FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Unbroken/De neînvins“, „o versiune epică a unui poster motivaţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul
Jack O’Connell,
în rolul lui Louis Zamperini, a fost lăudat de critici pentru
reprezentaţia sa FOTO cinemagia.ro
Actorul Jack O’Connell, în rolul lui Louis Zamperini, a fost lăudat de critici pentru reprezentaţia sa FOTO cinemagia.ro

Filmul „Unbroken/De neînvins“ are astăzi premiera în cinematografele din România. La al doilea lungmetraj regizat, Angelina Jolie readuce în atenţie teroarea prin care maratonistul Louis Zamperini a trecut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca prizonier de război, deşi stilul de filmare şi dimensiunea singulară a poveştii au fost criticate.

Pelicula „Unbroken/De neînvins“ este o dramă de război produsă şi regizată de Angelina Jolie, bazată pe cartea „Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption“, scrisă de Laura Hillenbrand. Din distribuţie fac parte Jack O’Connell (Louis Zamperini), Domhnall Gleeson (Phil), Garrett Hedlund (John Fitzgerald), Jai Courtney (Hugh Cuppernell), Alex Russell (Pete Zamperini), Vincenzo Amato (Anthony Zamperini), Luke Treadaway (Miller), Spencer Lofranco (Harry Brooks), cântăreţul Miyavi (comandantul Watanabe) şi John D’Leo (Pete, tânăr). Scenariul „Unbroken“ a fost scris de fraţii Joel şi Ethan Coen, pe baza unei prime schiţe scrise de William Nicholson.

Producţia, a doua regizată de actriţa americană, spune povestea lui Louis Zamperini, maratonist olimpic şi aviator în Al Doilea Război Mondial, care a supravieţuit fără mâncare şi apă şi a făcut faţă unor nenumărate pericole vreme de 47 de zile după prăbuşirea avionului său în Oceanul Pacific. Ajuns pe uscat, pe una dintre insulele japoneze, soldatul american a fost capturat şi încarcerat ca prizonier de război, iar timp de doi ani a fost supus torturilor japonezilor, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

Angelina Jolie l-a cunoscut pe Louis Zamperini şi s-a împrietenit cu el, înainte ca acesta să moară, pe 2 iulie 2014 la vârsta de 97 de ani, întâlnire în urma căreia a adoptat câteva schimbări importante în viaţa ei. „Am învăţat să devin o persoană mai bună. Am învăţat să fiu mai deschisă faţă de cei din jur, să înţeleg, să văd şi celălalt punct de vedere. Am învăţat că, atunci când te laşi cuprins de ură şi furie, acest lucru te răneşte doar pe tine - nu îl răneşte pe inamicul tău. Aceste lucruri m-au făcut să îmi cresc copiii într-un mod diferit. Pentru că acel foc interior pe care îl văd în copiii mei reprezintă un lucru minunat. Atunci când Louis Zamperini întâlnea un obstacol, indiferent care era acesta, el îşi spunea: «Fantastic. Nu mă voi lăsa învins». Iar «învins» nu are legătură cu a pierde războiul; «învins» nu are legătură cu nereuşita. «Învins» înseamnă să îţi pierzi sufletul, să uiţi cine eşti şi să permiţi vieţii să te scoată de pe drumul tău sau să te atragă spre întuneric“, a mărturisit aceasta.

Unbroken“, împiedicat de clişeele unui film de război

„Unbroken“ a primit recenzii mixte din partea criticilor, site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ oferind şanse de reuşită de 50%, pe baza a 185 de recenzii. „«Unbroken» este, fără îndoială, bine intenţionat, dar se apropie foarte puţin de filmele de gen şi nu este la fel de puternic precum ar trebui să fie“, specifică site-ul. Majoritatea comentatorilor au sublinitat bunele intenţii ale Angelinei Jolie în realizarea filmului, dar au arătat că felul în care a fost gândit este unul slab, mai ales spre final.

Peter Bradshaw, de la „TheGuardian“, spune că lungmetrajul „este doar o versiune epică a unui poster motivaţional de la Hallmark“, referindu-se la încercările greşite ale companiei respective de a conecta citate motivaţionale cu momente din copilăria lui Zamperini. Mark Kermode, de la aceeaşi publicaţie, crede că povestea eroică este împiedicată de clişeele unui film de război, scriind: „Jack O’Connell străluceşte din nou în această poveste de viaţă plină de curaj, deşi există puţine elemente cuprinzătoare în filmul Angelinei care să se ridice la nivelul actorului“.

unbroken foto cinemagia.ro

Jack O’Connell, în rolul lui Louis Zamperini FOTO cinemagia.ro

Jolie nu se teme să arată violenţa şi brutalitatea pe marele ecran“

„Este un proiect îndrăzneţ, ambiţios şi intim în acelaşi timp. Poate să fie o explorare elegantă şi armonioasă a determinării umane“, arată şi Callum Hofler, de la „Entertainment Junkie“. Toto el spune că „în unele cazuri, coloana sonoră duce la lipsă de vitalitate. Muzica parcă stă în loc, ceea ce duce la stagnarea personajelor, a motivelor acestora şi a mentalităţii lor“.

unbroken foto cinemagia.ro

Maratonistul Louis Zamperini FOTO cinemagia.ro

„În recreerea călătoriei de coşmar transmisă de cartea Laurei Hillenbrand, Jolie a reuşit să facă ceva eminamente respectabil şi respectuos până la un anumit punct, menţinându-şi punctul de interes asupra lui Louis Zamperini, în ciuda unui stil de a filma defectuos. Un pic prea mult îmbălsămat în propria nobleţe, «Unbroken» este o poveste spusă în termeni conştiincioşi chiar dacă angajamentul celor implicaţi atinge rar un punct critic“, crede şi Justin Chang, de la revista „Variety“.

„Aşa cum a arătat şi în cealaltă dramă regizată, «In the Land Of Blood And Honey», Jolie nu se teme să arată violenţa şi brutalitatea pe marele ecran. Este fascinată în mod clar de machism (n.r. - ideologie bazată pe ideea că bărbatul domină din punct de vedere social femeia şi că, în această calitate de stăpân, are dreptul la privilegii) şi de extremele comportamentului masculin pe perioada războiului. (...) Dezamăgirea faţă de acest film este că Jolie nu poate să ofere o perspectivă mai mare poveştii, de exemplu, de ce Watanabe, comandatul taberei unde Zamperini este torturat, este atât de crud“, explică Geoffrey Macnab pentru „The Independent“. „În ciuda reprezentaţiei excelente a lui Jack O’Connell, filmul are o singură dimensiune: suferinţa uni singur om. O nuanţă de umor, poate, ne-ar fi permis sa-l vedem pe Zamperini din mai multe puncte de vedere“, mai spune el.

unbroken foto cinemagia.ro

Cântăreţul Miyavi, în rolul comandantului Watanabe FOTO cinemagia.ro

Naţionaliştii japonezi au cerut, după o vizionare timpurie a peliculei, ca Jolie şi producţia ei să fie interzise în ţara lor din cauza potretizării acestora într-o lumină negativă. Naţionaliştii niponi au spus că Angelina Jolie este „un demon“ şi au cerut ca vedetei americane să i se interzică accesul în Japonia, din cauza aşa-zisei descrieri „imorale“ a gardienilor japonezi din lagărele de concentrare din Al Doilea Război Mondial. Biografia lui Zamperini descria felul în care japonezii au comis atrocităţi asupra prizonierilor americani, care au fost „bătuţi, arşi, înjunghiaţi şi loviţi cu ciomege până la moarte, împuşcaţi, decapitaţi, asasinaţi în timpul unor experimente medicale sau mâncaţi de vii în cadrul unor acte ritualice de canibalism“.

„Jolie nu exploatează cruzimea ca valoare a producţiei, abordarea este este doar pretenţioasă. Cântăreţul Miyavi îşi transformă personajul, pe Watanabe, într-un exemplu fascinant al unui mostru pe care îl poţi întâlni pe timp de război sau pace“, menţionează Richard Corliss, de la „Time“. „Jolie a făcut un film mare, solid, în jurul poveştii lui Louis Zamperini, dar O’Connell este adevăratul motiv pentru care «Unbroken» a meritat aşteptarea“, încheie acelaşi critic.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite