Este China pe cale să piardă regiunea Hong Kong?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este pe cale China să piardă regiunea Hong Kong? FOTO Reuters
Este pe cale China să piardă regiunea Hong Kong? FOTO Reuters

Tensiunile tot mai mari dintre China şi provincia cu statut administrativ special Hong Kong par să-i facă pe analiştii politici să se întrebe dacă în viitor o „schismă" politică între cele două regiuni este posibilă.

Chiar din prima zi a anului mii de persoane din Hong Kong au mărşăluit împotriva regimului de la Beijing, cerând o democraţie deplină, în antiteză cu intenţiile Chinei care doreşte să limiteze drepturile de vot ale fostei colonii britanice pentru alegerile din 2017.

În pofida unor legături istorice, etnice şi economice cu Hong Kong, regimul de la Beijing se vede astăzi într-o imposibilitate tot mai mare de a-i convinge pe rezidenţii fostei colonii britanice că autorităţile chineze au cele mai bune intenţii. Dacă Beijingul nu va reuşi să facă acest lucru, atunci ce putere de negociere va mai avea cu alte zone, precum Taiwan sau cu vecinii săi, se mai întreaba analiştii de la Bloomberg.

De anul nou, într-un referendum neoficial, peste 60.000 de rezidenţi din Hong Kong şi-au exprimat opinia cu privire la modul în care doresc să fie organizate alegerile în 2017. Plebiscitul, realizat de Occupy Central, o organizaţie prodemocratică, administrată de Universitatea din Hong Kong, a arătat, într-o proporţie de peste 90%, că cei din Hong Kong doresc să-şi asigure independenţa regiunii faţă de Beijing, prin alegerea propriilor candidaţi în funcţiile importante.

Acest lucru în fond nu ar trebui să surprindă pe nimeni deoarece în ultimii ani un decalaj social şi politic tot mai mare are loc între rezidenţii din Honk Kong şi chinezi. 

De exemplu, în 2012, mai mulţi părinţi din fosta colonie britanică au protestat împotriva introducerii programului „patriotic" în şcoli, caracterizând acest gest ca fiind o „spălare pe creier". De asemenea, în universităţile din Hong Kong se pot regăsi tensiuni destul de puternice între rezidenţi şi cei veniţi din China.

Interesant de remarcat este că în cadrul unor sondaje realizate în 2012 şi 2013 rezidenţii din Hong Kong s-au declarat în favoarea unei reveniri la fostul regim de colonie britanică dacă acest lucru ar fi posibil, fapt care demonstrează încă o dată repulsia acestora faţa de Beijing.

Aşa cum China încearcă să asimileze mai devreme sau mai târziu regiunea specială Hong Kong, la fel şi aceasta se apără, afirmându-şi tot mai des propria identitate politică. 

Singurul lucru cert până acum este că rezidenţii din Hong Kong îşi doresc ca regiunea lor să nu fie acaparată de China. Cei de la Beijing ar trebui să-şi dea seama de ce şi să încerce să facă ceva, mai notează analiştii politici.

Fostă colonie britanică, Hong Kong, a devenit o regiune administrativă specială a Chinei în 1997. În prezent, ea este reglementă în conformitate cu principiul „o ţară, două sisteme", după ce China a fost de acord să ofere regiunii un grad ridicat de autonomie în vederea păstrarii sistemelor sale economice şi sociale pentru 50 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite