Cea mai bogată şi iubită actriţă a Chinei e dispărută de două luni: pe cine a deranjat vedeta

Cea mai bogată şi iubită actriţă a Chinei e dispărută de două luni: pe cine a deranjat vedeta

Fan Bingbing s-a aflat în 2017 pe locul cinci în topul celor mai bine plătite actriţe din lume FOTO Guliver/Getty Images

Fan Bingbing (37 de ani), cea mai de succes actriţă din China, a dispărut de mai bine de două luni, după ce a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fan Bingbing, cea mai cunoscută şi iubită actriţă a Chinei din ultimele două decenii, a dispărut fără urmă de mai bine de două luni. Vedeta nu a mai fost văzută în public şi nici nu a mai făcut vreo declaraţie de pe 1 iulie, când a vizitat un spital de copii din Shanghai şi a împărtăşit câteva imagini celor peste 60 de milioane de fani care o urmăresc pe platforma socială Weibo.
 
Cu puţin timp înainte de dispariţie, numele ei a apărut într-un scandal de evaziune fiscală, după ce în presă au fost publicate copii ale unor contracte: în cel semnat cu autorităţile fiscale figura că vedeta a încasat 1,5 milioane de dolari pentru patru zile de filmări, iar într-un alt document se arăta că, de fapt, primise 7,3 milioane de dolari. Prin intermediul reprezentanţilor săi, Fan, care a fost cel mai bine plătită actriţă din China în ultimii ani şi mereu în topul global, a negat acuzaţiile. 
 
Fan Bingbing este nelipsită de la evenimentele de top de la Hollywood FOTO Guliver/Getty Images
 
Mai mulţi experţi citaţi de The Guardian susţin că dispariţia misterioasă a vedetei şi tăcerea din jurul acestui caz sunt dovezi ale faptului că industria este strâns legată şi controlată de elita politică din China. Recent, un articol din presa chineză anunţa că actriţa a fost pusă sub control judiciar şi va fi judecată, însă ulterior a fost şters. Companiile şi brandurile s-au distanţat de ea, iar logodnicul său, tot actor, a şters toate fotografiile cu ea şi orice menţiune despre relaţia lor. 
 
Speculaţiile privind soarta actriţei sunt diverse. Însă cea mai plauzibilă ipoteză este cea că a supărat persoanele nepotrivite şi se află în custodia autorităţilor. „Mesajul e clar: nimeni nu este în siguranţă“, a declarat Stanley Rosen, profesor la Universitatea din California de Sud, care studiază industria cinematografică din China. „Planul este să intimideze celebrităţile care se bucură de un succes uriaş şi au foarte mulţi fani, se doreşte ca acestea să nu fie prea independente şi, în schimb, să servească drept o voce pentru partid“. 
 
Ipoteza este susţinută şi de faptul că, înainte de izbucnirea scandalului ce o vizează pe Fan, liderii comunişti chinezi au insistat să aibă loc o anchetă în industria de divertisment pentru a limita „promovarea cultului banilor, distorsionarea valorilor sociale şi inducerea tinerilor ideea de a-şi dori să devină celebri“. Mai mult, autorităţile din China au anunţat în luna iunie că actorii de top nu ar trebui să primească mai mult de 70% din onorariul alocat întregii distribuţii a unui film.
 
Fan Bingbing, alături de Agnes Jaoui, Gabriel Yared, Pedro Almodovar, Jessica Chastain Park Chan-wook, la Cannes 2018 FOTO Guliver/Getty Images
 
Fan a ieşit şifonată şi după ce a primit 0 puncte din 100 într-un raport privind responsabilitatea socială a vedetelor din China, elaborat de Universitatea din Beijing şi un institut de stat. Potrivit conducătorilor din China, starurile ar trebui să promoveze „o energie pozitivă“. 
 
Fan Bingbing nu se încadrează însă în aceste standarde. Actriţa este cunoscută ca fiind o persoană extrem de directă şi deloc temătoare în a le da replică detractorilor, mulţi comparând-o cu „reginele“ Beyonce şi Rihanna. Întrebată în 2010 dacă s-a gândit să se căsătorească şi să intre într-o familie înstărită, actriţa a făcut una dintre cele mai celebre declaraţii ale sale: „Nu m-am gândit niciodată să mă căsătoresc cu un bărbat bogat. Eu sunt bogată“.
 
Fan Bingbing, alături de Hugh Jackman FOTO Guliver/Getty Images
 
Fan a avut mare priză la public încă din adolescenţă, devenind celebră în 1990 şi jucând în filme care au dominat box office-ul intern. În afara ţării este cunoscută pentru apariţiile în blockbusterele „X-Men: Days of Future Past“ şi „Iron Man“. De asemenea, anul acesta ar urma să apară într-un film cu spioni, fiind prezentă la premiera de la Cannes alături de Jessica Chastain, penelope Cruz, Marion Cotillard şi Lupita Nyong’o.
 
Fan are şi propriul său studio, iar anul trecut a fost pe locul cinci în topul Forbes al celor mai bine plătite actriţe din lume, imediat în spatele actriţei americane Jennifer Aniston şi peste Charlize Theron. 
De asemenea, de-a lungul carierei sale a fost ambasadoarea unor branduri de lux şi a apărut în campanii pentru companii de top, printre care Cartier şi Mercedes-Benz. 
  
citeste totul despre: