Guvernul de la Hong Kong a amânat alegerile parlamentare cu un an, invocând riscurile pandemiei COVID-19

Guvernul de la Hong Kong a amânat alegerile parlamentare cu un an, invocând riscurile pandemiei COVID-19

FOTO EPA-EFE

Guvernul de la Hong Kong a decis amânarea cu un an a alegerilor parlamentare, invocând riscurile de noi contaminări după creşteri considerate alarmante ale noilor cazuri de contaminare cu coronavirus.

Opoziţia a acuzat însă guvernul că se foloseşte de pretextul pandemiei pentru a împiedica oamenii să meargă la vot, în contextul în care joi 12 candidaţi pro-democraţie au fost descalificaţi. Activiştii sperau la obţinerea unei majorităţi în Consiliul Legislativ la alegerile din septembrie după ce anul trecut aceştia au câştigat 17 din cele 18 consilii districtuale.
 
Şefa Executivului, Carrie Lam, a declarat că decizia a fost luată pentru protejarea sănătăţii publice. Hong Kongul a raportat peste 100 de cazuri zilnice în ultimele 10 zile, după ce săptămâni de zile nu a mai înregistrat infecţii locale. Regiunea administrativă a raportat 3.200 de infecţii, între 27 de decese, de la începutul epidemiei de COVID-19.
 
Şefa guvernului a spus că pandemia a atins cote alarmante şi că riscurile de transmitere comunitară sunt prea mari în condiţiile în care sunt 4.4 milioane de votanţi în regiunea semi-autonomă, iar candidaţii nu-şi pot prospecta votanţii din cauza măsurilor de distanţare socială. Apoi, mulţi votanţi se află în China continentală şi peste hotare, iar ei nu pot lua parte din scrutin date fiind măsurile de carantinare de la graniţe.
 
Cam a dat exemplul altor guverne care au amânat alegerile cu un an, între care alegerile locale din Londra şi cele din statul australian New South Wales.
 
Politicienii opoziţiei spun că potrivit legii electorale, alegerile nu pot fi amânate mai mult de 14 zile, altfel se poate isca o „criză constituţională în oraş”. 
 
În plus, politicienii pro-guvernamentali ar fi mai îngrijoraţi cu privire la şansele lor decât de „severitatea pandemiei”.
 
Activistul Joshua Wong, unul din candidaţii descalificaţi, a scris pe Twitter că pandemia e folosită ca scuză şi că este „cea mai mare fraudă electorală din istoria Hong Kong.
 
Consiliul Legislativ are până la 70 de locuri, dar doar 35 sunt alese prin vot direct, în timp ce 30 sunt „circumscripţii funcţionale”- votate de grupuri mai mici reprezentând interese speciale, în special ale industriei de afaceri, sectorului bancar şi al comerţului. Tradiţional,acestea sunt pro-Beijing. Ultimele cinci locuri sunt rezervate consilierilor districtuali aleşi de populaţie pentru a activa în parlament.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările