Nemulţumirile din educaţie vor scoate aproximativ 200 de studenţi în stradă

Nemulţumirile din educaţie vor scoate aproximativ 200 de studenţi în stradă

Reprezentanţii studenţilor, nemulţumiţi de finanţarea slabă a educaţiei FOTO Adevărul

Creşterea taxelor de studiu, bursele sociale mici, precum şi faptul că jumătate din studenţii români abandonează facultatea din diverse motive i-a determinat pe reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti să iasă în stradă. Mai precis, aproximativ 200 de tineri, membri ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îşi vor manifesta miercuri nemulţumirea faţă de finanţarea necorespunzătoare a educaţiei, printr-un protest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reuniţi la Timişoara, în cadrul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), studenţii au dezbătut problemele cu care se confruntă, aducând în discuţie necesitatea creşterii finanţării educaţiei.

„Deja simţim consecinţele acestui fapt şi vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, şi cum deosebit de mulţi studenţi nu ajung sau renunţă la facultate din cauză că nu au suficienţi bani pentru a-şi termina studiile. Este crucial ca educaţia să fie tratată ca prioritate naţională de către decidenţi, să existe o responsabilitate reală faţă de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilităţii cu care aceştia tratează educaţia îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educaţie prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale”, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Potrivit unui comunicat de presă, o primă nemulţumire a studenţilor o reprezintă creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin. „În 50% dintre universităţile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani din cauza scăderii investiţiei statutului”, se arată în document.

Burse sociale de trei ori mai mici decât prevede legea

O altă nemulţumire e legată de faptul că bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea. „Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă, estimată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS, n.red.), este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel naţional este de 214 lei”, spun reprezentanţii studenţilor.

Totodată, alarmant în opinia tinerilor din organizaţii, e faptul că jumătate dintre studenţii din România abandonează facultatea. Cele două motive care îi determină pe studenţi să renunţe la facultate sunt fie alegerea neinformată sau greşită a facultăţii, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma şi a o finaliza cu succes, mai susţin liderii organizaţiilor studenţeşti.

Pe aceeaşi temă:

Elevii din Constanţa şi-au trimis reprezentant la protestul studenţesc din oraşul de pe Bega

Alexandru Bajdechi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, va participa la mişcarea de protest organizată miercuri, 7 august, la Timişoara, prin care studenţii vor trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subfinanţarea sistemului educaţional, care are un impact negativ asupra învăţământului preuniversitar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: