Cu riscul de a înfuria China, Taiwanul îi va primi pe cei care părăsesc Hong Kongul

Cu riscul de a înfuria China, Taiwanul îi va primi pe cei care părăsesc Hong Kongul

Foto EPA EFE

Taiwanul intenţionează să ofere adăpost celor care doresc să părăsească Hong Kongul, în urma deciziei Chinei de a impune o lege a securităţii naţionale în teritoriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Beijingul consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Un general din China a reiterat astăzi faptul că statul chinez şi-ar putea folosi armata pentru a obliga unirea insulei cu China continentală.
 
Statele Unite şi Marea Britanie au cerut vineri Chinei să ia în considerare „îngrijorările serioase şi legitime” referitoare la autonomia Hong Kong-ului, în timp ce Beijingul consideră că orice ingerinţă în afacerile sale interne este „condamnată la eşec”, transmite AFP.
 
Legea privind securitatea naţională adoptată recent de parlamentul chinez şi care vizează Hong Kong-ul „riscă să restricţioneze libertăţile pe care China s-a angajat să le respecte în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat ambasadorul britanic la ONU Jonathan Allen.
 
„Dacă este pusă în aplicare, aceasta va agrava diviziunile profunde ale societăţii din Hong Kong”, a adăugat diplomatul britanic într-un comunicat dat publicităţii la încheierea unei videoconferinţe informale a Consiliului de Securitate, desfăşurată cu uşile închise, reuniune virtuală solicitată de SUA şi Marea Britanie.
 
„Sperăm că guvernul chinez va lua o pauză şi va reflecta asupra îngrijorărilor grave şi legitime pe care această propunere le-a ridicat în Hong Kong şi în întreaga lume”, a mai spus diplomatul britanic.
 
Diplomaţii chinezi la ONU, care au blocat miercuri o solicitare a SUA privind o reuniune oficială a Consiliului de Securitate consacrată Hong Kong-ului, au apreciat, la încheierea videoconferinţei desfăşurate vineri, că demersul occidental este inutil.
 
„Nu a existat un consens, nu au existat discuţii oficiale în Consiliul de Securitate şi demersul SUA şi al Marii Britanii nu a dus la nimic”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. Cele două ţări trebuie „să înceteze imediat să intervină în afacerile Hong Kong-ului”, a adăugat el.
 
„Orice încercare de a folosi Hong Kong-ul pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei este sortită eşecului”, a avertizat diplomatul chinez.
 
Conform politicii „o singură ţară, două sisteme”, fosta colonie britanică beneficiază, de la revenirea sa în cadrul Chinei, în 1997, de o autonomie largă, de libertate de exprimare şi de un sistem de justiţie independent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: