Nigel Kennedy revine în România. Violonistul aduce toate notele lui Vivaldi pe scena Sălii Palatului

Nigel Kennedy revine în România. Violonistul aduce toate notele lui Vivaldi pe scena Sălii Palatului

Nigel Kennedy a intrat şi în Cartea Recordurilor cu „Anotimpurile“ lui Vivaldi FOTO Guliver/Getty Images

Violonistul care a uimit o lume întreagă cu tehnica sa, cu vioara electrică şi cu un look de star rock, aduce un nou spectacol-eveniment în premieră în România.

Unul dintre cei mai aclamaţi si bine vânduţi violonişti din toate timpurile, Nigel Kennedy concertează în Romania la Sala Palatului din Bucureşti, pe data de 16 octombrie, începând cu ora 20.00, într-un show concept, ce se învarte în jurul „Anotimpurilor“ lui Vivaldi. „Am început să cânt pentru a împărtăşi cu oamenii această bucurie nebună a sunetelor“, spune Nigel Kennedy.

Intrarea va fi permisă începând cu ora 19.00.

Concertul, pregătit de German Quality Entertainment, va cuprinde minunatele „Anotimpuri“ scrise de Antonio Vivaldi în 1723 şi publicate în 1725 în Amsterdam, de data aceasta reinterpretate într-o manieră unică de marele violonist, şi o aventură extravagantă cu „peripeţii sonore“ alături de o întreagă orchestră compusă din 30 de muzicieni. Nu degeaba cei de la „The Guardian“ au menţionat clar şi concis că daca cineva are dreptul de „a se juca“ cu Vivaldi acela este cu siguranţă Nigel Kennedy. 

„Totuşi suntem în secolul XXI şi îmi doresc să prezint o nouă interpretare a pieselor, o nouă fomă cu un fond profund, lucru ce mi se pare vital pentru lumea modernă de azi“, a mai explicat Kennedy.

După spectacolul din Bucureşti, artistul va susţine un al doilea concert live în România, de data aceasta la Cluj-Napoca, pe 19 octombrie, de la ora 20.00, evenimentul fiind organizat de Diesel Events.

„Toti suntem sensibili la muzicaă, fara nicio ezitare spun acest lucru. Am interpretat de atâtea ori «Anotimpurile» de Vivaldi, probabil de mii de ori, şi vreau să ofer tot ce-i mai bun din mine. Sper ca această noua abordare să aducă o explozie de bucurie în inimile oamenilor“, a mai declarat Nigel Kennedy.

Biletele pentru cele două concerte au fost puse în vânzare prin reţeaua Eventim (eventim.ro, Librăriile Cărtureşti, magazinele Germanos şi Vodafone) şi se găsesc la următoarele categorii de preţuri:       

Categoria I – 350 RON

Categoria II – 250 RON

Categoria III – 150 RON

Categoria IV – 100 RON

Pentru mai bine de 25 de ani, britanicul Nigel Kennedy este recunoscut ca unul dintre cei mai virtuozi violonişti din lume. Talentul său absolut unic şi aprecierea spectatorilor au oferit noi perspective, atât repertoriului clasic, cât şi celui contemporan, fiind în acest moment cel mai bine vândut violonist de muzică clasică din toate timpurile.

DESPRE NIGEL KENNEDY

Nigel Kennedy, născut pe data de 28 decembrie 1956, în Brighton (East Sussex), a fost un copil minune, care la vârsta de zece ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatăl său vitreg. A fost elev la Şcoala de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale şi l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu, trecându-şi în repertoriu şi genurile jazz, klezmer şi altele.

De la o vârstă destul de fragedă, Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin, iar după decesul acestuia, s-a descoperit că finanţase personal educaţia lui Kennedy. În 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Cameră. Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară, iar versiunea celebrelor „Anotimpuri“ ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (două milioane de exemplare).

A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush şi Jack DeJohnette, primimd totodata şi o sumedenie de premii.

Ce poate puţini ştiau este că bunicul lui Nigel Kennedy, Lauri Kennedy, a fost un muzician şi violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC şi a cântat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein şi mulţi alţii. Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedy, o pianistă care l-a acompaniat pe John McCormack şi i-a învăţat pe copiii lui Enrico Caruso. Lauri şi Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a născut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. La vârsta de 24 de ani, John s-a mutat în Anglia şi s-a alăturat Orchestrei Filarmonice din Liverpool, mai târziu devenind violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale a lui Sir Thomas Beecham. În Anglia, John a dezvoltat o relaţie cu pianista engleză Scylla Stoner, cu care în cele din urmă a susţinut mai multe turnee, în 1952, ca parte a trio-ului Llewellyn-Kennedy Piano (împreună cu violonistul Ernest Llewellyn). Stoner a fost cunoscută drept Scylla Kennedy, deşi cei doi nu s-au căsătorit niciodată. Cu toate acestea, John a părăsit-o în cele din urmă pe Scylla Stoner şi s-a întors în Australia, ea rămânând însărcinată. John nu a ştiut de existenţa fiului său, Nigel Kennedy, până când nu l-a întâlnit pentru prima dată, Nigel având 11 ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: