuşit să găsească nicio epavă“, a declarat Malaysia Airlines într-un comunicat de presă. „Misiunea pe mare va continua, în timp ce misiunea aeriană se va relua în zorii“ zilei de duminică, se mai adaugă în comunicatul citat.


UPDATE 12.00 Rudele pasagerilor avionului ce aparţinea operatorului Malaysia Airlines, dispărut sâmbătă pe ruta Kuala Lumpur (capitala Malaeziei) - Beijing (China), acuză conducerea companiei aeriene de indiferenţă şi lipsă de transparenţă, pe fondul refuzului de a divulga informaţii. 

Rudele călătorilor îi aşteptau pe aeroportul aferent Beijingului, destinaţia finală a avionului cu 227 de pasageri la bord şi 12 membri ai echipajului. Potrivit Reuters, 152 de persoane din rândul pasagerilor sunt cetăţeni chinezi. 


UPDATE 9.30. Surse din marina vietnameză susţin că aeronava s-a prăbuşit în Marea Chinei de Sud.


UPDATE 6.30 Aeronava a dispărut în apropierea spaţiul aerian al Vietnamului, a anunţat Guvernul vietnamez. „Avionul a pierdut contactul în spaţiul aerian al provinciei Ca Mu, înainte de a intra în contact cu turnul aerian de control de la Ho Şi Min", precizează un comunicat publicat pe site-ul Guvernului vietnamez, informează AFP.


UPDATE 5.10 „Regretăm profund că am pierdut contactul cu zborul MH370, care a părăsit Kuala Lumpur sâmbătă, la ora locală 00.41 (vineri, 18.41, ora României), cu destinaţia Beijing”, a declarat CEO-ul grupului Malysia Airlines, Ahmad Yahya, citat într-un comunicat.

„Echipa noastră îi contactează pe apropiaţii pasagerilor şi (membrilor) echipajului", a adăugat el. "Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către toţi pasagerii, (membrii) echipajului şi familiile lor”, a afirmat reprezentantul companiei..

Compania aeriană emis un comunicat în care precizează că zborul MH370 a dispărut de pe radarele lor sâmbătă la ora locală 02.40 (n.r. – 20.40, ora României).

Avionul era aşteptat să aterizeze la ora locală 06.30 (n.r. – 00.30, ora României). Numătul total al pasagerilor care s-au îmbarcat pentru această cursă a fost de 227, inclusiv 2 copii, la care se adaugă cei 12 membri ai echipajului de zbor.

„Malaysia Airlines lucrează în prezent cu autorităţile care au activat echipa de căutare şi salvare pentru a localiza aeronava”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Aeronava cu cele 239 de persoane este un model B777-200.

Potrivit agenţiei China Nouă, contactul cu turnul de control a fost pierdut în momentul în care avionul se afla deasupra Vietnamului. Avionul nu a intrat în sfera de control a Aviaţiei Civile Chineze, anunţă China Nouă.

Compania Malaysia Airlines (MAS) a înregistrat puţine accidente din momentul în care a intrat în acest segment. În octombrie, un bimotor Twin-Otter s-a prăbuşit la aterizare pe Insula Borneo, un accident soldat cu moartea copilotului şi a unui pasager, potrivit AFP.

În 1977, un alt aparat s-a prăbuşit în sudul Malaysiei, provocând moartea a o sută de persoane.

Ştire în curs de actualizare

Un avion al companiei Malaysia Airlines cu destinaţia Beijing a pierdut contactul cu turnul de control, sâmbătă (8 martie), după ce a părăsit Kuala Lumpur, capitala Malaysiei.  Surse din marina vietnameză susţin că aeronava s-a prăbuşit în Marea Chinei de Sud. Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • Un avion al companiei Malaysia Airlines cu destinaţia Beijing a pierdut contactul cu turnul de control, sâmbătă (8 martie), după ce a părăsit Kuala Lumpur, capitala Malaysiei.  Surse din marina vietnameză susţin că aeronava s-a prăbuşit în Marea Chinei de Sud. Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters
  • La bordul avionului se aflau 239 de persoane, 225 de pasageri și 12 membri ai echipajului. 152 de persoane din rândul pasagerilor sunt cetăţeni chinezi. Mai multe rude și prieteni ai pasagerilor au generat haos pe aeroportul din Beijing, disperați că oficialii operatorului aerian Malaysia Airlines nu le oferă niciun fel de informații cu privire la dispariția avionului FOTO Reuters
  • Avionul a pierdut contactul cu turnul de control la ora locală 02.40 (vineri, 20.40, ora României). Pe aeroportul din Beijing, tabelul electronic cu sosiri prezintă cu roșu cursa MH370 FOTO Reuters
  • „Regretăm profund că am pierdut contactul cu zborul MH370, care a părăsit Kuala Lumpur sâmbătă, la ora locală 00.41 (vineri, 18.41, ora României), cu destinaţia Beijing”, a declarat CEO-ul grupului Malaysia Airlines, Ahmad Yahya, citat într-un comunicat.
  •  Surse din marina vietnameză susţin că aeronava s-a prăbuşit în Marea Chinei de Sud
  • Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters
  • Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters
  • Premierul Malaeziei, Najib Razak, pe aeroportul din Kuala Lumpur FOTO Reuters
  • Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters
  • Pe aeroportul din Beijing rudele așteaptă disperate un semn de la reprezentanții bazei aeriene și a companiei FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: