Chinezii, monitorizaţi de guvern şi punctaţi după comportament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beijing Foto: EPA/EFE
Beijing Foto: EPA/EFE

Planul Chinei de a-şi evalua fiecare dintre cei 1,3 miliarde de cetăţeni pe baza comportamentului social urmează să intre într-o nouă etapă.

Beijingul a adoptat un program prin care fiecare locuitor urmează să primească un anumit punctaj în funcţie de acţiunile sale şi de reputaţia personală, scrie Bloomberg. 

Proiectul ar urma să fie implementat până la sfârşitul anului 2020 sau cel târziu la începutul anului 2021 şi se va baza pe date furnizate de mai multe departamente, ceea ce va presupune o cooperare puternică între organismele pentru turism, cele de reglementare a afacerilor şi cele de tranzit.

Cetăţenii care vor obţine un aşa-numit „credit social“ bun vor primi „undă verde“ în vederea obţinerii unor beneficii, în timp ce viaţa celor care vor încălca legile va deveni mult mai dificilă.

Potrivit sursei citate, proiectul Beijingului va îmbunătăţi sistemul de „liste negre“, astfel încât cei care nu vor fi consideraţi demni de încredere nu vor putea să facă niciun progres.

China a mai testat astfel de sisteme de evaluare a cetăţenilor, recompensând comportamentul considerat bun prin anumite servicii şi pedepsind acţiunile evaluate drept necorespunzătoare prin restricţii şi chiar sancţiuni.

Proiect ambiţios

Totuşi, eforturile Beijingului sunt mult mai ambţioase decât cele ale altor oraşe din China. Bunăoară, autorităţile din Hangzhou şi-au lansat în acest an un sistem de credit personal, răsplătind „comportamentele pro-sociale“ precum munca voluntară şi donarea de sânge, în timp ce acţiuni precum încălcarea regulilor de trafic au fost pedepsite.

Până la sfârşitul lunii mai, cetăţenii Chinei care au avut un „credit prost“ au fost împiedicaţi să facă rezervări pentru călătoriile cu avionul sau cu trenurile de mare viteză, în primul caz înregistrându-se 11 milioane de astfel de interdicţii, iar în cel de-al doilea - 4 milioane, după cum arată datele Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă.

Urmărirea comportamentului individual a devenit mai uşor în China în contextul în care viaţa economică se orientează din ce în ce mai mult spre mediul online, însă criticii spun că astfel de măsuri sunt marcate de riscuri şi că s-ar putea ajunge la sisteme care aproape că reduc fiinţele umane la un carnet de note. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite