REPORTAJ Bătălia repartiţiei studenţilor în cămine: „colegi“ cu gândacii, victime sigure pentru hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii stau la coadă pentru a încheia contractul de cazare FOTO Nicoleta Onofrei
Studenţii stau la coadă pentru a încheia contractul de cazare FOTO Nicoleta Onofrei

Universităţile au dat startul cazării studenţilor, dar şi la cozile la care aceştia trebuie să stea pentru a semna contractul de închiriere a camerelor. Deşi multe cămine nu scapă de nemuritorii gândaci sau de veşnicele furturi, studenţii se agită să prindă un loc care să le ofere măcar puţină intimitate, fie la duş, fie în cameră.

Începând cu săptămâna aceasta, administraţiile căminelor au dat start cazărilor. Aşa că încă de luni, în dreptul căminelor s-au format cozi. Pe culoare slab luminate, sute de studenţi au aşteptat cu contractele de cazare în mână pentru a putea încheia formalităţile şi apoi să îşi vadă camerele. În căminele Regie, Grozăveşti, dar şi la Theodor Pallady, roţile trolerelor rulează pe asfaltul crăpat. 

În Grozăveşti, studenţii au de aşteptat cel mai mult în dreptul căminului A, unde, deşi baia este comună şi la capătul culoarului, camerele sunt pentru două persoane, astfel încât poţi avea cât de cât intimitate. Coada de la administraţia căminului A se se extindea luni, la prânz, dincolo de uşile clădirii, până în alee. Printre cei care îşi aşteaptă rândul pentru a semna contractul de închiriere se numără şi Alexandru Băltărigă, care, deşi ar fi putut să prindă un loc în căminul A1, un cămin mai nou şi cu baia în cameră, a ales căminul A pentru că îi permite să stea doar cu sora lui.

„Am vrut aici pentru că este zonă centrală, sunt câte doi în cameră şi condiţii acceptabile. Eu stau cu sora mea în cameră, am vrut să fim numai noi. A fost cea mai bună opţiune pentru noi. În acest moment sora mea stă cu o sumedenie de bagaje în B, pentru că A a fost închis pe vară. Trebuie să cărăm bagajele înapoi, dar asta e. Aici e coadă mereu. Da, sunt condiţii bune, pentru că altfel nu am fi stat. Nu este nici gălăgie, nici mizerie, altfel plecam în secunda doi”, spune Alex, masterand în anul I la Matematică atât la Universitatea Bucureşti, cât şi la Institutul de Matematică al Academiei Române. 

Chiar lângă căminul A, se află o clădire a cărei uşă nu se închide decât cu un lacăt, iar dotările par să îi fie afişele de pe geamuri şi un banner ars de soare pe care scrie „Punct medical”.

„Atmosferă de hotel”

Şi la căminul A1 este coadă, doar că locurile sunt mai puţine, astfel încât numărul persoanelor care aşteaptă este şi el mai mic. Potrivit administratorului Căminului, Traian Munteanu, căminul deţine 284 de locuri, organizate în camere dotate cu baie propirie şi cu câte trei paturi.

Administratorul spune că secţie de poliţie nu există în Grozăveşti şi nici cabinet medical, dar în A1 sunt condiţii de garsonieră, iar aici nu primesc locuri decât cei mai buni dintre cei mai buni.

„Trebuie să ai medii de la 9,90 în sus, ca să primeşti loc aici. Secţie de poliţie nu avem în campus, dar există în Regie. De acolo ne este repartizat câte un agent, care răspunde de Grozăveşti. Cabinetul medical al Universtăţii se află la Facultatea de Drept”, a spus administratorul căminului A1. 

Una dintre studentele care stau la coadă susţine că la A1 este mai multă linişte, iar atmosfera este de hotel. 

„Am mai stat doi ani aici, înainte. Condiţiile sunt bune comparativ cu alte cămine din Grozăveşti. Este un avantaj că este baia în cameră. Sunt foarte puţine locuri la nivel de Facultate şi trebuie să ai o medie destul de bună, de preferat 10. Este mai linişte aici. E atmosferă de hotel”, a spus una dintre tinerele studente. 

Diferenţa de bani între căminele A1 şi A nu este mare. Un student care urmează cursurile Universităţii Bucureşti la buget trebuie să plătească pentru un pat în A1 130 de lei, pe cât timp pentru un loc în căminul A taxa este de 120 de lei. Cei de la Taxă plătesc 265 de lei în căminul A1 şi 255 de lei în căminul A. Studenţii orfani sau cu părinţi cadre didactice nu plătesc nimic, iar persoanele cu handicap plătesc 65 de lei în primul an şi 60 de lei în cel de-al doilea.

În Regie, doar gândacii nu dispar

În Complexul Regie, deşi Secţia de poliţie este chiar în campus, se fură destul de mult, spune Aurel, student în anul II la Politehnică. De asemenea, pereţii vechi trebuie recondiţionaţi mereu, văruiţi, altfel nu rezistă. 

„Încă sunt plin de lavabilă. A trebuit să îmi zugrăvesc peretele pentru că pica pe mine. Căminele sunt vechi şi trebuie mereu văruit, zugrăvit. Anul trecut a fost destul de în regulă, dar anul acesta, fiind cameră pe colţ, la ultimul etaj, a trebuit să zugrăvesc, pentru că începuse să crape. Toaletele sunt la comun, dar sunt renovate şi arată ok. Se fură în căminul 21. Unui coleg i s-au furat telefonul şi laptop-ul, anul trecut. Camera se închide, teoretic, dar dacă îţi fură colegul de cameră şi el zice că nu ţi-a furat nimic..., cum poţi demonstra... Mie mi s-a furat plita, de exemplu. În plus, este plin de gândaci. În 13 sunt camere mai bune, dar sunt camere de patru persoane. Baia, în schimb, îmi pare mai îngrijită cea din 21. Pot face diferenţa, pentru că pe timpul verii am stat în 13”, a spus Aurel. 

Acesta a subliniat că în anii trecuţi Politehnica făcea şi supracazări, astfel încât stăteau câte trei studenţi în camere pentru două persoane.

Deşi sunt multe elemente care ar trage în jos calitatea vieţii într-un cămin de la Regie, studentul spune că situaţia este relativ bună, pentru că este obişnuit cu viaţa de cămin. 

„Eu nu am părinţi. Provin de la orfelinat, aşa că sunt obişnuit cu viaţa de cămin”, a mai spus Aurel.

Pentru studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti, taxa de cazare pentru luna octombrie este de 250 de lei, deşi condiţiile dau de dorit, iar pentru lunile noiembrie-iunie tariful se stabileşte în funcţie de consumul lunilor anterioare. 

Fuga de Poligrafie în Pallady

Deşi căminul Poligrafie a fost renovat în acelaşi timp cu Pallady 1, Nicoleta Tudorache, masterand la Litere, a fugit cât a putut de Poligrafie, pentru că băile erau la comun. 

„Este al patrulea an când stau aici. Am stat şi în Poligrafie. Acolo era groaznic. Băile erau pe palier, asta mă deranja cel mai mult. Aici există intimitate şi este mai multă linişte, în ultimii ani. S-au mai schimbat lucrurile. Prima dată când am venit în Pallady nu era aşa linişte. Erau petreceri şi gălăgie până la 3-4 dimineaţa. Acum nu mai e absolut deloc”, a spus Nicoleta. 

Deşi nu există cantină sau cabinet medical, iar mâncarea o fac pe hol, la plită, masteranda este mulţumită de linişte şi de baia în cameră. 

Cât priveşte coada la care trebuie să stea an de an pentru a încheia contractul de cazare, acesta este de părere că nu ar fi rău să se mai informatizeze lucrurile. 

„Ar fi bine să se mai informatizeze, ar fi mult mai uşor să se facă totul informatic. Stau la coadă câte o oră-două, poate mai mult, nici nu ştiu”, a mai spus Nicoleta. 

În Theodor Pallady, taxele diferă în funcţie de cele două corpuri. În Pallady 1, unde camerele sunt cu patru paturi , taxa este de 125 de lei, pentru studenţii la buget, 260 de lei, pentru cei la taxă, iar pentru persoanele cu handicap este de 62,5 lei. În Pallady 2, unde camerele sunt cu două paturi, taxa este de 130 de lei, pentru studenţii la buget, 265 de lei, pentru studenţii la taxă, şi 65 de lei pentru studenţii cu handicap. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite