VIDEO MTV, 33 de ani controversaţi: videoclipurile pe care televiziunea le-a interzis sau reeditat de-a lungul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madonna se află printre artiştii ale căror videoclipuri au fost reeditate de MTV FOTO Louis Vuilton
Madonna se află printre artiştii ale căror videoclipuri au fost reeditate de MTV FOTO Louis Vuilton

Au trecut 33 de ani de când a fost lansat canalul MTV, mai bine de trei decenii în care videoclipurile difuzate au stârnit controverse aprige. Deşi o televiziune recunoscută pentru obscenitatea materialelor difuzate, MTV a avut, de fapt, standarde foarte înalte în ceea ce priveşte conţinutul sexual şi violent care urma să fie prezentat telespectatorilor. Nu puţine au fost cazurile în care a interzis anumite videoclipuri sau le-a reeditat.

Fie că promovau violenţa, precum „Jeremy“ a lui Pearl Jam, conţineau scene încărcate de sexualitate, cum este cazul Madonnei în „Justify My Love“, sau aveau versuri misogine - „Smack My Bitch Up“ a trupei The Prodigy -, mai multe videoclipuri au fost interzise sau reeditate de oamenii din spatele televiziunii MTV.

Pentru a marca trecerea a 33 de ani de la apariţia celui mai popular post de televiziune dedicat muzicii, publicaţia „Huffington Post“ a întocmit o listă a celor mai controversate videoclipuri care au fost difuzate de-a lungul timpului de MTV.

Cher - „If I Could Turn Back Time“ (1989)

Ciorapii plasă şi costumul de baie extraordinar de sumar au devenit accesorii nelipsite din garderoba cântăreţei, dar au condus şi la eliminarea videoclipului din lista celor difuzate de către MTV în primetime. Videoclipul melodiei „If I Could Turn Back Time“ a fost primul interzis. După ce a fost reeditat, fiind tăiate părţile cu prea mult conţinut sexual, televiziunea a acceptat să-l difuzeze, dar doar după ora 21:00.

Nas and Puff Daddy - „Hate Me Now“ (1999)

 

   

Nas şi Puff Daddy au stârnit un val de controverse după ce videoclipul piesei „Hate Me Now“ îl prezenta pe Nas imitând crucificarea lui Iisus. Puff, fiind catolic, a cerut ca imaginile religioase în care apărea şi el să fie şterse, dar varianta greşită a fost trimisă televiziunii. 

Madonna - „Justify My Love“ (1990)

   

„Erotica“, „American Life“ şi „What It Feels Like for a Girl“, toate au fost reeditate de către MTV, dar „Justify My Love“ rămâne, fără urmă de îndoială, cel mai controversat videoclip al Madonnei.

După ce MTV l-a cenzurat, postul ABC News l-a difuzat în întregime şi apoi a intervievat-o pe cântăreaţă cu privire la conţinutul filmării. 

N.W.A - „Straight Outta Compton“ (1988)

Violenţa excesivă din „Straight Outta Compton“ a fost nepotrivită pentru MTV. Împreună cu „Fuck tha Police“, cântecul a intrat în vizorul F.B.I. şi al Serviciilor Secrete din SUA, care au condamnat versurile formaţiei. 

Incubus - „Megalomaniac“ (2003)

Lansat în acelaşi an în care a început războiul din Irak, hitul formaţiei Incubus a venit la pachet cu un videoclip în care un vultur pleşuv mănâncă un cap ce seamănă cu al fostului lider american George W. Bush, dar şi o pompă de gaz ce împrăştie ulei peste o mulţime de persoane. MTV a refuzat să-l difuzeze în timpul zilei. 

Eminem – „Stan“

Versiunea completă, de peste opt minute, a videoclipului piesei „Stan“ evidenţiază violenţa, drogurile, misoginismul şi sinuciderea. Acesta a fost reeditat până s-a ajuns la o variantă potrivită pentru radio şi pentru televiziune, dar acest lucru nu a împiedicat un val de furie din cauza conţinutului, chiar dacă majoritatea criticilor de specialitate a avut doar cuvinte de laudă. 

Public Enemy - „By the Time I Get to Arizona“ (1991)

Public Enemy s-a folosit de videoclipul piesei „By the Time I Get to Arizona“ pentru a descrie supremaţia unui guvernator alb care nu permite statului să sărbătorească ziua lui Martin Luther King Jr. 

Nine Inch Nails - „Closer“ (1994)

În ciuda faptului că piesa a devenit una dintre cele mai cunoscute ale grupului, videoclipul a fost difuzat de MTV la un an după lansare şi doar în timpul nopţii, în segmentul dedicat videoclipurilor controversate. 

Marilyn Manson - „Coma White“ (1999)

Videoclipul „Coma White“ a fost filmat înainte de masacrul din 1999 de la Liceul Columbine şi de moartea lui J.F. Kennedy jr, dar nu a fost lansat decât după aceste evenimente. Deoarece Manson şi iubita lui de atunci, Rose McGowan, au recreat asasinarea fostului preşedinte american, videoclipul a fost subiectul multor răutăţi. Rockerul însă a declarat că videoclipul a fost conceput „ca un tribut adus oamenilor precum Iisus Hristos şi JFK, care au murit în mâinile omenirii însetate de violenţă“. În ciuda controverselor, a devenit unul dintre cele mai urmărite videoclipuri ale postului MTV. 

Pearl Jam - „Jeremy“ (1991)

Videoclipul melodiei „Jeremy“ se încheie cu o scenă în care protagonistul se împuşcă, imagine ce a încălcat restricţiile MTV privind violenţa. În versiunea pentru televiziune imaginea a fost mărită, astfel încât arma să nu poată fi văzută, iar incidentul l-a determinat pe Pearl Jam să renunţe la a mai face foarte multe videoclipuri. După atacul de la Columbine, MTV a difuzat rareori videoclipul. În ciuda controverselor stârnite, „Jeremy“ a primit patru trofee Video Music Awards, inclusiv la categoria Videoclipul Anului. 

The Prodigy - „Smack My Bitch Up“ (1997)

Grupurile de feministe au criticat formaţia din cauza titlului şi a versurilor misogine. După ce a fost interzis, un număr foarte mare de telespectatori MTV au solicitat cu atâta înflăcărare videoclipul încât MTV a căzut de acord să-l difuzeze, dar doar după miezul nopţii şi cu o avertizare asupra conţinutului. A fost numit cel mai controversat videoclip din istoria reţelei. 

Sister Souljah - „The Hate That Hate Produced“ (1992)

Sister Souljah a lansat două melodii şi videoclipurile ambelor au fost interzise din cauza versurilor incendiare şi a imaginilor agresive

Björk - „Pagan Poetry“ (2001)

Videoclipul începe cu imagini neclare ale unei partide de sex oral şi se încheie cu muzicianul care poartă o rochie semnată de Alexander McQueen şi care îi acoperă doar jumătate din posterior. 

Queen - „I Want To Break Free“ (1984)

Videoclipul a fost interzis din cauza nuanţelor gay, inclusiv scenele în care Freddie Mercury apare în haine de femeie. Reţeaua a ridicat interdicţia în 1991.

Robbie Williams - „Rock DJ“ (2000)

Robbie Williams probabil se afla într-o stare de spirit înfiorătoare când a decis să-şi smulgă pielea la sfârşitul videoclipului. Cu toate acestea, filmarea a fost recompensată cu MTV Video Music Award la categoria Cele mai bune efecte speciale. 

Michael Jackson - „Black or White“ (1991)

În ultima parte a videoclipului de 11 minute, Jackson este prezentat ca o panteră neagră, face gesturi sexuale şi zdrobeşte ferestrele unei maşini. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite