Htin Kyaw a devenit primul preşedinte civil al Myanmarului după 50 de ani de putere militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Htin Kyaw, un apropiat al fostei disidente Aung San Suu Kyi, este de astăzi noul preşedinte al Myanmarului, fiind primul civil ales la conducerea acestei ţări din Asia de Sud-Est după 50 de ani de putere militară, relatează AFP online.

„Aceasta-i victoria surorii noastre Aung San Suu Kyi!“, a declarat Htin Kyaw după ce a fost ales de majoritatea deputaţilor din Parlamentul Myanmarului, dominat de Liga Naţională pentru Democraţie după alegerile legislative din 8 noiembrie 2015.

După această alegere şi formarea noului guvern, care urmează să fie învestit până la 1 aprilie, în acelaşi timp cu preşedintele, Myanmarul va începe o nouă eră după 50 de ani de dictatură militară, chiar dacă junta păstrează un rol politic important.

Locuitorii Myanmarului, care au participat masiv la ultimele alegeri legislative, aşteaptă cu nerăbdare instaurarea noii puteri, a cărei principală misiune va fi scoaterea ţării din sărăcie.

Htin Kyaw, prieten din copilărie cu Aung San Suu Kyi, este un intelectual în vârstă de 69 de ani şi fiul unui cunoscut poet din Myanmar.

Doamna de la Yangon nu a putut candida din cauza unei prevederi constituţionale, dar a declarat că se va plasa mai presus de preşedinte. Fiica generalului Aung San, un erou al independenţei Myanmarului asasinat în 1947, se bucură de o popularitate imensă în ţara sa, unde şi-a petrecut ultimii ani sub supraveghere la domiciliu.

Ceilalţi doi candidaţi la preşedinţia Myanmarului, Henry Van Thio, reprezentant al minorităţii etnice chin, şi Myint Swe, propus de militari, vor deveni preşedinţi.

Cedarea puterii în Myanmar a început acum câţiva ani şi s-a desfăşurat paşnic până în prezent. În 2011, junta a acceptat autodizolvarea sa şi constituirea unui guvern semi-civil. Treptat, sute de deţinuţi politici au fost eliberaţi, presa a obţinut tot mai multă libertate de exprimare şi ţara populată de 51 de milioane de locuitori şi-a deschis porţile, timid, pentru investiţiile străine.

Educaţia, sănătatea şi serviciile publice sunt principalele provocări din prezent ale Myanmarului, notează AFP. În plus, mişcările de insurgenţă sunt active în regiunile de la frontiere. De asemenea, după preluarea mandatului de preşedinte, Htin Kyaw va fi nevoit să colaboreze strâns cu militarii, care şi-au păstrat trei ministere-cheie: Ministerul de Interne, Ministerul Apărării şi Ministerul pentru Frontiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite