Cum „colonizează” China ţările din Commonwealth: Centre culturale în Jamaica şi şcoli politico-militare în Uganda

Cum „colonizează” China ţările din Commonwealth: Centre culturale în Jamaica şi şcoli politico-militare în Uganda

Influenţa Chinei FOTO SHUTTERSTOCK

China îşi extinde influenţa asupra ţărilor din Commonwealth nu doar prin proiecte de infrastructură, ci şi prin şcoli militare şi programe educaţionale convenabile unele chiar gratuite, pentru că ele cumpără ceva mai preţ, şi anume loialitatea, arată o analiză Daily Mail.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Barbados a devenit republică dar a înlocuit un monarh cu un împărat care este preşedintele chinez Xi Jinping.
 
Şeful serviciilor secrete britanice MI6 a avertizat recent asupra dublei capcane întinse de China în întreaga lume - a datoriilor şi a informaţiilor.
 
China acordă ţărilor sărace împrumuturi dificil de rambursat ce asigură o dependenţă îndelungată de China.
 
Dar influenţa ei creşte şi în alte arii decât infrastructura, şi anume în domeniile militare şi educative în ţările din Commonwealth în care puţine alte naţiuni sunt dispuse să investească. China a atras de partea ei ţările din fostul imperiu britanic pe fondul scăderii puterii globale a Marii Britanii, dar şi unei oarecare indiferenţe a acesteia.
 
Ţările din Comunitatea Naţiunilor au fost aliaţi tradiţional loiali Marii Britanii cu formarea unor legături puternice inclusiv pe plan cultural şi educaţional.
 
Deceniile de neglijenţă îşi spun însă cuvântul cu zeci de ambasade şi misiuni diplomatice închise în timp ce Marea Britanie s-a reorientat comercial şi în materie de investiţii asupra unor climate mai promiţătoare.
 
China n-a avut nevoie să cucerească un imperiu pentru că a dispus de o armă mai eficientă,banii
 
Majoritatea ţărilor din Commonwealth sunt mici sau mijlocii - ţări care au mar enevoie şi care îşi doresc infrastructură - porturi,aeroporturi, reţele de electricitate, căi ferate, canalizare şi centrale de tratare a apei.
 
China a învestit 685 de miliarde de lire sterline din 2005 pentru a atrage ţările din Commonwealth,potrivit unor estimări ale centrului de reflecţie  Henry Jackson Society.
 
Cinci miliarde de lire sterline sunt investiţii în cinci naţiuni din Caraibe Barbados, Jamaica, Bahamas, Antigua şi Barbuda, Trinidad şi Tobago.
 
Jamaica, săracă şi afectată de crimă organizată, a primit o sumă generoasă de două miliarde. China a donat echipamente poliţiei şi armatei şi a înfiinţat o reţea de „centre culturale” unde sunt oferite cursuri de limbi străine şi alte resurse.China a ajutat în timpul pandemiei cu echipamente medicale şi teste.
 
Pakistanul, o naţiune înarmată nuclear de peste 200 de milioane de oameni şi a doua naţiune din Commonwealth ca populaţie este unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Chinei.
 
China a curtat asiduu şi Nigeria, de asemenea o ţară cu populaţie numeroasă.
 
Cucerirea este în curs şi în plan tehnologic.
 
Guyana de pildă a lansat Sistemul Siguranţei Oraşului care foloseşte echipament Huawei, un gigant sponsorizat de Beijing şi tehnologii de recunoaştere facială.
 
Influenţa creşte şi în domeniul militar. Presa din Fiji,o altă ţară din Commonwealth a dezvăluit anul ăsta că doi ofiţeri militari de rang înalt au fost instruiţi în China.
 
China a înfiinţat şi colegii de pregătire a personalului militar în Namibia şi îi antrenează şi pe soldaţii din Sri Lanka. Alte ţări africane din Commonwealth care primesc instrucţie militară chineză sunt Camerun, iar în America de Sud Guyana.
 
China oferă pregătire paramilitară şi Serviciului Naţional de tineret din Kenya şi deschide „şcoli politico-militare” în Uganda.
 
Dubla capcană a Chinei în combinaţie cu influenţa militară nu înseamnă nimic mai mult decât redesenarea hărţilor lumii.
 
China ia de lângă Marea Britanie aliaţii din Commonwealth.
 
Recent mai multe ţări africane din Commonwealth care  au beneficiat de investiţiile chineze au susţinut un vot la ONU cu privire la Hong Kong. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările