Elevii au ales programele derulate în Sectorul 3 de către operatori economici de top, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3. Concret, în liceele din Sectorul 3, elevii vor avea şansa de a învăţa o meserie pe care au ales-o, acest lucru contribuind semnificativ la creşterea specialiştilor în domenii în care, astăzi, se găseşte cu greutate forţă de muncă specializată. Meseriile pentru care elevii au optat în mare parte sunt cele de bucătar, ospătar, lucrător hotelier, mecanic auto, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, un milion de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani nu figurează în nicio statistică, nefiind nici angajaţi, nici încadraţi într-un sistem de învăţământ. Una din consecinţele principale ale acestei situaţii este deficitul foarte mare de forţă de muncă din ţara noastră. 81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, conform unui Studiului ManpowerGroup. Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăţilor sunt numărul insuficient de candidaţi disponibili pe piaţă (41%), lipsa de cunoştinţe profesionale specifice (aşa-numitele hard skills) (22%) şi lipsa experienţei necesare pentru postul vizat (16%). De asemenea, România va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane persoane în 2021, dacă nu se iau măsuri, susţin reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Parteneriate cu mari companii pentru elevii din Sectorul 3

În acest sens, Primăria Sectorului 3 a dezvoltat un program de formare profesională în sistem dual. În acest proces de formare profesională sunt implicaţi, prin parteneriate public-private, toţi factorii interesaţi de forţă de muncă calificată după standarde actualizate prin partajarea şi asumarea responsabilităţilor specifice. Concret, prin învăţământul profesional în sistem dual agenţii economici devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor.

Beneficiile elevilor implicaţi în program

Pentru elevi, invăţământul dual oferă un pachet de beneficii cum ar fi:

- garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către colegiu/liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;

- o bursă lunară care poate ajunge până la 900  de lei;

- posibilitatea de a învăţa o meserie direct de la profesionişti pentru dezvoltarea atât din punct de vedere professional, cât şi academic. Practica este coordonată şi se face direct la operatorul economic, sub stricta supraveghere a unui tutore desemnat de către companie;

- decontarea cazării, mesei şi a transportului;

- o diplomă recunoscută la nivel European;

- prioritate la angajare după absolvire, direct la operatorul economic care a format elevul;

Beneficiilor companiilor

- Fiecare agent economic are posibilitatea de a-şi selecta elevii şi de a-i pregăti în

conformitate cu propriile nevoi şi proceduri;

- Facilităţi fiscale acordate de statul român prin acordul de parteneriat;

- Reducerea gradului de mobilitate a resursei umane;

- Eliminarea timpului de adaptare a viitorului angajat la locul de muncă.

Află mai multe detalii pe www.invatamantdualinsector3.ro! Sectorul 3, cei mai buni!