Tinerii vor evalua eficienţa politicilor publice şi soluţiile la problema şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Tineretului din România (CTR) va organiza săptămâna viitoare conferinţa „Tinerii, între drepturi şi autonomie”, pentru a dezbate problemele acestora, inclusiv şomajul crescut, şi pentru a găsi soluţii. Proiectul este susţinut de Comisia Europeană, în contextul în care ţara noastră are cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare sau formare.

La conferinţa „Tinerii, între drepturi şi autonomie” vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor care lucrează cu tinerii din întreaga ţară. ”Vor fi dezbătute şi stabilite priorităţile pentru mişcarea de tineret din perioada următoare şi de asemenea vor fi pornite noi colaborări regionale şi naţionale”, se arată într-un comunicat de presă al CTR.

„Problema autonomiei tinerilor a intrat în atenţia tuturor în special în perioada crizei economice, criză care a lovit foarte puternic tinerii şi a condus la un şomaj extrem de mare în toată Europa. Bineînţeles, problema nu vizează doar locurile de muncă ci şi accesul la educaţie, sănătate şi chiar şi la participarea civică şi politică. În acelaşi timp, unele grupuri sociale au fost afectate mai mult decât altele. În cadrul conferinţei vrem să creăm o imagine cât mai clară asupra şanselor tinerilor de a trăi o viaţă autonomă şi a măsurilor suplimentare care trebuie luate, urmând ca cele mai importante concluzii să devină şi priorităţi ale Consiliului Tineretului din România pentru următorii doi ani”, a declarat Mihai Dragoş, preşedinte CTR.

Discuţii pentru soluţii

„Orice tânăr ar trebui să poată să fie activ în societate şi să profite de oportunităţile acesteia. Fie că vorbim de găsirea unui loc de muncă, participare la viaţa democratică, menţinerea unui stil de viaţă sănătos, accesul la o locuinţă sau accesul la evenimente culturale şi sociale, tinerii trebuie să ajungă să îşi ia viaţa în propriile mâini. Statul are un rol major în acest proces. Care dintre măsurile sale au cu adevărat un impact pozitiv? Care dintre ele sunt inaplicabile sau chiar dăunătoare? Ce altceva mai trebuie făcut?”, acestea vor fi temele de discuţie ale conferinţei naţionale.

Autorităţile publice cu atribuţii în domeniu sunt şi ele invitate să participe la activităţile conferinţei, să prezinte acţiunile pe care le desfăşoară deja şi să caute, alături de reprezentanţii organizaţiilor de tineret, cele mai bune soluţii, mai spun organizatorii.

Conferinţa este cofinanţată de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ şi de Ministerul Tineretului şi Sportului şi este susţinută de programul „Cluj – Capitală Europeană de Tineret 2015” gestionat de federaţia SHARE Cluj Napoca.

O generaţie cel puţin debusolată, dacă nu „pierdută”

Generaţia tinerilor care au luat drumul facultăţilor la începutul acestei luni este destul de debusolată în ceea ce priveşte alegerea pe care au făcut-o, spun nu numai experţii, dar şi studenţii. 

În momentul în care trebuie să-şi aleagă un drum în viaţă, începând cu domeniul pe care îl vor studia la facultate, tinerii nu se gândesc la piaţa muncii, ci la dezvoltarea personală. Cel puţin acestea au fost gândurile bobocilor în prima zi de facultate. 

De altfel, reprezentanţii studenţilor au atras atenţia, prin mai multe studii, asupra ratei ridicate de abandon în facultate.

Abandon şi lipsa consilierii în facultate

De curând, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a publicat o listă cu gradul de abandon la 20 de universităţi de stat în ultimii şase ani, media totală a renunţării fiind de aproape 40%.

O altă analiză ANOSR a arătat că universităţile au, în medie, câte un consilier pentru aproape 8.500 de studenţi, aceasta fiind una din cauzele acestui fenomen şi al integrării dificile pe piaţa muncii.

Şomaj crescut în rândul tinerilor absolvenţi români

România este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare sau formare, a declarat în luna martie ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

23% dintre tinerii români cu vârste între 25-29 ani nu au o slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire, peste media UE. „România înregistrează cel mai mare procent de NEET - cei fără slujbă şi cei care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare - din ţările Uniunii Europene. La nivelul UE, în această categorie sunt 6,8 milioane de tineri, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri", a explicat ministrul Costoiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite