Guvernul din Uzbekistan dezminte moartea preşedintelui Karimov. „El se află într-o stare critică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe zile în care s-a speculat intens că preşedintele uzbek Islam Karimov, 78 de ani, ar fi murit, guvernul din fosta republică sovietică din Asia Centrală a anunţat vineri că preşedintele Karimov „se află în stare critică“, după o degradare netă a stării de sănătate în urma unei hemoragii cerebrale, potrivit AFP.

„Dragi compatrioţi, cu inima grea vă informăm că starea de sănătate a preşedintelui nostru s-a degradat în mod clar şi că, potrivit medicilor, el se află într-o stare critică“, au explicat autorităţile într-un comunicat publicat pe un site oficial.

Comunicatul confirmă faptul că preşedintele Karimov, care conduce Uzbekistanul cu o mână de fier de peste un sfert de secol, a fost spitalizat sâmbătă în urma unei hemoragii cerebrale. Autorităţile din această fostă republică sovietică din Asia Centrală au difuzat puţine informaţii privind starea sănătăţii preşedintelui, anunţând duminică spitalizarea acestuia ceea ce a provocat speculaţii intense şi semne de întrebare privind un eventual deces care ar fi ţinut secret.

Islam Karimov „este spitalizat şi se află la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale suferite sâmbătă dimineaţa. Starea sa de sănătate este considerată stabilă“, a scris de asemenea luni fiica preşedintelui Lola Karimova-Tilliaieva, potrivit unui mesaj apărut pe Instagram.

Cine este Islam Karimov

Islam Karimov s-a născut la Samarkand şi a crescut într-un orfelinat. El a urcat toate scările Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, pentru a ajunge în cele din urmă şeful Uzbekistanului sovietic, în 1989. El a reuşit să se menţină la putere şi după obţinerea independenţei ţării sale, în 1991.

Timp de peste 25 de ani, a condus cu o mână de fier, eliminându-şi orice rival şi orice eventual succesor. Nu a cruţat-o nici pe fiica sa cea mare, Gulnara Karimova. Considerată mult timp succesoarea tatălui său, ea fost acuzată de corupţie şi plasată în arest la domiciliu în 2013.

El a câştigat ultimul mandat de cinci ani de preşedinte în martie 2015, fiind ales cu peste 90% din voturi.

Oricare ar fi situaţia, Uzbekistanul va intra în al 26-lea an de independenţă fără un lider clar la cârmă, aşa cum a fost obişnuit până acum.

Cine luptă pentru succesiune

În timp ce misterul asupra stării preşedintelui Uzbekistanului Islam Karimov a marcat ultimele zile, potrivit presei neafiliate, lupta pentru succesiune este în toi în fosta republică sovietică din Asia Centrală care va sărbători mâine 25 de ani de la declararea independenţei.

Mai multe instituţii de presă din Asia Centrală şi din Rusia au scris că preşedintele uzbec Islam Karimov a murit luni după-amiază, la vârsta de 78 de ani, în urma unui atac cerebral. Nadejda Ataeva, preşedinta Asociaţiei „Drepturile omului în Asia Centrală“, a declarat pentru agenţia de ştiri Fergana că a primit informaţii despre moartea lui Karimov din două surse: o sursă medicală şi o sursă din instituţiile de drept. Mişcarea Populară din Uzbekistan, o formaţiune de opoziţie, a afirmat la rândul ei că liderul de la Taşkent a murit în urma unui infarct cauzat de consumul în exces de alcool la un banchet organizat vinerea trecută cu ocazia întoarcerii sportivilor uzbeci de la Rio.

Potrivit majorităţii experţilor, succesiunea lui Karimov este pregătită cu grijă în culise, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, întrucât dispariţia bruscă a acestei mâini de fier din Asia Centrală ar putea duce la destabilizare în ţară şi în regiune.

Lupta pentru putere ar avea loc între premierul Şavkat Mirziaev, 58 de ani, aflat în funcţie din 2003, şi ministrul de Finanţe Rustam Azimov, 57 de ani. Cei doi reprezintă două clanuri: clanul din Samarkand (Mirziaev) şi clanul din Taşkent (Azimov).

Potrivit jurnalistului Arkadi Dubnov, un fin cunoscător al situaţiei din Asia Centrală, favorit este Mirziaev, întrucât face parte din clanul familiei Karimov, un lucru extrem de important. În schimb, Azimov face parte din clanul condus de atotputernicul şef al serviciilor secrete Rustam Inoiatov, care ar putea înclina balanţa. Dar nu-i exclus, în acelaşi timp, ca el însuşi să ţintească prima funcţie în stat. Potrivit corespondentului RBK la Taşkent, neclarităţile legate de soarta lui Karimov produc îngrijorări şi dau naştere diferitor zvonuri. În timp ce o sursă scrie că Rustam Azimov este în arest, unde ar fi fost plasat încă de luni, alta scrie a doua zi că este la serviciu.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite