Japonia pregăteşte desfiinţarea reactoarelor avariate de la Fukushima

Japonia pregăteşte desfiinţarea reactoarelor avariate de la Fukushima

Reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima a fost serios avariat în urma seismului din 2011

Japonia pune bazele unei structuri consacrate dezvoltării mijloacelor tehnice necesare pentru desfiinţarea celor patru reactoare avariate ale centralei Fukushima, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Industriei a semnat crearea instituţiei sub numele de „Organizaţia internaţională de cercetare şi dezvoltare pentru desfiinţare", care ar urma să creeze tehnologii şi proceduri pentru curăţarea complexul atomic devastat de seismul urmat de tsunami din martie 2011.

„Retragerea combustibilului deteriorat (din trei reactoare în care s-a topit) este o misiune dificilă şi fără precedent", a declarat ministrul Industriei, Toshimitsu Moteg.

„Subliniind acest obiectiv tehnic, aş vrea să le arăt persoanelor originare din Fukushima că există un viitor sigur", a răspuns profesorul de la Universitatea din Kyoto Hajimu Yamana desemnat să prezideze noul organism.

Munca de cercetare şi dezvoltare va implica societăţi de electricitate, industriale şi institute japoneze de cercetare şi dezvoltare, adică 17 instituţii în prezent, dar noul organism prevede atragerea unor companii şi cercetători din străinătate.

O primă reuniune va avea loc în cursul lunii august.

Desfiinţarea centralei Fukushima ar trebui să dureze aproximativ 40 de ani, iar expertiza dezvoltată în cursul acestui proces va fi de mare ajutor pentru toate şantierele de demolare a altor instalaţii nucleare care vor fi lansate în lume în următoarele decenii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: