Stela Popescu, despre reacţiile stârnite de monologoul din Las Fierbinţi: „Ce spun actorii e mult mai convingător decât orice conferinţă a unui mare politician“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Popescu, în rolul directoarei de şcoală din serialul Las Fierbinţi FOTO Pro TV
Stela Popescu, în rolul directoarei de şcoală din serialul Las Fierbinţi FOTO Pro TV

Stela Popescu (79 de ani) a vorbit, pentru „Adevărul“, despre reacţiile stârnite de monologul avut în serialul „Las Fierbinţi“, cu privire la situaţia tragică în care se află învăţământul românesc. Actriţa a precizat că nu s-a aşteptat ca rolul ei să aibă un asemenea impact, dar şi că actorii au mai multă credibilitate în faţa cetăţenilor decât politicienii.

Stela Popescu a jucat, în episodul de săptămâna trecută al serialului românesc „Las Fierbinţi“, rolul unei directoare de şcoală şi a surprins pe toată lumea cu o partitură dramatică. Aceasta a rezumat în câteva minute starea în care se află învăţământul din România, „o corabie care se scufundă“, după cum a precizat în monologul avut în „Las Fierbinţi“.

Stela Popescu, despre monologul din Las Fierbinţi: „Nu m-am gândit că va fi tratat cu o asemenea importanţă“

Momentul nu a rămas fără ecou în mediul online, oamenii felicitându-i atât pe creatorii serialului, dar mai ales pe actriţa Stela Popescu pentru interpretarea de excepţie. Contactată de reporterii „Adevărul“, artista a subliniat că nu a avut vreme să vadă episodul respectiv, fiind plecată din ţară, dar a precizat că a primit nenumărate telefoane pentru a fi felicitată. De asemenea, aceasta a mărturisit că nu s-a aşteptat ca secvenţa să fie tratată cu o asemenea importanţă, declarându-se extrem de fericită şi mulţumită de ecoul avut: „Mă bucur că a fost apreciat şi că montajul a fost făcut în aşa fel încât să se înţeleagă exact mesajul pe care am vrut să-l transmitem. Într-adevăr, nu m-am gândit că va fi tratat totul cu atâta importanţă, dar jur că-mi pare foarte bine.“

Pe de altă parte, actriţa a precizat că acel monolog este cât se poate de adevărat şi descrie perfect situaţia învăţământului românesc, subliniind că a crezut în fiecare cuvânt rostit. „Da, situaţia este atât de rea. Şi când te uiţi la serialul Las Fierbinţi îţi dai seama unde s-a ajuns şi de ce s-a ajuns acolo. Ţăranii sunt părăsiţi, lăsaţi în voia sorţii, se descurcă fiecare cum poate, supravieţuiesc pentru că tratează cu cinism toată situaţia asta.“

Întreaga clasă politică ar trebui să înţeleagă că cea mai directă comunicare cu poporul este prin artă, prin actori. Actorii sunt mai convingători decât orice politician.    Stela Popescu, actriţă

Întrebată ce părere are despre afirmaţia copreşedintelui PNL Alina Gorghiu potrivit căreia „un rol bine jucat într-un serial TV cu audienţă e de multe ori mai util decât diverse demersuri oficiale“, Stela Popescu i-a dat dreptate, explicând că actorii sunt mult mai convingători decât politicieni şi au o influenţă mai mare asupra cetăţenilor. 

„Ar fi bine ca întreaga clasă politică să înţeleagă că cea mai directă comunicare cu poporul este prin artă, prin actori. Actorii sunt mai convingători decât orice politician. Actorii sunt foarte importanţi, şi ei ştiu asta, dar numai că unii dintre politicieni nu sunt sinceri, motiv pentru care nu au acces la simpatia şi la convingerile artiştilor, care au asupra publicului un mare impact. Noi avem credit la public, actorii mari ai României au credit la public. Ceea ce vine de la actori, prin gura lor, este mult mai convingător decât orice fel de conferinţă a unui mare politician“, a declarat Stela Popescu pentru „Adevărul“. 

Stela Popescu, mare fană Las Fierbinţi: „Invitaţia m-a onorat şi m-a făcut foarte fericită“

În acelaşi timp, actriţa a declarat că a acceptat propunerea de a juca în „Las Fierbinţi“ fără să stea pe gânduri, fiind o mare fană a producţiei: „Eu urmăream serialul, pentru că îmi pare foarte bine că această producţie s-a făcut cu actori foarte buni. M-am cam săturat de improvizaţii, de stand-up, de improvizaţii cu oameni de pe stradă, pentru că până la urmă actorii ştiu ce să facă, ştiu ce nuanţe şi ce sens trebuie să dea textului. Aşa că invitaţia Pro TV m-a onorat ţi m-a făcut foarte fericită. Eram la mare, hotărâtă să nu mă mişc de acolo două luni, dar când am auzit, m-am dus imediat, pentru că ştiam unde mă duc şi ştiam că e un parteneriat cu nişte oameni de aceeaşi pregătire ca şi mine. M-am dus cu foarte mare bucurie, acolo am întâlnit un regizor foarte bun (Dragoş Buliga - n.red.), un băiat tânăr excepţional. În plus, am mai jucat alături de Adrian Văncică, care mi se pare un actor extraordinar, iar pe Anca Dumitra (interpreta personajului Gianina - n.red.) o ador. Oricum, în Las Fierbinţi joacă nişte actori foarte buni.“

Stela Popescu, despre monologul din Las Fierbinţi: „Am crezut că voi juca un rol de comedie“

De asemenea, artista a dezvăluit că a fost la rândul ei surprinsă că i s-a cerut să interpreteze o partitură dramatică: „Aşa m-am gândit şi eu, că voi juca un rol de comedie. După ce am vorbit cu regizorul, a ieşit cu totul altceva şi a avut dreptate, intenţia lui asta este, ca din când în când să deschidă oamenilor ochii asupra lucrurilor care nu merg în această ţară. De unde vine mizeria? E important de ştiut asta. Eu mă dusesem cu o idee despre serial, care este unul de comedie îngroşată, dar acolo m-am întâlnit cu un regizor care a ştiut cum e mai bine, deci e foarte important să ai alături un om care ştie ce vrea în meseria asta, că trebuie să transmiţi ceva, nu doar să te scălămbăi. Aşa dacă te duci şi spui ce-ţi vine la gură, nu ai făcut nimic. Acest serial atrage atenţia asupra lucrurilor grave, asupra problemelor pe care România le are şi cum a ajuns să le aibă. Asta înseamnă că regizorul şi scenaristul au în cap nişte scopuri serioase.“ 

„De un singur lucru îmi pare rău, speram că personajul meu va rămâne mai mult în serial“, a concluzionat actriţa.

   

În episodul de săptămâna trecută al serialului „Las Fierbinţi“, Celentano, interpretat de Adrian Văncică, şi Firicel, jucat de Toma Cuzin, se prezintă în biroul directoarei, rol ce-i aparţine Stelei Popescu, alarmaţi de pretenţiile exagerate ridicate de suplinitoarea orelor de Chimie, Gianina (Anca Dumitra). Scena este folosită cu măiestrie de către regizorul Dragoş Buliga şi scenaristul Mimi Brănescu pentru a introduce un monolog tragic despre starea în care se află învăţământul românesc. 

„De unde să găsim noi cadre calificate de valoare care să primească un post la ţară? Nimeni nu mai vrea. Toţi profesorii pleacă la Bucureşti, pleacă în oraşele mari, nimeni nu mai vrea să predea aici. Am scris la Minister, am fost la Inspectorat, am vorbit cu toţi colegii mei...nu sunt soluţii. De parcă aici nu ar fi copii de valoare. (...) Pe una dintre profesoare abia am convins-o anul trecut să nu plece în Italia, ca menajeră. E foarte bună profesoară. Dar uneori mă gândesc de ce să stea aici să-şi piardă viaţa, când se poate duce în Italia să îngrijească pe cineva. De ce să rămână aici, pe o corabie care se scufundă? Despre învăţământul românesc vorbesc. Dacă nu s-a şi scufundat...Sunt încă mulţi copii buni aici. Mulţi copii foarte buni, nu buni“, spune Stela Popescu în începutul monologului din „Las Fierbinţi“.

„Lucrurile în ţara asta au luat-o pe un drum greşit, multe tentaţii, copiii se strică repede, se repară greu. Nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani. Peste tot aşa mi se spune. Primarul a umplut satul de cişmele, dar bani să se repare acoperişul şcolii nu se găsesc. Noi vorbim de pedagogi şi în curând o să cadă şcoala pe noi, la propriu“, mai spune actriţa. Momentul poate fi vizionat şi pe site-ul Ştirilor Pro TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite