Primul titlu pe care l-am căutat a fost albumul din 1973 al formaţiei Phoenix, „Cei ce ne-au dat nume“; discul a ajuns repede pe pick-up, direct pe faţa 2 la piesa „Negru Vodă“.

M-am întrebat de ce primul gând muzical de 1 decembrie s-a îndreptat către muzica Phoenix  – să fie vorba de primul disc LP cumpărat din bani proprii de puştan; sau oare amintirea serilor de stagiatură petecute departe de casă, când albumele trupei sus menţionate erau ascultate şi dansate intens.

Îmi mai amintesc de o emisiune de radio de la începutul anilor 90, la radioul independent UNIPLUS, când de ziua naţională, fără nicio aluzie exterioară, am hotărât să schimb programul muzical obişnuit, cu unul special cu muzică 100% românească, iar „Negru Vodă” să fie piesa mea de rezistenţă.

După puţin timp de la începutul emisiunii au început să sune telefoanele din emisie cu felicitări din partea ascultătorilor şi în urma acestei emisiunii am câstigat noi prieteni buni cu care păstrez legătura şi astăzi.

Pheonix a fost nu numai stindardul muzicii rock româneşti din adolescenţa mea, dar muzica lor a depăşit timpurile şi moda şi a adus din adâncul unui subconştient colectiv al acestui pământ, armonii arhaice pure şi nealterate, pe care membrii trupei le-au interpretat cu o forţă creatoare ce a devenit un fenomen cultural esenţial care a rămas viu şi peste ani.

În cadrul târgului de carte Gaudeamus, Nicu Covaci a lansat la editura Integral povestea oficială a trupei Phoenix, în două volume.

Primul oglindeşte anii 1962 -1976, trăiţi sub semnul secerii şi ciocanului, numit „Phoenix. Însă eu, o pasăre..“ vremuri oglindite şi într-o altă ediţie, aparută acum 20 de ani. Cel de-al doilea volum, promis de câteva decenii, „Giudecata inţelepţilor“ povesteşte istoria fugii din ţară şi a întâmplărilor petrecute dincolo de „Cortina de fier“.

Astăzi când împlinim 25 de ani de libertate, grupul Phoenix vine într-o nouă componenţă, în care găsim 3 generaţii de muzicieni şi un nou material discografic cu 8 piese compuse în 2014, plus un cântec bonus, CD-ul numindu-se „Vino, Ţepes!“.

De ziua României, Phoenix a cântat la Baia Mare, iar de Moş Nicolae, pe 6 decembrie va cânta în Bucureşti, la Palatul Copiilor, apoi urmând şi alte concerte în ţară.

Închei cu vorbele lui Nicu Covaci şi ale lui Valeriu Sepi, colegul său de trupă ...de 50 de ani de ....PHOENIX.