Interviurile Adevărul - Reviro: „Noi suntem viitorul de mâine, cei care vom lua deciziile pentru părinţii noştri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitată în platoul Adevărul Live a fost Simona Lucaci, o tânără care a străbătut mări şi ţări la propriu şi la figurat, pentru un MBA în China. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Specializarea Finanţe – Bănci, din cadrul Universitatii Dunărea de Jos din Galaţi şi a fost şefă de promoţie. A urmat apoi un masterat, tot în Galaţi, în Management financiar-bancar, iar acum lucrează într-o bancă din România.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Principalele declaraţii:

Simona Lucaci: Întâmplarea a făcut să particip la acest MBA. Se putea înscrie oricine pentru ofertele de studiu de MBA. Financiar nu mă apropiam de un astfel de MBA, mă gândeam că îmi strâng bani 5-10 ani pentru un astfel de MBA. Dar de Crăciun am primit un email în chineză de la universitatea chineză, tradus şi în engleză desigur, în care mi se prezenta ideea acestui MBA. Le-am răspuns că le mulţumesc frumos, dar le-am explicat care sunt salariile la noi. 

Iar în luna mai am primit un alt email în care mi-au spus că există o bursă pentru România. A trebuit să le trimit un eseu elaborat de ce cred că merit această bursă, trebuia să ai experienţă internaţională, să ştii bine limba engleză şi să ai ceva experienţă în câmpul muncii. M-am încadrat, iar pe 12 iunie am obţinut bursa, adică 75% din costurile studiilor, iar cu un credit m-am descurcat să-mi plătesc restul cheltuielilor. Mi-am lăsat jobul de acasă şi iubitul şi am zis să încerc. A fost greu şi din cauza diferenţei de fus orar, a fost o cumpănă cam la trei săptămâni, dar a rezistat relaţia.

Cum a fost adaptarea în China?

Sunt atât de multe lucruri noi de făcut, atâţia oameni de cunoscut încât nu ai timp să te mai gândeşti atât de mult la lucrurile personale.

Cu şoferul de taxi nu te înţelegi în engleză, nici în mandarina puţină pe care o ştiam eu, aşa că a fost bine ca la aeroport m-a aşteptat cineva de la universitate.

Şi România e o mică piaţă emergentă, în dezvoltare. 

M-a ajutat acest MBA pe plan profesional şi personal, se vor vedea roadele în 5-10 ani de zile. Şi am călătorit într-un an cât alţii în şapte.

Masterul din România a fost de fapt mai multă teorie. În schimb, la MBA-ul din China, în primele luni erau foarte multe noţiuni teoretice, economie, macroeconomie, cultura chineză etc. Apoi schimburi şi multe proiecte practice.

Am avut profesori din mai multe ţări, la fel şi studenţi, 23 în total, din ţări diferite, inclusiv ţări exotice - America Latină şi Centrală, graţie comerţului lor cu China. Am pus bazele primului contract dintre un business incubator din China cu altul din India, sper că e ok acum.

Te-ai gândit să rămâi acolo?

China rămâne în inima mea, dar nu aş rămâne acolo. E greu să te angajezi acolo, să obţii viza de muncă, China a primit deja foarte mult know-how, ar putea oricând să-şi creeze specialiştii lor, acum pot să se ducă mai departe. Ca strategie se duc acum către autoconsum, vor să ridice nivelul de trai şi au deja o clasă de mijloc bine dezvoltată. Ei economisesc foarte mult şi abia la bătrâneţe îţi cumpără o casă a lor, nu se îndatorează. Familiile sunt foarte puternice, se ajută între ei, apelează mai degrabă la familie şi la prieteni decât la bancă.

Colegele de acolo au fost apropiate de mine, suntem muncitori, harnici, serioşi, cumva ne asemănăm.

Am putea să învăţăm să nu mai fim aşa certăreţi si să respectăm ce spun şefii, de exemplu, la un loc de muncă. Ei au planuri cincinale, doar că ei chiar şi fac, faţă de noi.

Cum a fost întoarcerea în ţară?

Când m-am întors am răsuflat uşurată, că am terminat cu brio, a fost stresant pentru că aşteptările au fost foarte ridicate. A urmat o vacanţă binemeritată, apoi o slujbă, pentru că e nevoie de bani.

Am pus în lumina reflectoarelor acest MBA, dar vârsta fragedă, 27 de ani, a fost o problemă în România, mi s-a spus că a fost prea devreme. Mai mult valorează să ştii să faci, nu să ştii, sunt valorizate în cazurile celor care sunt deja manageri. Am fost destul de stresată de asta, pentru că a trebuit să o iau de la zero. Toţi erau însă interesaţi de cum a fost în China. 

Acum lucrez la Libra Internet Bank. Aici mediul este extrem de provocator, toată lumea lucrează din greu şi aproape toţi sunt tineri, media de vârstă este 25-30 de ani. E un domeniu dificil, dar băncile sunt un rău necesar. Senzaţia mea e că trece ziua foarte uşor, nici nu-mi dau seama cum trece timpul.

BCR este primul meu angajator, m-a crescut de la zero. Şase luni de zile după absolvire am fost pe tuşă, am depus CV-uri etc, asta era în Galaţi, acolo trebuia să ştii pe cineva. Fusesem şefă de promoţie şi m-am dus la BCR cu CV-ul şi le-am zis că eu vreau să muncesc acolo, la BCR. Directoarea BCR mi-a dat o şansă şi m-a chemat la Focşani la interviu, am fost apoi operator la o sucursală din Galaţi. A fost un program de traning de fapt, bazat la Bucureşti, al Fundaţiei Erste, cu experienţe internaţionale, am mers să vedem cum funcţionează departamentele de la mai multe sucursale, din ţară şi de afară, am fost două fete din România şi la final am ocupat locul 2 din cei 25 de tineri din program din mai multe ţări.

Te ajută studiile de afară?

Nu e o legătură directă, nu contează neapărat studiile, unde le faci, facultatea e o rampă mai degrabă, te învaţă unde şi cum să cauţi. 

Este extrem de salutabilă misiunea de la Reviro să creeze puntea între cei pregătiţi afară şi companiile din ţară, noi suntem viitorul de mâine, cei care vom lua deciziile pentru părinţii noştri. Nu putem fugi toţi şi trebui să fim mândri de România, îţi dai seama de asta după ce vezi alte ţări, şi mă refer aici la India, care trebuie privită cumva obiectiv, nu trebuie judecaţi, aşa au ales ei să trăiască, poate unora aşa le place să trăiască. E bine că există acolo investiţii străine.

China se preconizează că vor fi în locul SUA, se preconiza că în 2020 va fi pe locul 1 mondial, au avut creştere economică de 10% anual. E o supercivilizaţie. Dar dacă mergi într-un restaurant ai impresia că nu sunt civilizaţi, dar e vorba de cultura lor, nu trebuie judecaţi.

Ce imagine are România?

România - seriozitate şi Dracula, acestea au fost adjectivele colegilor mei vizavi de ţara mea la început. La final au zis o minte deschisă, mama grupului, pentru că eu i-am mai ajutat, i-am mai pus la treabă, le-am zis că trebuie să fim serioşi, am avut şi un proiect de grup. Noi eram investitorii şi trebuia să punem pe hârtie un plan de afaceri pentru o companie din Venezuela care voia să deschidă o afacere în China. 

Trebuie să-i mulţumesc mamei mele pentru că sunt serioasă şi riguroasă. Mi-a plăcut foarte mult economia, am intrat a doua la facultate şi am avut şi colegi foarte competitivi şi am terminat şefă de promoţie, unde am menţinut ştacheta, am luat toate bursele de la stat. 

Am dat de gustul experienţei internaţionale când am aplicat la o bursă Leonardo, în Malaga, a fost foarte interesantă experienţa, trei luni a trebuit să gestionez singură tot. Sunt norocoasă şi chiar cred că cineva acolo sus mă iubeşte, dar trebuie să şi munceşti, fără muncă nu se poate.

Mi-ar plăcea să mai ies din ţară, dar nu ca turist, ci cu munca, detaşată cumva. Mai sunt multe de văzut, Asia nu e tot. Deocamdată nu vreau să plec din România, încă există oportunităţi aici. Eu cred că suntem pe drumul cel bun, ne-am trezit, am văzut cum e la alţii şi cred că vom putea pune lucruri bune în practică, avem o ţară cu potenţial, mai ales pe partea de turism.

În România suntem oameni foarte frumoşi. 

Cum îi tratăm noi în România pe piaţa muncii pe tineri?

Acum e şansa unui internship, sunt companii multinaţionale. Dacă eşti serios şi vrei să munceşti poţi face ceva, poţi încerca să munceşti şi gratis, ideea e să vrei să înveţi. Încet încet se poate, dar trebuie să baţi la uşă, să nu abandonezi şi să-ţi păstrezi nebunia de a fi curios.

Angajatorii să fie deschişi, să aibă răbdare cu tinerii şi să-i ajute să se adapteze la început, pentru că ei aterizează din facultate, aşa că e nevoie de un job training, să fie oameni acolo care să le explice ce se întâmplă în departament, acolo unde există departamente.

Spre deosebire de obiceiul din facultate de a nu ridica mâna să întrebi, într-o companie trebuie să spui că nu ştii, să întrebi, pentru că la un moment dat va trebui să faci ceea ce ţi s-a explicat.


Astăzi, la Adevărul live de la 15:00 am aflat povestea Simonei Lucaci, o tânără care are în spate studii făcute în străinătate şi care s-a angajat pe piaţa muncii din România cu ajutorul serviciului de recrutare Reviro. Ea ne-a povestit traseul său educaţional şi profesional.

A lucrat mai mult de un an la BCR, după care a participat la un târg de programe de masterat în administrarea afacerilor (MBA) şi a fost invitată la o şcoală de business din Bilbao, Spania, care derula un program de MBA, neobişnuit de interesant, în colaborare cu NCUT (North China University of Technology), universitate de prestigiu din Beijing, China.

Simonei Lucaci i s-a propus un program de MBA desfăşurat în totalitate în China (Beijing, Shanghai, Hong Kong, Tianjin), dar şi cu plecări internaţionale în India (New Delhi, Pune, Mumbai, Bangalore) şi în Rusia (Moscova), tocmai datorită accentului pus pe pieţele emergente şi administrarea afacerilor pe aceste pieţe în general şi în China în special.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite