Turcia a anunţat că nu va reveni la Eurovision până ce organizatorii nu vor interzice participarea concurenţilor gay: şeful postului public, atac la Conchita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cântăreţul austriac Conchita Wurst este câştigătorul Eurovision 2014 FOTO Guliver/Getty Images
Cântăreţul austriac Conchita Wurst este câştigătorul Eurovision 2014 FOTO Guliver/Getty Images

Turcia a infirmat zvonurile potrivit cărora intenţionează să revină în concursul Eurovision din care s-a retras în 2013 şi a anunţat că nu va reveni în competiţia muzicală până ce organizatorii nu vor interzice participarea concurenţilor din comunitatea LGBT+.

Turcia, care a fost reprezentată de 34 de ori la competiţia muzicală organizată de EBU (European Broadcasting Union), a renunţat să mai participe în 2012 invocând schimbările aduse sistemului de votare. 

Recent, Ibrahim Eren, preşedintele Turkish Radio and Television Corporation (TRT), a infirmat recent zvonurile potrivit cărora Turcia ar reveni la Eurovision 2019. 

image

În 2013, reprezentanta Finlandei, Krista Siegfrids, a sărutat pe scenă o dansatoare, în semn de protest FOTO Getty Images

Astfel, Ibrahim Eren a declarat pentru „The New Arab“ că, pe lângă sistemul de vot care reprezintă încă o problemă, moralitatea este, de fapt, problema majoră pentru Turcia şi a dat-o drept anti-exemplu pe Conchita Wurst, câştigătoarea ediţiei Eurovision 2014. 

„Nu avem încă în vedere participarea. Ca televiziune publică nu putem transmite live la ora 21.00, când copiii se uită la televizor, un austriac cu barbă şi fustă care susţine că nu are gen şi spune «sunt bărbat şi femeie în acelaşi timp»“, a declarat şeful televiziunii publice.   

„Există o confuzie de mentalitate aici. În momentul în care această problemă va fi corectată, vom reveni la Eurovision“, a subliniat Eren, care a menţionat că şi alte ţări au aceeaşi părere cu privire la regulile concursului. 

De-a lungul anilor, în competiţia Eurovision, au existat o mulţime de momente LGBT+, spre nemulţumirea unor ţări precum Rusia şi China, care s-au aflat în conflict cu organizatorii în ceea ce priveşte conţinutul gay. 

În 2013, reprezentanta Finlandei, Krista Siegfrids, a sărutat pe scenă o dansatoare, în semn de protest faţă de ilegalitatea căsătoriilor gay, scrie pinknews.

În timpul Eurovision 2018, unui post de radio chinez i-au fost revocate drepturile de difuzare a concursului după ce a cenzurat prestaţia reprezentantului Irlandei, Ryan O'Shaughnessy, care a inclus un dans cu un cuplu de acelaşi sex. De asemenea, Mango TV din China a blurat steagurile comunităţii LGBT, care au fost fluturate de spectatori în timpul show-ului.

Şi parlamentarul rus Vitali Milonov a propus boicotarea Eurovisionului invocând aceeaşi „lipsă de moralitate“, după ce cântăreţul travestit Conchita Wurs a câştigat Eurovision 2014. 

Milonov, care a sprijinit adoptarea unei legi locale împotriva propagandei homosexuale în 2011, prin care a fost deschis drumul pentru o lege federală similară în 2013, a scris o scrisoare comitetului rus de selecţie pentru Eurovision cerând să nu mai fie trimişi muzicieni ruşi în competiţia europeană, descriind evenimentul drept o „paradă gay mare cât Europa“. Într-un mesaj pe Twitter, politicianul a cerut boicotarea completă a acestui „spectacol al Sodomei“.

„Chiar şi difuzarea acestui concurs în Rusia e de natură să insulte milioane de ruşi“, a spus Milonov. 

„Participarea acestui travestit evident şi hermafrodit pe nume Conchita Wurst (Cârnat, în limba germană, n.r.) pe aceeaşi scenă cu cântăreţii ruşi reprezintă o propagandă evidentă a homosexualităţii şi a decăderii spituale“, a adăugat politicianul rus. 

De asemenea, în ultimii ani, Turcia a fost criticată pentru conservatorismul arătat şi susţinut de regimul Recep Erdogan. Văzută ca una dintre cele mai tolerante ţări islamice în ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGBTI, Turcia a interzis în ultimii ani paradele gay anuale de la Istanbul, notează News.ro.

Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) s-a retras din concurs după ediţia din 2012, citând audienţă scăzută şi exprimându-şi nemulţumirea privind regulile de vot. Reprezentanţii ei au anunţat că Turcia va reveni la Eurovision în 2016, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Turcia a criticat regula actuală privind grupul Big-5, care presupune că Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania să aibă un loc garantat în finala competiţiei.

Cântăreaţa pop Sertab Erener a câştigat concursul din 2003, iar Eurovision 2004 a avut loc la Istanbul.

La ultima participare, în 2012, Turcia a fost reprezentată de Can Bonomo, care s-a clasat pe locul al şaptelea, cu piesa „Love Me Back“.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite