Surpriză la Globurile de Aur: Steven Spielberg, detronat de Ben Affleck

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Affleck a câştigat trofeul pentru Cel mai bun regizor, pentru pelicula „Argo” FOTO Reuters
Ben Affleck a câştigat trofeul pentru Cel mai bun regizor, pentru pelicula „Argo” FOTO Reuters

Una dintre cele mai plăcute gale hollywoodiene din ultimii ani – rating-urile din Statele Unite vor arăta dacă a fost şi populară – s-a încheiat în această dimineaţă, la 6.00, ora României, cu „încoronarea” lui „Argo”, în regia lui Ben Affleck, cu titlul de Cel mai bun film al anului 2012.

A fost o surpriză neaşteptată şi în sală şi în faţa micilor ecrane, marii favoriţi în predicţiile presei americane fiind alţii: „Lincoln”, al lui Steven Spielberg, şi „Zero Dark Thirty”, în regia lui Kathryn Bigelow – portretul unui preşedinte, respectiv cronica misiunii de ucidere a lui Osama Bin Laden.

Din şapte nominalizări, „Lincoln” a luat un singur premiu, probabil singurul cu adevărat incontestabil: Cel mai bun actor, acordat lui Daniel Day-Lewis. Spielberg a rămas fără trofeul de regie, ceea ce l-a nemulţumit vădit. L-a luat, în schimb, tot Ben Affleck, unul dintre actorii trecuţi cu foarte mare succes la regie şi a cărui reputaţie tocmai s-a consolidat. Deznodământul Globurilor schimbă şi perspectivele la Oscar, unde „Lincoln” este considerat, din nou, marele favorit.

Şi „Zero Dark Thirty” s-a ales cu un singur premiu – cel pentru interpretare feminină într-o dramă, adjudecat de Jessica Chastain, agent CIA în filmul lui Kathryn Bigelow.

image

Trei pentru „Les Misérables”

Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) e formată din circa 80 de corespondenţi ai unor publicaţii din afara SUA, însă voturile lor au ajuns să cântărească aproape la fel de greu ca a celor peste 6000 de membri ai Academiei Americane de Film, ceea ce stârneşte, în fiecare an, nemulţumiri. În special şi pentru că asociaţia are drag de filmele cu multe staruri, motiv pentru care musicalul „Les Misérables” a fost declarat cel mai bun film la categoria sa şi a plecat cu cele mai multe premii - trei. Pentru adaptarea după cartea lui Victor Hugo au urcat pe scenă şi actorii Anne Hathaway şi Hugh Jackman.

Jennifer Lawrence a fost declarată Cea mai bună actriţă într-o comedie, cu rolul tinerei văduve care încearcă să-şi refacă viaţa din „Silver Linings Playbook” („Ce scrie pe el? Am învins-o pe Meryl[Streep]”, a râs Lawrence), iar Christoph Waltz, Cel mai bun actor în rol secundar pentru postura de vânător de recompense în America dinaintea Războiului Civil în „Django Unchained” al lui Quentin Tarantino. Acesta din urmă şi-a văzut şi scenariul recompensat cu un Glob de Aur.

„Homeland” şi „Girls”, cele mai bune seriale

De obicei, HFPA împarte judicios premiile, ca să mulţumească pe cât mai multă lume (a se citi staruri), aşa încât şi „Viaţa lui Pi” şi „Coordonata Skyfall”au plecat cu câte un Glob pentru coloana sonoră, respectiv Cel mai bun cântec – Adele cu „Skyfall”. Unul dintre marile filme ale lui 2012 a rămas însă nerăsplătit: „The Master”, în regia lui Paul Thomas Anderson. Nici unul dintre cei actori principali nu şi-a auzit strigat numele pe scenă.

În ce priveşte serialele, „Homeland” are Globul de Aur pentru Cea mai bună serie – dramă, iar „Girls” are trofeul în categoria comedie. Cea mai bună mini-serie sau producţie TV este „Game Change”, pentru care a fost premiată şi Julianne Moore, în rolul lui Sarah Palin.

Gala Globurilor de Aur, transmisă de NBC şi preluată de HBO, a fost una dintre cele mai destinse din istoria recentă. Deşi i-au înţepat destul de serios pe unii, Tina Fey şi Amy Poehler au abilitatea de a o face cu atâta simpatie, încât atmosfera s-a destins de la prima lor intrare în scenă.

Cele două actriţe n-au petrecut prea mult în faţa audienţei, însă când au făcut-o, au fost memorabile, şi probabil cererile vor curge după această demonstraţie simplă de entertainment. Colege la „Saturday Night Live” şi prietene bune de peste 20 de ani, Fey şi Poehler se completează perfect, prestaţia lor ridicând la un nivel record audienţa show-ului, într-una dintre ediţii.

image

Jodie Foster, cel mai emoţionant discurs

Poate şi pentru că Globurile de Aur, spre deosebire de Oscaruri, se dau într-o sală de mese, unde lumea bea şi discută, atmosfera e întotdeauna mai relaxată şi mai prietenoasă. Deşi n-au lipsit discursurile interminabile (Anne Hathaway şi Lena Dunham, creatoarea serialului „Girls”, sunt campioane), majoritatea apariţiilor pe scenă au fost însoţite de glume bune.

Au anunţat premii George Clooney, Jennifer Lopez (într-o rochie superbă care a captat toată atenţia), Sacha Baron Cohen, Robert Downey Jr. („Un actor atât de versatil, încât l-a jucat pe Iron Man în trei film diferite!”, după Tina Fey), Jennifer Garner, Bill Clinton – care a introdus clipul de prezentare al filmului „Lincoln”, şi Rambo cu Terminator - Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger.

Momentul cel mai emoţionat – şi poate unul dintre cele mai bune discursuri ţinute vreodată la o gală de gen – i-a aparţinut lui Jodie Foster, cea mai tânără actriţă care a primit Premiul Cecille B. DeMille pentru întreaga carieră. „Am 50 de ani! Am 50 de ani!”, a strigat Foster ridicând trofeul. Actriţa a vorbit despre cea mai frumoasă profesie din lume, despre adolescenţa ei petrecută pe platourile de filmare, a anunţat că e „single”, i-a mulţumit fostei ei partenere de viaţă, Cydney Bernard, şi a explicat cât de important a fost, în tot acest timp, să-şi protejeze intimitatea. „Dacă aţi fost figuri publice de când eraţi încă în pătuţ poate că şi voi respectaţi ceva mai presus de orice – dreptul la intimitate”, a spus Foster, încheindu-şi cuvintele care i-au făcut pe mulţi să plângă cu o urare pentru sine - „Pentru următorii 50!”.

Glume la Globuri

Iată câteva dintre glumele memorabile rostite la gala abia încheiată:

  • „Meryl Streep is not here tonight, she has the flu. And I hear she’s amazing in it” / „Meryl Streep nu e aici cu noi şi am auzit că are gripă. Cică o joacă grozav”
  • Tina Fey: „Daniel Day-Lewis a mai jucat într-un film de Spielberg, nu e prima dată. A fost E.T.”
  • Tina Fey: „În «Hunger Games», există un concurs de scuipat. Cine scuipă cel mai departe câştigă. Aşa îşi alege şi HFPA preşedintele”
  • Amy Poehler către regizoarea Kathryn Bigelow, cu trimitere la controversa legată de tortură care priveşte „Zero Dark Thirty. „Când vine vorba de tortură, am încredere în doamna care a fost măritată trei ani cu James Cameron”
  • „Ce tare! Soţul lui Hilary Clinton a fost aici”, după ce fostul preşedinte al SUA a vorbit  despre Lincoln, înaintea clipului dedicat filmului lui Steven Spielberg.
  • Daniel-Day Lewis, la ridicarea premiului: „Sunteţi siguri că mai există loc pe scenă pentru încă un fost preşedinte?”
  • Arnold Schwarzenegger şi Sylvester Stallone râzând unul pe seama celuilalt de faptul că, pentru amândoi, „limba engleză e una străină”. Au prezentat categoria Cel mai bun film străin.
  • Tina Fey despre Robert Downey Jr.: „Un actor atât de versatil, încât l-a jucat pe Iron Man în trei film diferite!”
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite