Serialul „Suleyman Magnificul“ revine la Kanal D cu primul sezon: sultanul îşi recapătă tronul din ianuarie 2015

Serialul „Suleyman Magnificul“ revine la Kanal D cu primul sezon: sultanul îşi recapătă tronul din ianuarie 2015

Serialul „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii“ prezintă povestea romanţată a uneia dintre cele mai importante figuri istorice din toate timpurile - sultanul Soliman I FOTO Kanal D

Serialul turcesc „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii“ va fi reluat, de la primul sezon, de Kanal D, începând cu luna ianuarie 2015, scrie tvmania.ro. Sultanul îşi va recăpăta tronul din 3 ianuarie, sâmbăta şi duminica, de la ora 14:45. Producţia a fost difuzată pentru prima dată în România în septembrie 2012. După difuzarea ultimului episod, Kanal D a introdus un alt serial turcesc, „Yaman“.

Timp de doi ani cât a rulat la Kanal D, „Suleyman“ a generat constant audienţe-record, succesul serialului în România reflectându-se nu numai asupra staţiei TV, ci şi asupra nivelului socio-cultural. Episodul cu cele mai bune cifre a fost difuzat în data de 29 aprilie 2013, când  serialul era urmărit, în medie, pe minut, de 2,25 de milioane de români (11,9% rating şi 26,6% share pe targetul naţional). Serialul turcesc a creat în România o adevărată „Suleymanie“, care s-a reflectat în diverse domenii.

Personajele principale au fost interpretate de Halit Ergenc (Suleyman) şi Meryem Uzerli (Hurrem, înlocuită ulterior de actriţa Vahide Gordum Percin - Hurrem la bătrâneţe). Serialul prezintă mai multe aspecte ale vieţii sultanului, de la politica sa de expansiune, până la intrigile de la palatul său din Istambul (Topkapî) şi povestea sa de dragoste cu sclava de origine ucraineană care ajunge în haremul său şi ulterior îi devine soţie. Aceasta va ajunge să aibă o mare influenţă asupra sultanului, să-l sfătuiască în politică şi în afaceri, dar şi să-i elimine pe toţi din jurul lor care le-au pus relaţia în primejdie. Cu multă abilitate, ea reuşeşte să-l cucerească definitiv pe Suleyman şi să o elimine din viaţa lui pe prima sa soţie, Mahidevran (Nur Aysan, care a jucat în „Iubire ascunsă“) şi pe băieţelul lor, Mustafa, mai scrie aceeaşi sursă citată.

Producţia a stârnit controverse în Turcia din cauza potretizării sultanului ca un om cu vicii şi pasiuni şi nu ca un erou al istoriei. Criticii au invocat şi o prea mare libertate a scenariştilor în interpretarea evenimentelor istorice şi a vieţii sultanului. La rândul său, Recep Tayyip Erdoğan, prim-ministru al Turciei, a declarat că serialul „pune întâmplările istorice într-o lumină negativă pentru generaţiile mai tinere“, iar grupuri restrânse de naţionalişti au protestat în faţa sediului televiziunii locale arucând cu ouă.

Povestea romanţată a uneia dintre cele mai importante figuri istorice din toate timpurile - sultanul Soliman I - a cucerit iremediabil publicul din România, în pofida inadvertenţelor istorice. Totuşi, de ce ce au fost românii captivaţi de acţiunea şi personajele din serial? Sociologul Gătin Constantin crede că acest lucru se datorează şi faptului că serialul pune accentul pe valori familiale şi culturale, acestea având rolul de a reînvia tradiţia uitată. „Serialul turcesc este un excelent material de comunicare şi de promovare, prin raportare la contextul geopolitic şi la relaţiile cu alte state“, declara sociologul pentru „Adevărul“.

„Suleyman Magnificul este rolul care m-a marcat cel mai mult din toată cariera mea, am depus o muncă uriaşa şi am reuşit să construiesc un personaj credibil. Oamenii mă identifică de cele mai multe ori cu Suleyman Magnificul pentru că, dintre toate rolurile mele, acest personaj i-a cucerit. Mă bucur dacă e şi meritul meu, nu numai al lui Suleyman - o figură copleşitoare a istoriei. Probabil că, pentru o perioadă de cel puţin câţiva ani, oamenii, mai ales cei din alte teritorii decât Turcia, îmi vor pune această «ştampilă»: nu îmi vor spune Halit Ergenc, ci Suleyman, ca să mă identifice mai uşor“, declara şi actorul Halit Ergenc, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările