Iran îl declară indezirabil pe ambasadorul britanic la Teheran

Iran îl declară indezirabil pe ambasadorul britanic la Teheran

Rob Macaire este ambasador la Teheran din 2018

Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost declarat indezirabil de către regimul iranian în urma unor suspiciuni că ar fi participat la protestele împotriva lui Khomeini.

Ambasadorul a fost convocat de ministrul de Externe iranian care s-a plâns de acest lucru . Ministrul i-a comunicat lui Macaire că va fi responsabil de anunţarea unei eventuale măsuri de expulzare. Rob Macaire se află în poziţia de ambasador la Teheran din 2018.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab a spus că Londra nu a primit o informare oficială că Macaire va fi expulzat, adăugând că o astfel de acţiune ar fi regretabilă.

”Pe baza regulilor internaţionale, ambasadorul britanic în Iran este un element indezirabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, întrebat find despre trimisul britanic la Teheran. Remarcile au fost făcute la televiziunea de stat.

În remarci publicate de site-ul de ştiri Eslahat, clericul de orientare dură Ayatollah Ahmad Alamolhoda a afirmat la rândul său că expulzarea ambasadorului ar fi ”cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla”, pentru că în caz contrar susţinătorii locali ai generalului iranian ucis de o dronă americană ”l-ar ciopârţi mărunt”.

Alamolhoda este liderul rugăciunilor de vineri din oraşul sfânt al musulmanilor şiiţi Mashhad.

Macaire a fost reţinut pentru scurt timp, sâmbătă, autorităţile iraniene afirmând că acesta a participat la o demonstraţie ilegală care a avut loc pe fondul nemulţumirii publice provocate de recunoaşterea doborârii de către armată a unui avion de pasageri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: