VIDEO Premiera săptămânii: “Wolverine”, o poveste cu ghere de oţel şi săbii de samurai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Wolverine” este cel de-al şaselea film în care Hugh Jackman joacă acest personaj. Mutantul cu gheare de adamantium trăieşte experienţa ciudată a mortalităţii, tocmai în ţinutul samurailor. Premiera mondială a fost ieri, 26 iulie.

Într-o perioadă în care blockbusterele sunt bombe care fâsâie la contactul cu publicul, când filme cu buget de 200 de milioane adună încasări de doar jumătate din banii cheltuiţi, “Wolverine” era aşteptat ca o ieşire din mijlocul furtunii. Niciun X-Man nu a dat greş, cu atât mai puţin Wolverine.

Este cel de-l şaselea film din seria Marvel cu X-Men. S-au schimbat generaţiile, au venit tinerii Magneto (Michael Fassbender) şi Xavier (James McAvoy), dar Wolverine este, de la început, Hugh Jackman şi nu cred că un alt actor ar putea să preia acest rol.

Imaginea lui Wolverine este lipită de Hugh Jackman. Chiar dacă actorul australian joacă şi în alte filme, cu roluri complet diferite, când e vorba de seria X-Men, el e mutantul din prima generaţie, cu osatura de adamantium, gheare ucigătoare şi muşchi buni pentru studii anatomice. Actor complex, cu pregătire de dansator şi cântăreţ, Jackman a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din “Mizerabilii”, din 2012.

Pentru acest film, Hugh i-a cerut sfatul lui Dwayne The Rock Johnson ("Insula misterioasă"), etalonul luptătorilor, care i-a recomandat o dietă de 6000 de calorii. Talentul actoricesc, fixat pe un fizic impresionant, nu poate duce decât la succes.

Wolverine, lupul singuratic

Eroul Wolverine a apărut pentru prima dată în benzile desenate de Frank Miller în 1974 şi a intrat în grupul de mutanţi din X-Men. În primul film, din anul 2000, Wolverine era cel mai în vârstă şi devenea un fel de şef de trupă. Hugh Jackman s-a identificat atât de mult cu personajul, încât şi-a dorit o poveste independentă. Proiectul a prins contur când a fost cooptat regizorul James Mangold, care şi-a construit reputaţia artistică prin filme ca “Girl,Interrupted - Tinereţe furată”, “Walk the line - Povestea lui Johnny Cash” sau “3:10 to Yuma - Drumul dreptăţii”.

Jackman şi Mangold au vrut o poveste originală şi ciudată, care să iasă din tiparul seriei, să individualizeze personajul şi asta au creat.

La începutul filmului, Wolverine e singur în munţi, trăieşte izolat la marginea unui oraş şi evită orice incident care l-ar determina să-şi scoată ghearele de oţel. Numai că trecutul îl ajunge din urmă, sub forma unei japoneze (Rila Fukushima), care e emisarul unui vechi prieten, Yashida  (Hiroyuki Sanada). Wolverine îl salvase pe japonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Yashida îl cheamă în Japonia, pentru că este pe moarte şi vrea să se revanşeze faţă de Wolverine, care i-a salvat viaţa. Lucrurile se complică prin evenimentele misterioase care se întâmplă în familia Yashida. Wolverine se trezeşte în mijlocul unor conflicte cu yakuza, se îndrăgosteşte de Mariko (Tao Okamoto), fata vechiului său prieten, experimentează durerea şi mortalitatea.

Povestea e complexă, cu o descoperire de sine pe care Wolverine, care se autodefineşte ca fiind un ronin (samurai fără stăpân), o traversează cu dificultate, cu alternanţa între stăpânirea de sine şi furia animalică pe care i-o cunoaştem.

James Mangold îşi pune amprenta stilistică pe acestă poveste. Secvenţele de reverie, în care Wolverine o vede pe Jean Grey (Famke Janssen), marea lui fostă iubire, alternează cu scene de luptă cu samurai, filmate cu eleganţa filmelor japoneze.

Codul onoarei

În filmele din seria X-Men, Wolverine este mereu gata de luptă, îşi scoate imediat ghearele şi începe măcelul. În această poveste, eroul descoperă un cod al onoarei, un stil de luptă mai elegant, ceea ce l-a încântat pe actor şi ne încântă şi pe noi, spectatorii, care suntem prinşi în plasa evenimentelor.

„Wolverine a fost mereu ca un luptător de stradă şi un bătăuş de cârciumi. Vrea doar să îţi zboare capul în trei secunde şi să plece mai departe. Stilul său de luptă nu este studiat în niciun fel. Dar unul dintre lucrurile importante ale acestei poveşti este acela că vine în Japonia, începe să îşi însuşeaşcă acea disciplină şi să se antreneze asiduu”, mărturisea Hugh Jackman.

Jackman s-a antrenat cu cascadorii de la 87Eleven în diferite stiluri de arte marţiale. „Echipa de la 87Eleven a fost fantastică. M-am antrenat zi de zi şi, daţi-mi voie să vă spun, credeam că gimnastica este grea, dar antrenamentul de arte marţiale la sol este de zece ori mai greu”, a adăugat Hugh. 

Schimbarea a venit de la regizorul James Mangold, care a stilizat povestea. „Ceea ce m-a interesat la „Wolverine” a fost să realizez ceva destul de diferit de filmul cu supereroi standard, unde este vorba despre oprirea intrigii diabolice a unui ticălos. În această poveste, acţiunea şi suspansul sunt construite mai mult pe personaj şi se întrepătrund într-o lume care asigură o experienţă complet diferită, nemaivăzută”, a spus Mangold despre intenţia lui de a face o poveste palpitantă şi diferită.

Intenţiile s-au transformat într-o poveste complexă şi frumoasă. Filmul a avut un buget de 100 de milioane de dolari şi cred că va sta bine în box office, mai ales că a avut încasări mari din prima zi.

La final avem o întâlnire pe aeroport. Wolverine e primit la întoarcerea în America de Magneto - Ian McKellen şi Xavier - Patrick Stewart. Secvenţa este, de fapt, o trimitere către viitorul film din serie, “X-Men: Days of Future Past”, care se filmează acum şi va avea premiera în mai 2014.

Regizor este Bryan Singer, cel care a conturat stilul filmelor din seria X-Men cu prima poveste, din 2000. “X-Men: Days of Future Past” pune laolaltă vechea şi tânăra generaţie, într-o întâlnire pe spirala timpului.

Tânărul Magneto - Michael Fassbender şi tânărul Xavier - James McAvoy acţionează împreună cu Magneto - Ian McKellen şi Xavier - Patrick Stewart. Distribuţia este completată de Rogue – Anna Paquin şi Storm – Halle Berry, care şi ele sunt din prima poveste. Mystique - Jennifer Lawrence şi Beast - Nicholas Hoult au apărut în “X-Men: First Class” din 2011. Shadowcat este Ellen Page.

Până la premiera celui de-al cincilea film din seria X-Men, avem această poveste cu Wolverine, care a fost bine primită şi de publicul american. Estimările pentru încasările din acest week end sunt de 85 de milioane dolari, ceea ce este foarte aproape de recuperarea rapidă a banilor cheltuiţi de producătorul Hugh Jackman. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite