Facultatea virtuală are cursuri doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre sălile Facultăţii Virtuale, dotată cu echipament performant
Una dintre sălile Facultăţii Virtuale, dotată cu echipament performant

Proiectul demarat în urmă cu trei ani pe banii statului stagnează din cauza orgoliilor legate de şefia instituţiei. Dotările care permit conectarea simultan a 14.000 de persoane din 15 ţări ar fi putut fi folosite pentru cursuri ţinute în întreaga lume.

Facultatea Europeană Virtuală pentru Educaţia Adulţilor trebuia să fie înfiinţată de Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi încă din 2007 şi urma să deservească persoanele plecate în străinătate, care doreau să-şi definitiveze studiile. 1,5 milioane de euro au fost alocaţi de la Guvern pentru această investiţie care include şi un sistem mobil care permite transmiterea unor informaţii de oriunde, chiar şi din mediul subacvatic.

„Poţi să te urci în maşină, să te duci la Delta Dunării şi să le predai studenţilor lecţia chiar de acolo. Cei de aici te văd şi te aud ca şi cum ai fi în sala de curs", explică titularul proiectului, profesorul Laurenţiu Şoitu de la Facultatea de Psihologie.

Aparatura costisitoare ar fi putut fi folosită pentru cursuri ţinute în întreaga lume, însă echipamentul este utilizat acum doar pentru transmiterea unor conferinţe, de cele mai multe ori între centrele universitare din ţară. Astfel, unii profesori au fost scutiţi de plata unei eventuale deplasări.

„Proiectul nu are utilizare maximă"

„Au fost cazuri în care doctoranzii care erau în străinătate şi-au susţinut teza cu ajutorul echipamentului, în faţa profesorului care era în una din sălile universităţii", spune Adrian Istrimschi, inginerul care se ocupă de dotări.

Pe echipamentul de ultimă generaţie s-a depus însă praful, pentru că ideea întemeierii unei facultăţi pe internet nu s-a pus în aplicare din cauza „orgoliilor".

„Am primit banii de la Guvern în 2006 pentru Facultatea Virtuală, însă totul s-a blocat în momentul în care au început să se pună întrebări de genul «cine va fi decanul facultăţii», «cine şi cui se va subordona». Nimic nu este mai grav decât să vezi că un proiect nu are utilizarea maximă", explică Şoitu.

 „Nu avem nevoie de o Facultate Virtuală"

Actuala conducere a Universităţii „Al. I. Cuza" susţine că, deşi proiectul este interesant, nu vede necesitatea. „Nu s-a renunţat la idee, dar presupune ceva mai multă judecată. Platforma funcţionează, se ţin cursuri ID cu ajutorul acesteia. Nu trebuie să omorâm o idee, dar nu cred că este nevoie de o facultate virtuală", spune Vasile Işan, rectorul de la „Cuza".

Fostul şef al instituţiei de învăţământ superior, Dumitru Oprea, în timpul căruia s-a făcut această investiţie, susţine că se doreşte dezvoltarea proiectului şi crearea unei universităţi virtuale, nu doar a unei facultăţi.

„Toate universităţile mari au cursuri în format electronic şi se pune mult accent pe studiul în mediul online. Nu cer să se renunţe la învăţământul tradiţional, ci să se facă complementar şi o universitate virtuală. Studentul poate alege forma de învăţământ pe care să o urmeze", spune Dumitru Oprea.

Deşi proiectul este lăudat de şefii universităţii, studenţii nu ştiu de existenţa Facultăţii Virtuale. „Nu aveam habar că există aşa ceva la Iaşi. Mi se pare o idee bună, inovativă şi cred că ar ajuta studenţii care nu pot locui în oraş", a declarat Cristina Luca, studentă la Litere. 

Planuri la început de drum

Câştigătorul proiectului, profesorul Laurenţiu Şoitu, declara în 2007 că există solicitări pentru o astfel de facultate din Spania, Italia, chiar şi din Bangladesh. Şoitu nu avea nici cea mai mică îndoială că proiectul va fi demarat şi se va dovedi un real succes. „Este absolut necesar ca această investiţie să se dovedească profitabilă încă din primul an, altfel se va pierde finanţarea", declara profesorul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite