Cele mai interesante secrete din spatele camerelor de filmat: nu totul e ceea ce pare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ian McKellen, în rolul lui Gandalf
Ian McKellen, în rolul lui Gandalf

Producţia de film include numeroase trucuri nebănuite care ne pot schimba perspectiva din care privim acţiunea unui film. Câteva dintre cele mai interesante secrete din spatele scenelor de filmare au fost dezvăluite de regizori.

Producţia de film este un proces lung şi complicat, iar întreaga echipă munceşte din greu pentru acelaşi scop: crearea unei veritabile opere de artă. Pentru ca lucrurile să fie mai uşoare, iar rezultatul să fie cel aşteptat, există numeroase trucuri şi secrete de care regizorii ţin cont pe platourile de filmare, arată BrightSide:

Actorii de pe fundal fac ca scenele de film şi televiziune să fie mult mai realiste. Îi poţi vedea discutând nonşalant, însă, ei nu fac decât să mimeze o conversaţie, pentru că, în realitate, aceştia nu scot niciun sunet. Toate sunetele din timpul filmărilor sunt înregistrate de microfoane puternice, de aceea conversaţiile extra de pe fundalul unei scene sunt realizate de profesionişti în mimarea conversaţiilor, râsete false şi evitarea contactului ochilor cu camerele de filmat.

FOTO Warner Bros. Television  

image

Când vorbim de producerea anumitor sunete, orice material poate fi util. De exemplu, zgomotele pe care le face personajul Nazgûl din „Stăpânul Inelelor“ reprezintă doar frecarea a două pahare de plastic.

Regizorilor le place să folosească legume pentru a crea zgomote specifice filmelor de groază. Ruperea a doi morcovi sau a câtorva frunze uscate poate suna asemănător cu spargerea oaselor.

Am văzut cu toţii minunatul ecran verde folosit în producţia de film. El se numeşte „cheie cromatică“. Magia ecranului verde este creată cu efecte speciale generate de calculator, care separă actorul de ecranul verde şi adaugă diverse fundaluri. De fapt, ecranele ar putea avea orice culoare, dar culorile albastru şi verde sunt folosite cel mai mult pentru că ele creează un contrast mai profund în raport cu pielea umană. Un astfel de ecran este folosit şi în serialul HBO „Game of Thrones“.

FOTO HBO

image

Observăm că în filmele horror joacă foarte mulţi copii. Ei bine, pentru a nu speria micuţii performeri, toate scenele li se prezintă ca fiind nişte jocuri. Câteodată li se cere să alerge ţinând o păpuşă în mână, să verse un pahar cu suc roşu, să vorbească cu un om etc. În cele mai multe dintre cazuri, copilul nici nu ştie că joacă într-un film horror, pentru că nu există nimic înfricoşător pe scenele de filmare. Efectele speciale sunt cele care fac scenele să pară înfricoşătoare. De exemplu, Danny Lloud din filmul „The Spinning“ a aflat că scenele pe care le-a filmat aparţineau unui film de groază abia când a împlinit vârsta de 16 ani şi a vizionat filmul.

Elementele reprezentative din anumite filme, precum castele sau oraşe impresionante din viitor, nu reprezintă întotdeauna efecte speciale. Câteodată, ele sunt chiar mai mici decât te-ai aştepta şi sunt de fapt machete de dimensiuni mari ale respectivelor construcţii.

 FOTO Embassy Pictures  FOTO Warner Brothers  

image

Scenele intime sunt cele mai complicat de filmat, în special pentru actori. De aceea regizorii preferă să le filmeze ultimele, după ce actorii au avut timp să se cunoască mai bine unul pe altul. Repetă îmbrăcaţi scenele de foarte multe ori şi reduc numărul persoanelor care asistă la acele scene de filmare.

Personajele mănâncă, dar actorii nu. O scenă se filmează de foarte multe ori, iar actorilor le-ar fi cu neputinţă să mănânce de fiecare dată când ar filma scena respectivă, mai ales când nu e vorba doar de o gustare, ci de o adevărată cină, conform scenariului. Astfel că, de obicei, actorii mestecă mâncarea în faţa camerei, dar nu o înghit.

Dacă un personaj trebuie să vomite, o pungă specială plină cu lichid sau spaghete, de exemplu, le este ataşată de gât. Pentru a activa „voma“, actorii storc discret punga respectivă.

Dacă vizionezi o scenă cu o călătorie în timpul nopţii, uită-te cu atenţie la drum. Cel mai probabil acesta va fi ud, pentru că o suprafaţă umedă creează un contrast mai bun şi reflectă mai bine lumina.

Actorii pot purta aceleaşi costume în filme diferite. Putem vedea aceleaşi outfit-uri în Piraţii din Caraibe, Jocurile Foamei sau Iron Man. Designerii de costume sunt unele dintre cele mai creative persoane de pe platourile de filmare. Designer-ul principal care a creat costumele din „Game of Thrones“ a dezvăluit că a folosit covoare IKEA pentru a crea hainele membrilor din Garda de Noapte. Covoarele semănau perfect cu blana unui animal.

FOTO HBO

image

Norii groşi de deasupra oraşelor sunt realizaţi cu o maşinărie numită „Cloud Tank“ care injectează lapte sau vopsea într-un rezervor cu apă. O navă spaţială extraterestră poate fi înlocuită cu uşurinţă de un Frisbee, iar scenele obişnuite de lupte în apă sunt filmate în piscine special amenajate. 

De asemenea, multe lucruri nu sunt cu siguranţă ceea ce par a fi:

Cocaina e înlocuită cu lapte praf, vitamine sau pudră de zahăr.

Sângele este sirop cu coloranţi.

Sticla este înlocuită cu sticla de zahăr sau cu un plastic subţire.

Berea este de fapt suc de mere.

Băuturile spirtoase sunt înlocuite cu oţet.

Transpiraţia falsă este apă de trandafiri sau glicerină.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite