Coreea de Nord a prezentat o nouă rachetă balistică ce poate fi lansată de la bordul unui submarin, în cadrul unei parade militare VIDEO

Coreea de Nord a prezentat o nouă rachetă balistică ce poate fi lansată de la bordul unui submarin, în cadrul unei parade militare VIDEO

Kim Jong-un a prezentat cel puţin patru rachete balistice la parada militară a Partidului Muncitoresc FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord a afişat la o defilare militară, vineri, la Phenian, o rachetă balistică ce poate fi lansată de la bordul unui submarin (SLBM), cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui ales american Joe Biden, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Defilarea a punctat al 8-lea Congres al Partidul Muncitorilor din Coreea (WPK, unic), în cursul căruia Kim Jong Un a prezentat Statele Unite drept ”principalul inamic” al ţării sale.
 
Un Kim Jong Un zâmbind şi purtând un palton de piele neagră şi o căciulă de blană a supervizat parada, joi seara, la care particopau trupe de infanterie, artilerie, tancuri şi o defilare aeriană cu avioane care au format numărul ”8” pentru a marca congresul.
 
”Unităţile de elită maiestuoase şi rândurile de aramă invincibile ale Republicii care vor traversa ferm Piaţa Kim Il Sung reprezintă puterea noastră absolută”, a tunat înaintea paradei ministrul Apărării Kim Jong Gwan, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.
 
”Arma cea mai puternică a lumii, rachetele baltistice lansate de pe un submarin, au intrat în piaţă una după  alta, demonstrând puterea forţelor armate revoluţionare”, a scris apoi KCNA.
 
Imagini surprind cel puţin patru rachete dotate cu ogive negre şi albe defilând în mijlocul mulţimii, care agită steaguri.
 
Ankit Panda, un expert de la Carnegie Endowment, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Washington, declară că acest model de rachetă nu a mai fost prezentat anterior de către Coreea de Nord.
 
Un expert de la Handong Global University din Coreea de Sud, Park Won-gon, le-a catalogat drept ”arma nucleară ultimă a Nordului”.
 
Asemenea rachete, tot mai mici, au fost prezentate şi au fost difuzate imagini de la teste de lansare, însă nu se putea stabili dacă au fost lansate de la bordul unui submarin.
 
O rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM) funcţional ar permite Phenianului o schimbare de strategie, prin posibilitatea de a lansa un atac surpriză în apropierea Statelor Unite sau prin efectuarea unui atac fără forţe terestre.
 
În cadrul Congresului, Kim Jong Un a declarat că Nordul a finalizat planul unui submarin nuclear, însă o asemenea navă ar urma să fie funcţională abia peste ani de zile.
 
 

”CAPACITATE DE ATAC PUTERNICĂ”

 
La paradă s-au prezentat de asemenea rachete cu ”o capacitate de atac puternică care să aneantizeze total inamicii în mod preventiv, în afara teritoriului”, scrie KCNA.
 
Acest tip de expresie presupune că armele respective au o rază de acţiune care depăşeşte Peninsula Coreeană şi care ar putea atinge cel puţin Japonia.
 
Însă KCNA nu menţionează nicio rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ceea ce sugerează că este vorba despre o paradă de o amploare mai mică decât cea din octombrie.
 
O nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de dimensiuni foarte mari a fost prezentată atunci, iar potrivit unor specialişti este cea mai mare rachetă cu carburant lichid care poate fi deplasată pe drum cunoscută în lume.
 
Statele Unite numără 28.500 de militari în Coreea de Sud, staţionaţi pentru a apăra vecinul Nordului, şi au o prezenţă militară semnificativă în Japonia.
 
După ce s-au insultat reciproc şi s-au ameninţat cu războiul total, Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump auoperat o apropiere extraordinară, marcată de întâlniri istorice şi simbolice.
 
Însă niciun progres nu s-a realizat în spinosul dosar al programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, iar negocierile se află într-un punct mort de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit al celor doi, la sfârşitul lui februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.
 
Unul dintre motivele acestui impas este absenţa unui consens asupra concesiilor pe care Coreea de Nord este necesar să le facă în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

 

”RĂBDARE STRATEGICĂ”

 
Schimbarea la preşedinţia americană reprezintă o provocare strategică pentru Coreea de Nord, în contextul în care Joe Biden, care l-a catalogat pe Kim Jong Un drept un ”infractor” în cursul dezbaterilor prezidenţiale, este un adept al ”răbdării strategice” a administraţiei Obama.
 
Statele Unite ar urma să revină la oabordare mai clasică a Phenianului, insistând asupra faptului că sunt necesare progrese importante la nivelul grupurilor de lucru înainte să se ia în calcul o nouă întâlnire între lideri de rang înalt.
 
Unii analişti consideră că Phenianul foloseşte congresul partidului unic pentru a transmite viitoarei administraţii democrate de la Washington un mesaj de forţă, cu scopul de a obţine concesii.
 
Coreea de Nord este vizată de mai multe serii de sancţiuni internaţionale cu privire la programele sale de înarmare nucleară şi de rachete balistice interzise.
 
Ea şi-a impus totodată o izolare sporită, pentru a se apăra de pandemia covid-19, închizându-şi frontiera în ianuarie 2020 cu scopul de a se proteja de noul coronavirus care a apărut în China vecină sporind astfel presiunea asupra economiei sale muribunde.
 
În cadrul Congresului care s-a încheiat, Kim a fost ales duminică secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea, căruia îi era preşdinte, o schimbare de titulatură simbolică şi care vizează o consolidare a puterii sale, potrivit unor analişti.
 
În timpul Congresului, Kim a constatat eşecul politicii economice din ultima vreme în Coreea de Nord şi a recumoscut că ”aproape toate sectoarele” nu şi-au atins obiectivele.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările